Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британското разузнаване: Русия е усъвършенствала 500-килограмовите касетъчни бомби

29 ноември 2023, 13:57 часа • 13361 прочитания

От ноември 2023 г. Русия все по-често използва 500-килограмови касетъчни бомби РБК-500 срещу цели в Украйна като по всяка вероятност наскоро тя е успяла и да ги модифицира и усъвършенства, съобщават от британското разузнаване към Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Такива касетъчни бомби са били използвани по-конкретно при Авдеевка и по оста Угледар. В зависимост от модификацията руснаците могат да изстрелят от 100 до 350 суббоеприпаса като всеки суббоеприпас обикновено експлодира със стотици високоскоростни фрагменти или с един голям кумулативен заряд.

„Има реална възможност, както при други бомби, хвърляни от въздуха, Русия наскоро да е интегрирала модула UMPC към авиобомбата РБК-500. Това позволява на самолета-носител да изхвърля боеприпаси от разстояние, отдалечено на много километри от целта“, посочват военните експерти.

ОЩЕ: Най-скъпата спецоперация: Русия е похарчила 1,5 млрд. долара за антиукраинската кампания "Майдан 3" 

Анализаторите добавят обаче, че тези руски бомби обикновено имат ниска точност. Въпреки това, благодарение на големия брой суббоеприпаси, една РБК-500 може да причини поражения на площ от няколкостотин метра, което увеличава шансовете за причиняване на поне малко щети на предвидената цел.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес