Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арести на летището в Кишинев: Молдовската полиция се разправи с агресивни поддръжници на Русия (ВИДЕО)

11 юни 2024, 16:51 часа • 1753 прочитания

На международното летище в молдовската столица Кишинев избухна скандал този вторник, 11 юни. Току-що кацнали пасажери от Москва са се сбили със служители на реда и са били задържани.

Потребители публикуваха в социалните мрежи видеа от момента на боя. Местни Telegram канали предполагат, че в конфликта са участвали молдовски граждани, които се връщат от конгреса на проруския политически блок "Победа" в руската столица.

Още: Молдовските пионки на Путин плашат с "украински сценарий" и кремълско господство

Кои са "Победа" и как са свързани с Путин?

Става въпрос за коалицията около олигарха Илан Шор, замесен в най-голямата банкова измама в историята на Молдова и санкциониран от САЩ. През април той създаде от Москва своя нова формация, след като предишната му партия "Шор" беше забранена в Молдова. Шор финансираше и протести срещу прозападния президент Мая Санду. В коалицията му сега влиза и губернаторката на проруския молдовски регион Гагаузия - Евгения Гуцул, която стана известна със срещите си с диктатора Владимир Путин.

Целта на "Победа" е да спечели президентските избори в бившата съветска република през октомври тази година чрез свой кандидат, подкрепян от Кремъл. Шор иска страната да поеме курс на изток и да се включи в организациите от руската орбита на влияние, не да се присъединява към ЕС, а в страната ще има референдум по този въпрос.

Още: Шеф на молдовския генщаб шпионирал за Русия, а сега се "грижи" за украински деца

Нарушения

Депутатът Марина Таубер написа в социалните мрежи, че службата за сигурност проверява днес привърженици на укриващия се олигарх Илан Шор. Според нея полицаите са ги задържали на летището в продължение на четири часа.

Гранична полиция също коментира инцидента и заяви, че е „регистрирала серия от провокации и агресивно поведение от страна на група хора, които са долетели от Москва“, пише местната медия MoldovaLive.md.

Още: Тревога в Молдова: Русия провокира с военни учения в Приднестровието

Полицаите са съставили протокол на един от пътниците за агресивно поведение спрямо граничните служители. Освен това Гранична полиция е идентифицирала трима пътници, чиято самоличност е установила, и ще ги преследва за нарушаване на обществения ред.

Правоприлагащите органи отбелязват, че безопасността на всички пътници е приоритет. "Гранична полиция няма да толерира нарушения и моли всеки пътник да спазва правилата за преминаване на държавната граница", гласи съобщението.

Ден по-рано поддръжници на Шор участваха в Международния икономически форум, проведен в Санкт Петербург, и в конгреса на политически блок "Победа".

Още: Близката до Путин губернаторка на Гагаузия се изправя пред съда, заплаха от бомба в залата (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес