Кандидат-студентът гълта поне 300 лв.

7130
Кандидат-студентът гълта поне 300 лв.

Ако кандидат-студентът вкъщи реши да се пробва в поне 4 различни университета, пригответе си поне 300 лева за кампанията. Горе-долу толкова струват пътуванията до вузовете в различните краища на страната заедно с нощувките и таксите за кандидатстване. Последните варират от 30 до 50 лева на изпит. Ако държите повече от един тест в даден вуз, за следващите препитвания сумите падат съответно на 20 и 30 лева. Университетите са се постарали да улеснят младежите, като им осигуряват и възможност да спят в общежитията само срещу десетина лева на нощувка, за да не харчат пари за хотел. Може дори да имат късмета да ги настанят в новоремонтираните блокове, завиждат им студенти. Ако обаче спят в хотели, сумата ще нарасне, предаде Стандарт нюз.

Изпитните дати тази година са наредени в поредни дни, а някои от тях дори се дублират. Причината да са толкова нагъсто е, че повечето университети изместиха по-рано кандидатстудентската кампания, за да не би конкурентите да им измъкнат прясната реколта абитуриенти изпод носа. Документи за кандидатстване например в СУ спряха да се приемат на 8 юни, когато все още не бяха излезли дори резултатите от матурите. Първите два изпита там - по география и физика на 17 юни, са на практика веднага след дипломирането на абитуриентите. Дипломите ще се представят допълнително, когато се кандидатства за участие в класирането - от 25 юни до 7 юли. Въпреки че заявления за класиране се подават по електронен път, ръководството на СУ изисква от кандидатите да се явят и лично в Алма матер, за да валидират данните си - тоест да донесат дипломата.

Чудовищно неграмотните зрелостници: Султана, Ния и Лазар са герои от "Листопад"

Скандално, кандидат-студенти обявиха в изпитните си работи, че Султана, Ния и Лазар Глаушев са герои от турския сериал “Листопад...

Ако държите изпит по литература, трябва да сте готови за ежедневни пътувания, защото вузовете не са се съобразявали един с друг при избора на дати. Изпитът в Пловдив е на 6 юли, на седми е тестът в УНСС. Алма матер тегли темата по български на 9 юли, а на 10 се провежда препитването във Великотърновския университет. Младежите, които кандидатстват с математика, трябва да избират между ВТУ и Минно-геоложкия, защото там тестовете са на една и съща дата - 10 юли. Още на следващия ден е препитването в Пловдивския, а веднага след това - в УНСС. На следващия ден маратонът завършва с теста в архитектурния университет. Само в СУ препитването е по-рано - на 7 юли. Изпитът по история в УНСС ще е на 10 юли. На фаталния петък - 13-и, кандидат-студентите ще се явяват в Алма матер, а на следващия ден са във Великотърновския университет.

Битката тази година става особено драматична, защото вузовете са обявили 70 250 места, а випускът се състои само от 65 000 абитуриенти, от които не всички ще кандидатстват. Като се добави и фактът, че около 10 на сто по традиция отиват да учат в чужбина, на практика мястото на всеки кандидатствал във вуз е бетонирано, освен ако не изкара двойка.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com