ЕС и МВФ искат правителство и реформи от Киев

13067
ЕС и МВФ искат правителство и реформи от Киев
Снимка: Actualno

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по икономическите въпроси Оли Рен заяви, че Европейският съюз е готов да окаже на Украйна финансова помощ, която ще се измерва в милиарди евро, съобщава в понеделник Файнешънъл таймс (Financial Times), предаде БТА.

Рен отбелязва, че финансовата помощ е необходима на страната, за да избегне фалита. "Тя (помощта) трябва да се измерва в милиарди (евро), а не в стотици милиони", заяви той в кулоарите на срещата на министрите на финансите и управителите на централни банки в страните от Г20 в Сидни, Австралия.

По-рано Рен бе отбелязал, че ЕС е готов да предложи финансов пакет от помощи от няколко милиарда евро за стабилизиране на ситуацията в страната. "ЕС ще бъде готов да предостави съществена финансова помощ на Украйна и украинския народ веднага щом бъде прието политическо решение, основано на демократичните принципи, и задължителното провеждане на реформи", заяви той.

Според председателя на Комисията но външна политика на Европейския парламент Елмар Брок, цитиран от украинското електронно издание цензор.нет, ЕС можел да отпусне 20 милиарда евро на Киев, за да бъде предотвратен фалита на страната.

Необходимостта от провеждане на реформи бе изтъкната и от ръководителката на МВФ Кристин Лагард. "Има редица икономически реформи, които, както всички знаем, трябва да бъдат задействани, най-малкото за да може международната общност да помогне", каза тя след срещата на Г20.

Министърът на финансите на САЩ е посъветвал един от водачите на украинската революция - Арсений Яценюк - властите да възобновят преговорите с МВФ колкото може по-бързо след сформирането на преходно правителство.

В същото време и Русия, която изкупи миналата година украински облигации за 3 милиарда щатски долара, също обяви, че ще изчака сформирането на ново правителство и новата икономическа политика на страната, за да продължи с помощта.

Състоянието на украинската икономика е критично.

Днес Катрин Аштън е в Киев за разговори със силните на деня личности в украинската столица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа