73 евродепутати питат Съвета на ЕС защо България е спряна за Шенген

4894
73 евродепутати питат Съвета на ЕС защо България е спряна за Шенген
Снимка: iStock/Guliver

Общо 73-ма евродепутати са подписали писмо до Съвета на Европейския съюз, в което питат с какви мотиви може да бъде наложено вето за приемането на България в Шенген.

Припомняме, че Нидерландското правителство реши в петък, че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към шенгенското пространство, така че нейните граждани да могат да пътуват свободно в тази зона, но ще блокира влизането на България, защото смята, че тя не отговаря на необходимите условия. Днес подобно решение взе и правителството на Австрия.

Писмото е по инициатива на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова. То е подписано и от всички останали евродепутати от България, подкрепено е от общо 73-ма представители в Европейския парламент от различни държави, които са част от всички политически семейства.

„България и Румъния са правно задължени да прилагат достиженията на правото от Шенген, с изключение на разпоредбите, свързани с премахването на вътрешните граници. Двете държави членки нямат право да избират кои части от Шенгенското законодателство да прилагат и в резултат на това понасят всички тежести, свързани с управлението на външните граници на Шенген, без да се ползват от предимствата на Шенгенското пространство“, се казва в писмото.

„През 2011 г. България и Румъния успешно приключиха процеса на оценяване по отношение на Шенгенското пространство, което беше потвърдено от Съвета по надлежния ред. Същевременно повече от 11 години така и не беше взето политическо решение за премахване на вътрешния контрол“, посочват авторите на писмото.

Те задават три въпроса: 

1. При предишни разширявания на Шенген имало ли е друг прецедент, при който членовете на Съвета са поискали допълнителни оценки, преди да гласуват решението?

2. Съществува ли правно основание, което да позволява обвързване на премахването на вътрешните граници с нивото на представяне на съответната държава в други общностни политики ?

3. Представлява ли нарушение на принципа на лоялно сътрудничество задължаването на една държава членка да носи пълна отговорност за изпълнението на общностната политика в определена област, докато същевременно същата държава бива лишавана от ползите на съответната политика за неограничен период от време?

Заседанието на Съвета на Европейския съюз е насрочено за утре, 8 декември. Тогава предстои окончателното гласуване на европейските министри за това дали България, Румъния и Хърватия ще се присъединят към шенгенското пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа