STEM обучението подготвя децата за бъдещето

13130
STEM обучението подготвя децата за бъдещето
Снимка: Microsoft

Майкрософт предлага серия от уроци и седмични курсове в помощ на учителите

65% от децата, които пристъпват днес прага на училището, ще имат професии, които към този момент не съществуват, твърдят експертите от Световния икономически форум. Четвъртата индустриална революция наложи нови правила в света, в който живеем, и образователните системи повече от всякога имат нужда от промяна, ако искат да подготвят сегашното поколение за бъдещето. Промяна, която означава нов начин на обучение, съответстващ на изискванията на времето и на заобикалящата ни среда. Учениците и студентите не се нуждаят само от теоретични знания, а от придобиване на умения и начин на мислене, които ще им помогнат да се превърнат в изобретатели и предприемачи, да реализират нови идеи и да създават иновации. Образованието в областта на науката, технологиите, инженерните специалности и математиката или по-известно като STEM (от англ. – Science,Technology, Engineering and Mathematics) вече не е просто плюс, а реална необходимост за модерното училище.

Защо STEM?

Недостигът на кадри в областта на STEM тепърва ще се усеща. До 2025 година се очаква да бъдат създадени 97 милиона нови работни позиции, които ще са плод на разделението на работата между хората, машините и алгоритмите, показват данните на Световния икономически форум. Професиите, при които вече се наблюдава по-високо търсене, са: анализатори и учени в областта на данните и експерти в областта на изкуствения интелект, машинното самообучение и роботиката.

STEM в училище

Плюсовете на прилагането на STEM са безспорни и са изключително свързани с подхода при обучението и достъпа до технологии и иновации.

●      На първо място, запознаването на децата със STEM в ранните години на тяхното обучение запалва любопитството им към околния свят, биологията, химията, физиката, математиката, информатиката и технологиите. Научните факти се представят по един приемлив за децата начин, а те могат, чрез практиката и упражненията, директно да си отговорят на въпросите, които задават.

●      Обучението по STEM е проектно ориентирано, което дава възможност на учениците по-добре да усвоят материала, отколкото само при теоретичното обучение, да направят връзка с околния свят и да приложат придобитите теоретични знания.

●      Децата се учат да боравят с технологиите. Днешното поколение е родено в света на технологиите и те са тяхно ежедневие. Но, настрана от традиционните игри, които играят и клиповете и филмчетата, които гледат, чрез STEM те откриват и други приложения на технологиите и разбират, че науката може да бъде не по-малко интересна и забавна.

Иноватори от бъдещето: Как технологична компания помага на българското образование (ВИДЕО)

В световен мащаб е доказано, че икономическият растеж на една държава е пряко зависим от качеството на образованието, иновациите и инте...

●      STEM развива умения, които ще бъдат от изключително значение и полза за бъдещата работна сила. Децата се научават да бъдат креативни, да експериментират и да поемат риск – водещите характеристики на всеки иноватор и предприемач.

●      Чрез обучението по STEM децата разбират какво е екипна работа. Те се научават да обсъждат, да обменят идеи, да решават заедно проблеми и да създават презентации. Способността за работа в екип ще бъде едно от най-търсените качества при бъдещите специалисти, смятат експертите.

Дигитални инструменти

Дигиталните инструменти, включени в процеса на обучение, помагат на учениците да подобрят резултатите си и да развият положително отношение към STEM, показва неотдавна извършено проучване на Мюнхенския университет „Лудвиг и Максимилиан“ и Техническия университет - Мюнхен. С цел да подпомогне учителите по време на обучението в областта на STEM, Майкрософт разработва обучителни модули на интересни и популярни теми. Децата се учат как да направят анемометър от чаша за еднократна употреба, лъжица и други предмети, които използваме в ежедневието си и с него да изчисляват скоростта на вятъра; създават сеизмограф, с чиято помощ визуализират информация за земетресения и разучават модерните методи за намаляване на щетите; чрез дигитални и физически модели на акулите разбират какво е 3D координатна система; създават батерии от лимони, кабели и светодиоди и др. Курсовете са в процес на адаптация на български език, след което ще бъдат качени на сайта education.microsoft.com и от новата учебна година учителите ще могат активно да се възползват от тях. Междувременно Майкрософт планира да организира ежеседмични обучения за учители, с които цели да им помогне при подготовката на STEM уроците и цялостния процес на обучение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com