Бързо решение за Кипър

72235
Бързо решение за Кипър

Във вторник лидерите на кипърските турци и гърци изразиха желанието си за постигане на „възможно най-бързо споразумение” за обединяването на средиземноморския остров след подновяването на преговорите в перспективата на търсенето на крайбрежни газови находища.

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на Севернокипърската турска република Дервиш Ероглу проведоха едночасова среща в сградата на ООН на бившето летище в Никозия, в присъствието на представителя на ООН в Кипър Лиза Бутенхайм.

Остров Кипър е разделен след турската инвазия през 1974 година в отговор на опита за държавен преврат с цел присъединяването на територията към Гърция. 30 години по-късно Република Кипър влезе в ЕС, но островът остана разделен след неуспеха на плана за обединяване, съставен под ръководството на ООН и подложен на референдум, на който текстът получи одобрението на кипърските турци, но бе отхвърлен от кипърските гърци.

През 2008 година последваха задъхани преговори, които бяха прекратени през 2012 година. В петък лидерите на двете общности одобриха декларацията, която бе подготвена от ООН, за да определи рамката на преговорите. „Лидерите ще имат за цел да постигнат възможно най-бързо решение и след това да организират отделни референдуми”, се казва в общо изявление, прочетено от Бутенхайм.

Общата декларация поставя рамка на преговорите за обединяване на острова, което стана по-необходимо от всякога в перспективата на експлоатацията на газовите богатства на острова и историческата рецесия в Република Кипър. В декларацията се казва, че ако постигнатото решение бъде одобрено на референдум, то ще доведе до формирането на „двуобщностна и двузонална федерация”, в която Кипър „ще бъде обединена законова единица в международен план, имаща обща суверенност”. Конституцията ще предвижда „обединената федерация Кипър да бъде съставена от две страни членки с равен статут” и ще забранява „частично или пълно обединяване с която и да е друга страна”.

След години на безплодни преговори скорошното откриване на газови находища в открито море край острова промени залога. Според Хуберт Фаустман, преподавател по история и политически науки в университета в Никозия, това е „най-голямата възможност за мир от 2004 година” насам. „Вашингтон вложи много от авторитета си в това последно усилие за мир, тъй като газът и петролът променят играта (…) Това е ситуация, в която всички печелят”, смята той.

Израел, който обмисля да изнася газ чрез газопровода, който минава през кипърските води и Турция, или да инвестира в завод за втечняване на газ на острова, „няма да даде своя газ на Кипър, ако не бъде постигнато решение”, казва Фаустман.

АФП

Подновиха преговорите за обединение на Кипър

Президентът на Кипър Ниикос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу подновиха преговорите за обединяване на острова,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com