Монтана е първият щат в САЩ, който забранява TikTok

5401
Монтана е първият щат в САЩ, който забранява TikTok
Снимка: Getty Images

Монтана стана първият щат в САЩ, който забрани TikTok. Забраната ще влезе в сила през следващата година, докато дебатите относно въздействието и сигурността на популярното видео приложение се разрастват.

Забраната, подписана от губернатора Грег Джанфорте, ще послужи като правен тест за национална забрана на платформата, собственост на Китай - нещо, за което все по-често призовават законодателите във Вашингтон.

"TikTok не може да функционира в рамките на териториалната юрисдикция на Монтана", се казва в копие от прясно изработения закон на уебсайта на щата.

Забраната предвижда нарушение всеки път, когато "потребител получи достъп до TikTok, бъде му предложена възможност за достъп до TikTok или му бъде предложена възможност за изтегляне на TikTok".

Всяко нарушение се наказва с глоба от 10 000 долара за всеки ден, в който е извършено.

Съгласно закона Apple и Google ще трябва да премахнат TikTok от своите магазини за приложения, а компаниите ще бъдат изправени пред възможни ежедневни глоби.

Този ход почти сигурно ще бъде оспорен чрез съдебни дела.

Политическите лидери на щата "потъпкаха свободата на словото на стотици хиляди монтанци, които използват приложението, за да изразяват себе си, да събират информация и да управляват малкия си бизнес в името на антикитайски настроения", заяви директорът по политиката на ACLU Монтана Кийгън Медрано.

Забраната ще влезе в сила през 2024 г., но ще бъде отменена, ако TikTok бъде придобит от компания, регистрирана в държава, която не е посочена от САЩ като чуждестранен противник, гласи законът.

"Губернаторът Джанфорте подписа законопроект, който нарушава правата по Първата поправка на населението на Монтана, като незаконно забранява TikTok", заяви говорителка на компанията пред АФП.

"Искаме да уверим жителите на Монтана, че могат да продължат да използват TikTok, за да изразяват себе си, да изкарват прехраната си и да намират общност, като продължаваме да работим за защита на правата на нашите потребители във и извън Монтана."

TikTok официално заяви, че конституционността на забраната в крайна сметка ще бъде решена от съдилищата.

И парламентът на Чехия забрани на депутатите да използват TikTok

Парламентът на Чехия въведе забрана за използването на разработеното в Китай мобилно приложение TikTok, съобщи Чешкото радио. Забранат...

Законът е последната схватка в дуелите между TikTok и много западни правителства, като приложението вече е забранено на правителствени устройства в САЩ, Канада и няколко страни в Европа.

Приложението е собственост на китайската фирма ByteDance и е обвинявано от широк кръг американски политици, че е под опеката на китайското правителство и е инструмент за шпионаж от страна на Пекин.

Самият Джанфорте написа в Туитър, че е подписал забраната, за да "защити личните данни на жителите на Монтана от Китайската комунистическа партия".

Въпреки огромната си популярност TikTok е изправена пред ултиматум от Белия дом да се раздели с китайските си собственици или да спре да работи в Америка.

ОЩЕ: Трафикантите на хора използват TikTok, за да рекламират услугите си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com