Децата в Европа започват да учат чужди езици все по-рано

5332
Децата в Европа започват да учат чужди езици все по-рано

В Европа децата започват да изучават чужди езици на все по-ранна възраст, като за първия си урок повечето малки ученици са между 6- и 9-годишни, сочи доклад, публикуван от Европейската комисия. През последните 15 години повечето държави или региони са свалили началната възраст за задължителното чуждоезиково обучение, а някои предлагат такова дори в подготвителните предучилищни класове.

Немскоговорящата общност в Белгия например осигурява обучение по чужди езици на децата още на 3-годишна възраст. Докладът „Ключови данни за преподаването на езици в училищата в Европа — 2012 г.“ потвърждава, че английският определено е най-често преподаваният чужд език в почти всички европейски държави, а френският, испанският, немският и руският изостават далеч зад него, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Искат ЕС да има президент, МВнР, обща виза и армия

Външните министри на 11 от 27-те страни-членки на ЕС предлагат да се създаде в съюза постът президент, който да се избира с всеобщо гла...

„Езиковото и културното многообразие е една от най-големите ценности на Европейския съюз“, заяви Андрула Василиу, комисарят за образованието, културата, многоезичието и младежта. „Ученето на чужди езици улеснява общуването между хората и държавите и насърчава трансграничната мобилност и интеграцията на мигрантите. Радостна съм, че дори и най-малките ни граждани могат да открият магията на чуждите езици. Искам да насърча всички да погледнат отвъд най-често използваните езици, за да могат да усетят невероятното езиково многообразие, което крие Европа.“

От доклада става ясно, че през годините на задължителното образование все повече ученици в течение на поне една година изучават два езика. През 2009—2010 г. средно 60,8 % от учениците в прогимназията са изучавали два или повече чужди езика, което е с 14,1 % повече в сравнение с 2004—2005 г. За същия период делът на учениците в основните училища, които не изучават чужд език, е спаднал от 32,5 % на 21,8 %.

Английският е най-често преподаваният чужд език в почти всички 32 държави, обхванати от проучването (27-те държави членки, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Турция и Хърватия) — тенденция, която се е засилила значително в сравнение с 2004—2005 г. В прогимназиалния и гимназиалния етап на средното неспециално образование процентът на учениците, изучаващи английски, надвишава 90 %. Делът на тези, които изучават езици, различни от английски, френски, испански, немски и руски, е изключително малък (0-5 % в зависимост от държавата).

Докладът потвърждава и една изненадваща констатация — държавите, които изискват от бъдещите учители по езици да са прекарали известен период в страна, където се говори езикът, който ще преподават, са твърде малко на брой. Едва 53,8 % от учителите по чужди езици, участвали в наскоро публикуваното Европейско проучване на езиковите компетентности, посочват, че са били за повече от месец в държава, в която се говори езикът, който преподават. Зад тази средна стойност обаче се крият най-различни случаи: 79,7% от учителите в Испания са имали възможност за повече от месец да учат езика, който преподават, в страна, където той се говори, но такъв е случаят само при 11 % от техните естонски колеги. Тези констатации повдигат въпроса дали „потапянето“ на бъдещите учители в реална езикова среда следва да се счита за критерий за качество при подготовката им.

ЕК предлага нова глобална хуманитарна инициатива

Днес Европейската комисия предложи плановете си за изработването на глобална инициатива, която ще даде възможност на около 10 000 души ...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com