Със 100 000 войници и 900 танка Русия опитва да изненада Украйна (ВИДЕО)

16590
Със 100 000 войници и 900 танка Русия опитва да изненада Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Ново развитие на войната в Украйна - Русия явно обръща все по-голямо внимание на североизточната част на Украйна и струпва все повече военни части и техника в посока към Купянск и Лиман. Двата града бяха освободени от украинската армия през септември, 2022 година.

"Браним се. Водят се ожесточени боеве и позициите на двете страни се променят динамично по няколко пъти на ден" – това написа в телеграм канала си зам.-украинският министър на отбраната Анна Маляр: Украинското министерство на отбраната: Ситуацията на източния фронт ескалира

Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати даде по-подробни данни – по думите му, в Луганска област и в окупираната от руснаците част на Донецка област са струпани вече 100 000 руски войници, има над 900 танка, както и 550 артилерийски системи (гаубици и оръдия основно). В коментар пред украинския телемаратон "24" Черевати направи сравнение – в пика на инвазията на СССР, съветските войски са наброявали общо 120 000 души. През месец май, 2023 година, ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов каза, че по украински данни в Украйна има 370 000 руски войници.

"Врагът съсредоточава всички ресурси, за да пробие отбраната ни", каза полковник Черевати. Той допълни, че украинските сили отговарят с непрекъснати контраатаки, за да не позволят на руските войски да вземат стратегическата инициатива. А Олексий Арестович, бивш съветник на политическия кабинет на Володимир Зеленски, коментира в предаването "Фейгин LIVE", че струпването на войници не значи обезателно качествена промяна и че например при Курдюмовка (на юг от Бахмут) украинците успяват да напредват, макар да има данни как там отиват все повече руски танкове.

"Ситуацията е сложна, но под контрол", обобщи генерал Олександър Сирски, командващ украинските сухопътни сили:

Развитието на военните действия на фронта в Украйна

По отношение на Купянск, основните руски усилия са насочени към Масютовка, на 13 километра североизточно от самия Купянск, както и Новоселовско, на 14 километра северозападно от Купянск. Целта е украинските сили да бъдат отхвърлени над запад от река Оскил. За момента обаче няма потвърдени данни за значим руски успех – руският пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) съобщава в сутрешния си обзор за неуспешна руска атака при Масютовка, но друг руски телеграм канал "Vоенкор" говори как руснаците превзели Новоселовско, което не е потвърдено. В последно време селището често бива вземано ту от украинците, ту от руснаците. Западни експерти коментират, че руската армия по-усилено ползва щурмови отряди на частната военна компания "Щорм Z", която е съставена основно от затворници и че това няма да доведе до сериозен успех предвид качеството на тези "войници". А в посока Лиман, украинският генщаб твърди в сутрешната си сводка, че руснаците неуспешно са атакували украински позиции в западната част на Диброва, на 5-6 километра южно от Кремена.

(КАРТА) В Запорожка област, в направлението Орехов – Токмак, активността изглежда поспадна в последните два дни. Украинците успяха да напреднат източно от Камянско, като така поразшириха зоната си на контрол при Пятихатко. Руски военни блогъри обаче казват, че имало неуспешни украински атаки при Работино (15 километра южно от Орехов), както и на юг от самото Пятихатко.

(КАРТА) В направлението от Велика Новоселка към Бердянск и Мелитопол руски военни блогъри като телеграм канал "Рибар" твърдят, че руснаците удържали в Старомайорско, което редица други руски военни телеграм канали като тези на Владислав Романов и Семьон Пегов обявиха за де факто загубено. Борис Рожин и канал Readovka обаче рисуват друга картина – водели се ожесточени боеве на високия терен до селото, но самото село още било руско владение. Украинските данни са, че руснаците опитали с помощта на тежък артилерийски огън да си върнат позициите в северната част на Старомайорско, но неуспешно – това казва и Семьон Пегов в сутрешния си обзор. Има и допълнителни руски подкрепления при Приютно – всичко това е т.нар. участък на фронта "Времевски". Освен това, в същия участък украински части са се укрепили на предни позиции при Новопокроповка и Урожайно

При Бахмут и Пегов, и "Рибар" твърдят, че украинците атакуват Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут), но руснаците удържат, същото било и при Берховка (5-6 километра северозападно от Бахмут). Опитите за руски контраатаки на широк фронт от север и юг на Бахмут (Орехово-Васильовка, Григориевка, Богдановка, Ивановско, Курдюмовка) са също неуспешни, признават двата руски източника, същото казва и украинският генщаб. Трупат се данни, че руснаците включват все повече резерви, за да удържат украинския натиск по фланговете на Бахмут и да опитат да си връщат вече загубени позиции.

Последствията от удара по Кримския мост

Снимка: Getty Images

Вероятно, предвид видимите поражения по конструкцията на Кримския мост, логистиката на Русия за южната част на Украйна, която окупира, ще бъде силно затруднена. Това посочва като първо заключение в дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Американските експерти не обръщат никакво внимание на твърдението на Путин, че мостът отдавна не се ползвал за военни доставки за руската армия, както и на твърденията на руското транспортно министерство, че жп пътят през моста е невредим и напълно използваем: Путин се изхвърли: Кримският мост нямал уж такова значение, но ще има ответни мерки (ВИДЕО). От ISW са категорични – продължаващите провали на режима на Путин и нежеланието на руския диктатор да въведе истинско военно положение ще имат значително влияние върху руската логистика, предвид продължаващата политика да се насърчават руснаците да ходят на почивка в Крим, където е явна военна зона. "Отговорно управление" не насърчава гражданите си да ходят във военна зона, посочва ISW.

Кримският (Керченският) мост е една от двете големи логистични връзки на Русия с фронта в Украйна, конкретно в Запорожието. Другата е през окупираните земи в Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области – а този маршрут също е уязвим за далекобойни украински удари, след като Украйна вече разполага с ракети като британските Storm Shadow и френския им еквивалент, обещан на Киев след срещата на НАТО във Вилнюс (11-12 юли). Съответно, въпросът и проблемите с важните доставки за руската армия особено в Запорожието са на дневен ред, уверени са от ISW. Американските експерти обръщат внимание и на решението на отговорния за транспорта руски вицепремиер Марат Хуснулин да освободи трафика по магистралите в окупираните от руснаците украински земи, което значи без редица проверки на документи и товари, а това дава възможност за партизанска дейност и украински спецоперации.

ОЩЕ: Какво се знае до момента за новия удар по Кримския мост? (ОБЗОР)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com