Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

8286
Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?
Снимка: istock

Беларус изгражда военна база близо до границата с Украйна, съобщава New York Times. Според изданието е възможно точно тук да бъдат съхранени руски ядрени оръжия.

Съоръжението се намира на около 200 километра северно от украинската граница във военен склад близо до град Осиповичи. Някои от новопостроените конструкции там имат характеристики, уникални за ядрените хранилища в базите вътре в Русия, предава изданието, като се позовава на сателитни снимки. Тези нови елементи за сигурност и други подобрения в склад за боеприпаси в централен Беларус разкриват, че Русия изгражда там съоръжения, в които могат да се съхраняват ядрени бойни глави. Ако Русия наистина премести оръжия на това място, това ще е първият път, когато ги съхранява извън границите си след падането на Съветския съюз през 1991 г.

Кремъл вдига залога с ядрения шантаж?

Русия вече има ядрени бойни глави на собствена територия, които са близо до Украйна и страните от НАТО, но като базира някои в Беларус, Кремъл явно се опитва да подчертае ядрената заплаха, която нееднократно отправя към Запада заради помощта му за Киев. Руският диктатор Владимир Путин спомена за такава база в началото на миналата година, като каза, че Русия скоро ще завърши изграждането на „специален склад за тактически ядрени оръжия“ в Беларус.

Още: Путин е майстор на страха и ние отново имаме сърцебиене: Bild

New York Times анализира сателитни изображения и снимки и разговаря с експерти по ядрени оръжия и контрол на въоръженията, за да проследи новото строителство, което започна през март 2023 г. Мястото е на около 200 километра северно от украинската граница във военен склад до град Осиповичи. Някои от наскоро построените структури там имат характеристики, които са уникални за ядрените хранилища в бази в Русия. Например, нова, силно защитена зона е заобиколена от три слоя ограда, в допълнение към съществуващия защитен периметър на цялата база. Друг издайнически знак е покрита зона за товарене, свързана с това, което изглежда е скрит подземен бункер от съветската епоха.

Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени, който е анализирал снимките от местоположението, казва, че ядрените разработки в Беларус „изглежда са предназначени да обезпокоят най-източните държави членки на НАТО, но няма да дадат на Русия значително ново военно предимство в региона“.

Няма консенсусно определение за тактическо ядрено оръжие, за разлика от стратегическите оръжия с по-голям обсег. Но Русия определя тактическите оръжия като такива с обсег до 300 километра, или около 186 мили. Тъй като ядрените програми са толкова секретни, е възможно да има други места в Беларус, където Русия съхранява бойни глави - и Кремъл може дори да е преместил някои в Осиповичи, въпреки че всички индикации сочат друго. И руското, и беларуското министерство на отбраната не отговориха на исканията на New York Times за коментар.

Още: В синхрон с Русия: Беларус обяви "внезапна инспекция" на тактически ядрени оръжия

Ядрените бойни глави обикновено се съхраняват близо до военни бази с възможност за доставяне на оръжията. Предполагаемото ядрено хранилище е в същия град, в който се намират беларуските ракети Искандер, които могат да се използват за изстрелване на ядрени или конвенционални бойни глави. Русия достави Искандерите на Беларус през 2022 г.

През последната седмица и Русия, и Беларус направиха изявления относно учения с ядрени оръжия. В понеделник Кремъл обяви, че ще проведе военни учения с войски, базирани близо до Украйна, за да тренират за възможно използване на тактически ядрени оръжия. Във вторник беларуският министър на отбраната каза пред държавни медии, че е започнала проверка на силите "Искандер" и други системи за доставка на ядрени оръжия.

Още: САЩ показаха на Путин как ще изглежда ядрен удар в отговор на руска провокация (ВИДЕО)

Коментарите на Русия веднага провокираха осъждане от страна на САЩ и НАТО за „безотговорна реторика“. „Ние съживяваме практиките от Студената война, следователно съживяваме рисковете от Студената война“, каза Джефри Луис, експерт по контрол на оръжията в Института за международни изследвания Мидълбъри в Монтерей, Калифорния.

Издайнически знаци сочат към обект за ядрено оръжие

През 2023 г., когато бяха издигнаха нови огради, за да се създаде зона с по-висока сигурност в базата в Осиповичи, покритата зона беше обновена, включително с док за товарене на камиони, който сега има нов покрив, предотвратявайки всякакво наблюдение от въздуха. Тези дейности са в съответствие със структурите, наблюдавани в други бивши съветски ядрени хранилища.

Още: САЩ не виждат причина Русия да използва ядрени оръжия

Уилям Муун, независим консултант и бивш служител в Агенцията за намаляване на отбранителната заплаха към Пентагона, каза пред The ​​Times, че дизайнът на подобренията в Осиповичи, с тройна ограда, един основен вход и авариен изход, прилича на руските места за съхранение на ядрени бойни глави, които той е виждал лично. Муун, който работи по сигурността на ядрените бойни глави с Русия, каза: „Когато работехме с техните стандарти, те щяха да изискват този трети слой ограда.“ Той каза, че в допълнение към засилената сигурност, той също би очаквал отделни жилища за руската военна част, която остава да контролира ядрените бойни глави. Три нови сгради, които изглежда са или за административна употреба, или за казарми, са построени в зоната на входа на депото, а допълнителна зона в момента се разрушава с булдозери.

На входа на зоната с тройна ограда през 2023 г. беше добавен контролно-пропускателен пункт за сигурност — покрита зона за инспекция до караулка. Този тип структури са станали неизменни през последните две десетилетия в ядрените обекти в Русия, смята Майкъл Дуитсман, колега на Люис от Института Мидълбъри. Те са „уникална характеристика, невиждана в други руски бази“, категоричен е той.

Още: Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

През последните седмици започна строителството вероятно и на нови сгради. „Подробностите все още не са ясни, но строителството очевидно навлиза в нова фаза“, смята Кристенсен. Въведена е и система за ПВО за защита на обекта. От септември една от мобилните системи за противовъздушна отбрана е разположено в поле на около 1,5 километра от бункера.

Осиповичи е част от ядрената история на СССР

Осиповичи е част от ядрената история. Същият обект, който Русия изгражда днес, вероятно е бил използван за съхранение на ядрени оръжия по време на Студената война. Съветският съюз започна да базира бригади с ядрени ракети във и около града през 60-те години, категоричен е Уилям Алберк, който е бил директор на мозъчния тръст Международен институт за стратегически изследвания и служител на Пентагона и НАТО. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. всички ядрени оръжия бяха извадени от Беларус.

Още: Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Разсекретените сателитни снимки на американското разузнаване на мястото в Осиповичи, направени по време на Студената война, показват, че южната част е за конвенционални оръжия, с просеки и много складови сгради. В отделна северна част, покрита с дървета, се виждат четири бункера, със стенен комплекс на север - точното място, където може да се види сегашната конструкция.

Още: Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Въпреки че Договорът за неразпространение на ядрени оръжия от 1970 г. забранява трансфера на ядрени оръжия на територията на неядрени държави, той не забранява съхраняването на ядрени оръжия в чужбина, ако контролът се поддържа от държавата, която ги притежава. Съгласно споразумението на НАТО за споделяне на ядрени оръжия, САЩ в момента разполагат с ядрени оръжия в някои страни членки.

Още: НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Говорител на Държавния департамент на САЩ не потвърди дали Съединените щати наблюдават конкретен обект в Беларус, но каза, че отделът следи отблизо ситуацията, за да „гарантира, че Русия запазва контрола върху оръжията си в случай на разполагане на Беларус и спазва задълженията си по Договора за неразпространение на ядрено оръжие. В доклад на Държавния департамент от април 2024 г. се казва, че САЩ няма да променят ядрената си позиция в отговор на събитията в Беларус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Амстердам раздава над 3200 безплатни велосипеда на жителите на града

След стрелба: Полицията в Мюнхен издирва въоръжен мъж

Русия се опитва да повтори с Харков стратегията си със сирийския Алепо

Западни войски в Украйна: Задава ли се обрат във войната?

Вагон с буквата Z не беше допуснат да влезе в Литва от Беларус

Как Чехия печели от войната в Украйна?

Чистка в Русия: Какво се случва в отбраната?

Почина първата жена канцлер на Австрия

Нов скандал с руски шпиони: Полша арестува 18 души за подривна дейност в полза на Москва

МААЕ: Всички 7 стълба на ядрената безопасност бяха нарушени в АЕЦ "Запорожие"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа