Euronews: Здравните системи на България, Румъния и Полша няма да издържат на COVID-19

11993
Euronews: Здравните системи на България, Румъния и Полша няма да издържат на COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

Страните в Източна Европа засега избягват най-лошите сценарии в пандемията от коронавирус, но мнозина смятат, че е въпрос на време преди броят на заразените и на жертвите да се увеличи драстично в региона, пише Euronews.

Ако и когато това се случи, способността на здравните системи да издържат на натиска е до голяма степен под въпрос, особено като се има предвид опитът на по-богати, по-добре оборудвани страни като Испания и Италия. Освен наличието на здравни ресурси, съществува притеснение и от наблюдаващия се от години ефект на изтичане на мозъци, тъй като лекарите и сестрите в тези държави заминават за по-добре платена работа в Западна Европа.

Припомняме, че се оказа, че български медицински работници предпочитат да преживеят 14-дневна карантина в Австрия, след това да работят в тяхната система и да се грижат за болни от коронавирус австийци, вместо да останат в България. EURACTIV: Австрия внася медицински работници от България

В страни като Румъния и България, присъединили се към Европейския съюз през 2007 г., както и Полша, която се присъедини няколко години по-рано, ефектите от изтичане на мозъци в техните здравни системи са особено изразени.

"Ако говорим за Румъния, специално засегнато от изтичането на мозъци е интензивното лечение", казва Влад Миксич, румънски лекар и здравен анализатор, който също е независим експерт в борда на Европейската агенция за безопасност и здраве.

"Мисля, че можем да го опишем като "перфектната буря", защото липсват лекари, обучени в интензивно лечение. Много от тях заминаха в чужбина, а в това време има огромна нужда от специалисти за интензивно лечение в контекста на коронавирусната епидемия", добави той.

Според Solidaritate Sanitara, една от най-големите федерални здравни федерации, обществената здравна система в страната има дефицит от почти 40 000 медицински работници днес, което се равнява на 17,46 на сто от нуждите от персонал в държавните болници.

Подобна е ситуацията и у нас, според Euronews, където по някои оценки между 250 и 300 лекари всяка година напускат страната, за да работят в чужбина. Полша е загубила поне 7 на сто от своите медицински сестри и лекари чрез емиграция между 2004 и 2014 г., а други страни в региона са изправени пред подобни загуби.

"Поради досегашното изтичане на мозъци от медицинския сектор в Латвия, ние доста се страхуваме от ситуацията в бъдеще," казва Евгенийс Калеис, председател на Латвийската болнична асоциация, който добавя, че латвийските болници са ограничили всички планирани дейности, за да се концентрират върху борбата с вируса. Страната са останали, обикновено са по-възрастни и следователно са с по-висок риск от вируса.

Според Миксич средната възраст за семеен лекар в Румъния е някъде между 50 и 60 години, а много от тях са и по-възрастни, което ги излага на по-висок риск.

В България не е по-различно - за справка в тези статии.

До 12 април включително важат всички противоепидемични мерки срещу коронавируса в България

Противоепидемичните мерки, първите от които бяха въведени на 13 март с началото на извънредното положение, което засега изтича на 13 ап...

"Един от всеки петима заразени с коронавирус в Румъния в момента е медицински специалист", добавя Калеис.

Изтичането на мозъци не е единственият източник на безпокойство. Като цяло системите на здравеопазването в Източна Европа са по-малко финансирани от тези в по-заможните части на Европа, което означава, че ресурсите могат бързо да се изправят пред привършване, ако вирусът се разпространи по-широко през следващите дни и седмици.

Le Monde: Страните от ЕС приемат антидемократични закони в борбата с COVID-19

"Проблемът не е само с изтичането на мозъци, и по-генерален", казва Паскал Гарел, главен изпълнителен директор на базираната в Брюксел Европейска болнична и здравна федерация, която има членове в 30 държави в цяла Европа. "В сравнение със западната част на Европа, обикновено те харчат много по-малко за здравеопазване от своя БВП, отколкото другите страни. Ситуацията в Румъния е драматична по отношение на процентите", добавя той.

Румъния е с най-ниски разходи за здравеопазване като процент от БВП в ЕС, според последните налични данни на Евростат, като страни като Латвия, Полша и Словакия също са сред последните.

България е сред държавите в ЕС с най-много жертви на здравната система

България е една от четирите държави в Европейския съюз с най-много жертви на здравната система, показват данни на Евростат. 1,2 милиона...

Фактът, че много хора са се завърнали в региона от работа в чужбина в резултат на икономическото въздействие от коронавирусния удар, също вероятно ще има неблагоприятни последици, особено в по-селските райони, които често се борят за привличане на лекари и медицински сестри.

В Румъния "говорим за десетки хиляди хора, много от които са се върнали в селата, където са родени и където живеят старите им родители", казва Миксич. "Ако епидемията засегне село или малък град, ще бъде истински проблем да се осигури достатъчно медицински персонал, който да се грижи за хората там."

Ананиев: Отменям носенето на маски на обществени места до постигане на консенсус

 

* Превод: БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com