Ефектът и пораженията на касетъчните бомби: Украинците удрят здраво (ВИДЕО)

51022
Ефектът и пораженията на касетъчните бомби: Украинците удрят здраво (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Касетъчните бомби, които САЩ обещаха на Украйна, вече се използат на бойното поле там. Неколкократно имаше сигнали за това, а координаторът по стратегическите комуникации в Белия дом Джон Кърби потвърди, че вече има обратна връзка от украинското военно командване какъв е ефектът от използването на този вид боеприпаси.

Ефектът на касетъчните бомби

Даването на това оръжие на Украйна предизвика много шум – непропорционално много предвид многото данни от началото на войната, че Русия използва такъв вид муниции. Най-малкото авторитетна международна организация като "Амнести интернешънъл" представи проучване как Русия е убила стотици цивилни в североизточния украински град Харков, като е използвала безразборен обстрел със забранени касетъчни боеприпаси: "Амнести интернешънъл": Има доказателства, че Русия използва касетъчни бомби в Украйна

Какво е голямото предимство на касетъчната бомба – тя съдържа стотици по-малки бомби, които след взрива на "бомбата-майка" се разпръскват и поразяват значителна площ, до размерите на футболно игрище. Вторичните взривове от тези по-малки бомби нанасят допълнителни щети. Проблемът е, че нерядко някои от тези мини-бомби не се взривяват и това е опасно в бъдеще за цивилни. САЩ обещаха, че ще дадат на Украйна касетъчни бомби, при които процентът на невзривени мини-бомби е под 3% - при руските касетъчни бомби този процент достига 40 на сто.

ОЩЕ: Путин изрази страх от революция. Украинците използват умни бомби (ВИДЕО)

Вече има видеокадри, показващи използването на касетъчни бомби от украинската армия на различни места по фронта. На първо място – Красногоровка, близо до градчето Маринка, в западната част на Донецка област. Вчера се появи информация, че там е убит известен руски пропагандист – Михаил Лучин, списващ телеграм канала "Миша в Донбас". Той участваше в битката за Бахмут като оператор на дронове и се прочу, когато украински хакери успяха да пробият негова кампания за набиране на пари за дронове за руската армия и със събраните пари му купиха сексиграчки, които му изпратиха. Предположенията са, че е възможно Лучин да е загинал именно заради използване на касетъчни боеприпаси при мините на Красногоровка – там в последните 2-3 дни руснаците опитаха да осъществят атака, за да продължат към Маринка от запад, но дотук неуспешно:

Друго място, където потвърдено с видеокадри са ползвани касетъчни боеприпаси от украинците, е в направлението към Купянск. Там руснаците струпват сили и опитват да осъществят в офанзива, като всеобщо експертно мнение е, че това се прави, за да се отслаби украинския натиск в Запорожието: Със 100 000 войници и 900 танка Русия опитва да изненада Украйна (ВИДЕО) Видеорепортаж за касетъчните бомби в това направление направи британският вестник The Telegraph:

Актуалното на фронта в Украйна

(КАРТА) Според украински данни, украинската армия разчиства и заема нови позиции в гористите местности на север и на юг от Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут), където контролира стратегически височини. Напредъкът в гористата местност на юг е важен с оглед успешния контрол над Андреевка (10-тина километра южно от Бахмут). А руски военни блогъри съобщават за украински напредък и при Ягодно (на километър-два северно от Бахмут), като от украинска страна има твърдение за напредък с 1800 метра към Бахмут, но без да се дават точни подробности къде – твърдението е на Андрий Билецки, създателят на полка "Азов", който командва Трета щурмова украинска бригада - тя се окомплектова на база "Азов" и се превърна в редовна част на украинската сухопътна армия.

Изрично вече има оплаквания от руски военен блогър, че при Бахмут украинците обстрелват с касетъчни боеприпаси, а няма адекватен руски артилерийски отговор на това. "Момчетата се държат, очакват авиацията. Щабът не е дал касетъчни бомби (клъстерни муниции), за да отговорим", пише в съобщението.

(КАРТА) При Авдеевка има украински данни, че руснаците са превзели окончателно Весело, на юг от града – това обаче е потвърждение на по-ранна информация, иначе през последното денонощие няма потвърдени данни за руски напредък.

В Запорожието има руски данни за украински атаки към Урожайно (10 километра южно от Велика Новоселка, в направлението към Бердянск) и за украински напредък към Новодонецко (13 километра югоизточно от Велика Новоселка). Това е т.нар. участък на фронта „Времевски“. Има и геолокализирани кадри, показващи известен украински напредък при Работино (15 километра южно от Орехов, направлението към Токмак)

Зърнената сделка

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично обръща внимание на зърнената сделка и твърди, че режимът на Путин нарочно обстрелва Одеса и руши пристанищна и логистична инфраструктура, важна за износа на украинско зърно, за да създаде кризисна ситуация. Украйна обира реколтата си от зърно през юли и август и руските въздушни удари специално по Одеса ще затруднят неимоверно процеса на износ на украинското зърно. А заплахата на руснаците за търговските кораби, отиващи към украински черноморски пристанища, е начин да се повлияе на Запада за оказваната от него помощ за Украйна, считат от ISW, като правят и предположение: Кремъл може да руши украинска пристанищна инфраструктура, за да може при подновяване на зърнената сделка да се изнася повече зърно, включително откраднато украинско, през украинските пристанища в Азовско море, които са под руски контрол в момента.

Отговорът на Киев: Всички руски кораби в Черно море вече са военни цели

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа