Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската комисия глоби Apple

04 март 2024, 15:00 часа • 1842 прочитания

Европейската комисия (ЕК) глоби Apple с над 1,8 милиарда евро заради злоупотреби с правилата на App Store за доставчици на музикални стрийминг, съобщиха от комисията.

"В продължение на десетилетие Apple злоупотребява с доминиращата си позиция, като ограничава разработчиците да информират потребителите за алтернативни, по-евтини музикални услуги, достъпни извън екосистемата на Apple", посочва ЕК. 

Комисията обръща внимание, че това е незаконно според антитръстовите правила на ЕС. ОЩЕ: Apple плати 13,6 млн. долара глоба на Русия

Първа глоба от Европа

Това е първият път, когато Apple е санкционирана за нарушения на конкуренцията. Американският гигант получи глоба от 1,84 милиарда евро за „злоупотреба с господстващо положение“ на онлайн музикалния пазар от Европейската комисия, допълва най-уважавания френски ежедневник Le Monde.

Някой изглежда се е оплакал

Spotify, много популярна платформа за стрийминг на музика, се е свързала с Брюксел срещу практиките на калифорнийския гигант, преценени като противоречащи на европейските правила за „честна конкуренция“ и които според него не позволяват „да се гарантира свобода на избора“ за потребителите и справедлива среда за разработчиците, допълва още френското издание. ОЩЕ: Монтана е първият щат в САЩ, който забранява TikTok

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес