Американските служби с мрачни прогнози за Украйна, куп кадри от свирепата битка в "Азовстал" (ВИДЕО)

79515
Американските служби с мрачни прогнози за Украйна, куп кадри от свирепата битка в "Азовстал" (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Висши ръководители на американските разузнавателни служби заявиха пред сенатската комисия по въоръжените въпроси, че Владимир Путин изглежда е решил да действа дълго в Украйна и че краят на войната едва ли ще настъпи скоро. Според оценка на американското министерство на отбраната, руската армия е "с две седмици назад" от графика за действие в Донбас, предаде Радио "Свободна Европа".

Съгласно материал на Politico, директорът на АНС Аврил Хейнс е казала пред сенатската комисия, че руският фокус върху Донбас вероятно е временен и предупреди, че Владимир Путин възнамерява да разшири зоната на военни действия. "Стратегическите цели на Путин най-вероятно не са се променили", подчерта Хейнс и обясни, че той иска да направи сухопътен мост от Крим до Приднестровието в Молдова, но не може да го направи без допълнителна мобилизация, защото сега няма достатъчно войници. Тя заяви и, че Путин може да въведе военно положение в Русия и да пренасочи икономически сфери към пълна подкрепа на руския военен сектор. Може да има и нови тестове на ядрени оръжие като знак за предупреждение към Запада, според Хейнс, която предупреди и, че Путин ще излезе отслабен от войната в Украйна, но много по-аресивен.

Оценката на американските разузнавателни служби е и, че между 8 и 10 руски генерали са загинали дотук в Украйна.

Според украинското командване, сега основните усилия са насочени към пълно овладяване на град Рубижне и поставяне под руско контрол на градовете Лиман и Северодонецк, което е ключово за овладяване на Донбас. Продължава и битката в "Азовстал". ОЩЕ: Битката за Донбас - какво предстои според възможностите на руската и украинската армия

"Дивашки унищожавате всичко в Украйна. Спрете войната!" - кметът на Одеса Генадий Труханов отправи този призив към Владимир Путин в интервю за Euronews. То дойде ден след фаталната атака, при която Русия изстреля няколко ракети по пристанищния град. Труханов предупреди, че Одеса може да се превърне във втори Мариупол, пише БГНЕС.

Светът за войната в Украйна

Европейският съюз не може да бъде посредник в преговорите между Русия и Украйна. Това мнение изрази върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Не и ние. Руснаците няма да го приемат, както и ние няма да приемем Русия като посредник", отговори Борел на въпрос дали ЕС би могъл да играе ролята на посредник в преговорите между Русия и Украйна. Той обаче добави, че "Китай също не е подходящ, защото клони към Русия. Турция върши много добра работа там. Тя има добри отношения и с двете страни", подчерта ръководителят на европейската дипломация.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок, първият член на германското правителство, който посещава Украйна след руската инвазия, обеща в Буча да потърси отговорност от извършителите на руските зверства. Тя също така обяви повторното откриване на германското посолство в Киев. Според кмета на Киев, Виталий Кличко, близо две трети от 3,5-милионното население на Киев вече са се завърнали в украинската столица. Но Kyiv Independent съобщи, че почти 9000 украинци са били насилствено депортирани от Донецка и Луганска област само за 1 ден. По украински данни, от началото на войната 1 208 225 украинци са били насилствено изселени в Русия, включително 210 224 деца.

Руският президент Владимир Путин "си мислеше, че може да ни раздели. Той не успя. Ние сме заедно", каза италианският премиер Марио Драги на американския президент Джо Байдън. Драги гостува на Байдън в Овалния кабинет.

Посланикът на Украйна в ЕС настоя пред Euronews, че държавите-членки на ЕС трябва да са готови да направят "икономически жертви", като изрази разочарованието си от отказа на Унгария да се съгласи на забрана за внос на руски петрол. А украинският президент Володимир Зеленски призова международната общност да помогне за деблокирането на украинските пристанища, за да се предотврати световна продоволствена криза.

Междувременно Чехия беше избрана на мястото на Русия в Съвета по правата на човека на ООН. Това стана със 157 гласа "за" и 23 "въздържал се".

На този фон военният репортер на Kyiv Independent Иля Пономаренко публикува снимка на председателя на Европейския съюз Шарл Мишел, украинския министър на отбраната Олексей Резников и украинския премиер Денис Шмигал. "Трима души буквално изглеждат еднакво", пошегува се той.

ОЩЕ: Украйна спира 1/3 от транзита на руски газ за Европа, "Газпром" отрича

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа