Путин изрази страх от революция. Украинците използват умни бомби (ВИДЕО)

9918
Путин изрази страх от революция. Украинците използват умни бомби (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия надхвърли лимита си на революции още през изминалия век. Това заяви издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

В дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) това е един от основните акценти, с коментар, че не е ясно защо точно Путин е повдигнал темата. Повод обаче беше туристическото рали в Маевка, което се проведе от 10 до 14 май в Пятигорск, предаде РБК. Именно там е имало нелегална революционна среща срещу царското управление в Русия преди над един век.

Междувременно стана ясно, че бившият ръководител на ГРУ (руското външно разузнаване) полковник Владимир Квачков е попаднал под ударите на руското правосъдие. Срещу него е започнато наказателно разследване – за дискредитация на руската армия. Квачков е част от Клуба на гневните патриоти на Игор Гиркин – бившият силов министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на първа инстанция от съд в Хага за свалянето на полет MH17 преди 9 години. Защо точно има дело срещу Квачков не е изцяло ясно, но се предполага, че е заради по-сурови и директни критики към Путин. През 2019 година, Квачков излезе от затвора, където лежа 6 години – той беше осъден заради участие в заговор за създаване на терористична група, целяща да свали режима на Путин.

ОЩЕ: Служители на най-елитните руски спецчасти не са много доволни от реформа на Путин

Моментната ситуация на украинския фронт

Този анализ доста точно отразява ситуацията почти по цялото протежение на фронта в Украйна. Голямата новина оттам е, че се натрупаха няколко видеа от украински удари с т.нар. JDAM. JDAM е комплект за насочване, който превръща неуправляемите бомби - или "глухите бомби" - в прецизно управляеми боеприпаси за всякакви метеорологични условия т.е. "умни бомби". Бомбите, оборудвани с JDAM, се управляват от интегрирана система за насочване, свързана с приемник на GPS, което им осигурява обсег до 28 км. В случая с JDAM-ER - 72 км.

Видеата са от бомбардировки по руски военни обекти в Соледар, в Запорожието и северно от Бахмут:

(КАРТА) При Бахмут, украинският генщаб съобщи, че руснаците е трябвало да се оттеглят от позиции при Орехово-Васильовка (11 километра северозападно от самия Бахмут) заради успешна украинска операция, а в руските телеграм канали се споделят данни за украинска атака със съветски танкове при Дъбово-Васильовка (7 километра северозападно от Бахмут). Именно при Бахмут има украински напредък при Андреевка (10 километра югозападно от Бахмут), където украинците вече категорично контролират т.нар. Донбаски воден канал. Появи се и видео от 12-часова украинска операция в района:

Украински напредък има и при Клещеевка, на 6-7 километра южно от Бахмут. Там украинците са заели нови позиции в гористата местност югозападно от селцето. При Бахмут от украинските части най-много видеокадри излизат от операциите на Трета щурмова бригада:

Продължават да идват още руски резерви в района на Бахмут – руското военно министерство потвърди прехвърляне на част от 98-ма военно-въздушна дивизия за защита на северния фланг на Бахмут. Ясно е и, че украинците не изоставят и района при Соледар – видео от бомбардировка с JDAM по руски военен обект го показва:

В Запорожието е ясно – украинците имат напредък северно от Старомайроско, на 9 километра южно от Велика Новоселка. Украинският генщаб изрично потвърди информацията, която се споделя и в руски телеграм канали (всичко като източници е посочено в библиографията на дневния анализ на ISW). По думите на говорителя на Таврийското направление майор Валерий Шершен, руснаците всеки ден губят позиции при Старомайорско и сега това е украинският вектор за напредък към Бердянск. Отделно, руснаците неуспешно са опитали да си върнат позиции при Ровнопол (10 километра югозападно от Велика Новоселка), казва украинският генщаб, но руски военни блогъри твърдят, че там имало руски успех без допълнителни подробности.

Майор Шершен каза и друго – има 1 километър украински напредък в направлението към Мелитопол. Има данни за украински обстрел по руски военни цели в Токмак – в руското телеграм пространство се появи информация за обстрел с HIMARS, като 2 от 6 ракети не са били прехванати от руското ПВО.

(КАРТА) В направлението към Купянск руснаците продължават с натиска при Масютовка (13 километра североизточно от Купянск), но според украински данни боевете са на север от Синковка (8 километра североизточно от Купянск), в гористата местност между двете села, а не на юг, както казват някои руски военни блогъри. Потвърден с геолокализирани кадри нов руски напредък няма, уточнява ISW, но руски военни блогъри говорят, че руснаците поели контрола над жп гарата Мовчаново близо до Лиман Перший (11 километра североизточно от Купянск).

По линията Сватово – Кремена ситуацията се стабилизира, твърди бившият украински областен управител на Луганск Серхий Хайдай:

Битките на фронта в Украйна: Картина с ВИДЕО към 19 юли, 2023 година

Поредно предупреждение за руското военно командване

Тактиката на атаки с малки щурмови групи в украинската контраофанзива продължава да се изпълнява без спиране. Ротацията на личния състав на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се извършва редовно, което позволява тактиката да се изпълнява без подкрепата на бронирана техника.

Контролът на ВСУ над тактически височини значително усложнява задачата по отбраната на Клещеевка. Освен това връщането на загубените позиции от руските части е затруднено от същия проблем като на Запорожкия фронт - липсата на ротация и подкрепления. Забавянето на решаването на въпроса за поддръжката на отбраняващите се части на руската армия в този район заплашва с тъжни последици.

Това не е анализ на западен експерт, а констатация на един от най-популярните руски канали в Телеграм, занимаващи се с отразяване на войната в Украйна - "Рибар" (вижте ТУК).

Друг интересен анализ – руският военен с позивна Мурз, който е част от 4-та бригада, коментира, че украинците са почнали да променят честотите на дроновете си, за да объркат руското оборудване за електронна борба. Той предупреждава и, че са необходими специални отряди за борба с дронове, с модерно оборудване:

ОЩЕ: Трета серия на руското отмъщение за Кримския мост: Ранени деца в Николаев (ВИДЕО)*

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com