Анализ: Русия лъже за активността на т.нар. референдуми, ще принуди украинци да се бият срещу Украйна

13339
Анализ: Русия лъже за активността на т.нар. референдуми, ще принуди украинци да се бият срещу Украйна
Снимка: Getty Images

Руските окупационни власти започнаха да обявяват, че резултатите от техните т.нар. референдуми за анексиране на украински територии са валидни. Те съобщиха това на 26 септември - ден преди предвиденото приключване на "гласуването", което е днес.

Окупационните администрации се позоваха на явно фалшифицирани данни за избирателната активност. На 26 септември руските държавни медии съобщиха, че всички референдуми в Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск вече са валидни, тъй като на всеки от тях уж е достигнато над 50% участие. Руските официални лица все още не са изяснили дали фалшифицираните от тях цифри за участие трябва да отразяват проценти от довоенното население на претендираните области, или само от настоящите жители на контролираните от Русия части.

Гълъб Донев: Няма да признаем резултатите от референдумите в Украйна

Служебният министър-председател Гълъб Донев подчерта категорично по БНР, че България няма да признае резултатите от референдумите, коит...

ОЩЕ: "Референдумът" в Херсон: Абсурден театър, ходят от врата на врата

Ръководителят на Херсонската окупационна администрация Владимир Салдо заяви още на 25 септември, че вече подадените гласове са "достатъчни за положителен (проруски) резултат от референдума", но че окупационните власти ще оставят избирателните секции отворени до 27 септември.

Руските държавни медии съобщават, че на 26 септември избирателната активност в Донецк е 86,89%, в Луганск - 83,61%, в Херсон - 63,58%, а в Запорожие - 66,43%.

Избирателната активност дори при свободен и честен референдум, а не при фалшив като този на Кремъл, почти сигурно ще бъде много по-ниска, анализират от Института за изучаване на войната (ISW).

По данни на Върховния комисар на ООН по правата на човека, руската инвазия в Украйна е довела до разселването на 12,8 млн. души, което е над 25% от населението на Украйна, между февруари и май 2022 г. Повечето от разселените са от южната и източната част на страната, където се провеждат фиктивните референдуми. И дори в мирно време украинците не се явяват да гласуват с толкова високи проценти, колкото съобщават руските окупационни власти. На първия тур на президентските избори в Украйна през 2019 г. избирателната активност е едва 62,8 %.

В Русия признаха, че частичната мобилизация не е частична, но вината не била на Путин

Недоволството какво на практика се получава от „частичната мобилизация” в Русия заради войната в Украйна става все по-видим...

Украинският ръководител на Луганска област Серхий Хайдай съобщи на 25 септември, че руските окупационни власти оповестяват проценти на избирателната активност, а не брой гласове, защото не знаят колко хора са останали в окупираните части на Украйна. Хайдай отбеляза, че окупационните власти съобщават за висока избирателна активност за градове, които войната почти напълно е обезлюдила.

Руските окупационни служители вероятно използват "анкетиране" от врата на врата, за да идентифицират потенциални бъдещи дисиденти и партизани, пише още ISW. Хайдай съобщи, че окупаторите преглеждат бюлетините на гласоподавателите и отбелязват тези, които гласуват против руското анексиране на Луганск. Добавя още, че разпространяват слухове, че арестуват гласувалите с "не", за да възпрат допълнителен вот на несъгласие с анексирането.

Междувременно ръководителят на военно-гражданската администрация на Запорожка област - Евгений Балицки - заяви, че постоянните органи на властта ще бъдат формирани чрез избори, които ще се проведат една година след решението за присъединяване на областта към Русия, взето след резултатите от проведения референдум. "Като ръководител ще изпълнявам задълженията си до провеждането на изборите", добави той, цитиран от руската агенция "Интерфакс".

Балицки уточни, че на изборите трябва да бъде определена както изпълнителната, така и законодателната власт.

Планираното от Кремъл анексиране на окупирана Украйна може да се осъществи преди или малко след 1 октомври, когато започва обичайният есенен цикъл на руската военна повинност. Причината - да се даде възможност за принудително призоваване на украински цивилни граждани да се бият срещу Украйна, твърдят от Института за изучаване на войната.

В Дагестан обявиха началото на партизанско движение срещу мобилизацията

В Дагестан опозиционери и обществени активисти създават обширно партизанско движение, имащо за цел да спре мобилизацията. Според един о...

Доказателство за тази теза може да бъде намерено в думите на Евгений Балицки - руския пълномощник в Запорожие. Според него след "анексирането" Москва ще изпрати украинците от окупираните територии на война. Според него местните "доброволци" ще се присъединят към руската армия в борбата ѝ срещу Украйна.

Отделно, назначеният от Русия окупационен губернатор на анексирания Севастопол (в Крим), Михаил Развожаев, твърди, че руските власти са мобилизирали около 2000 души в окупирания полуостров като част от частичната мобилизация на Путин. Руските окупационни власти и преди са мобилизирали насилствено украински цивилни от всички окупирани украински области, но в по-малък мащаб.

Украинското разузнаване твърди, че анексирането може да стане на 30 септември.

етирите области на Украйна, в който се провеждат "референдуми" за присъединяване към Русия, може да бъдат обединени в нова административна единица - "Кримски федерален окръг".
Това съобщават източници в руския парламент и близки до кримското правителство за в. "Ведомости". 

Четирите области на Украйна, в които се провеждат "референдуми" за присъединяване към Русия, може да бъдат обединени в нова административна единица - "Кримски федерален окръг". Това съобщават източници в руския парламент пред в. "Ведомости". Спряга се дори името на сменения шеф на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, който според публикацията ще заеме поста на ръководител на окръга.

Окончателните резултати от т.нар. референдуми се очакват на 28 септември.

Русия прати военни на границата с Грузия "за всеки случай" (ВИДЕО)

Руски военни с БТР-и бяха изпратени в понеделник на ГКПП "Верхний Ларс", намиращ се на границата с Грузия. Войските не са били разполож...

ОЩЕ: Украинското разузнаване: Мобилизирани руснаци масово звънят на горещата линия в Украйна как да се предадат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...