Фармацевтичните гиганти държат света за заложник с най-смъртносната печалба в историята

7257
Фармацевтичните гиганти държат света за заложник с най-смъртносната печалба в историята
Снимка: Getty Images/Guliver

Активисти заявиха, че разпространението на ваксини в световен мащаб може да представлява „най-смъртоносната печалба в историята“, съобщава „Гардиън“.

Алиансът за човешки ваксини днес публикува нов анализ, според който фармацевтичните компании таксуват правителствата поне пет пъти над себестойната цена.

Нов анализ на Алианса, публикуван от Oxfam, показва, че фирмите Pfizer/BioNTech и Moderna таксуват правителствата с цели 41 милиарда долара над прогнозните производствени разходи - което ефективно държи страните „за заложници“, тъй като цените на ваксините срещу Covid скачат много над тези от предишни ваксини.

Pfizer/BioNTech и Moderna са продали над 90% от ваксините си досега на развитите страни, като ги таксуват до 24 пъти над потенциалните производствени разходи.

Това се случва след като Великобритания и Германия са лидери в усилията тази седмица в Световната търговска организация за предотвратяване на отказ от патенти, подкрепен от САЩ, който може да трансферира технологията в развиващите се страни и да позволи по-бързо разпространение на ваксини в световен мащаб.

В изявлението на Алианса се казва: Анализът на производствените техники на водещите ваксини от типа иРНК, произведени от Pfizer-BioNTech и Moderna, които са разработени само благодарение на публично финансиране в размер на 8,3 млрд. долара, показва, че тези ваксини могат да бъдат направени за сумата от едва 1,20 долара на доза. И все пак Covax схемата, създадена, за да помогне на страните да получат достъп до ваксини срещу Covid, плаща средно близо пет пъти повече. Covax също се бори да получи достатъчно дози поради неадекватното предлагане и факта, че богатите нации ги изпревариха, като доброволно плащат прекомерни цени.

Без фармацевтичните монополи върху ваксините, ограничаващи доставките и повишаващи цените, Алиансът казва, че парите, похарчени от Covax досега, биха могли да бъдат достатъчни, за да ваксинират напълно всеки човек в страните с ниски и средни доходи с ваксини по себестойност, ако имаше достатъчно предлагане. 

Преди пандемията развиващите се страни са плащали средна цена от 0,80 долара за доза за всички ваксини, според анализ на Световната здравна организация. Въпреки че ваксините са различни и новите ваксини може да не са пряко сравними, дори една от най-евтините ваксини срещу Covid-19 на пазара, Oxford/AstraZeneca, е почти четири пъти над тази цена. Ваксината на Johnson&Johnson е 13 пъти по-скъпа, а най-скъпите ваксини, като Pfizer-BioNTech, Moderna и китайската Sinopharm, са до 50 пъти по-скъпи.

Анна Мариот, мениджър на здравната политика на Oxfam, каза: „Фармацевтичните компании държат света като заложник във време на безпрецедентна глобална криза. Това е може би един от най-смъртоносните случаи на печалба в историята. Скъпоценните бюджети, които биха могли да бъдат използвани за изграждането на повече здравни заведения в по-бедните страни, вместо това се ограбват от главни изпълнителни директори и акционери на тези всемогъщи корпорации."

Мааза Сейум от Африканския алианс и Алианса за човешки ваксини в Африка казва: „Да се даде възможност на производителите в развиващите се страни да произвеждат ваксини е най-бързият и сигурен начин за увеличаване на предлагането и драстично намаляване на цените. Когато това беше направено за лечение на ХИВ, видяхме цените да спадат с до 99%. Каква е възможната причина тогава правителствата на Обединеното кралство, Германия и ЕС да пренебрегват многократните призиви от развиващите се страни да разрушат ваксинационните монополи, които биха могли да увеличат производството, като същевременно намалят цените?“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия дава хиляди снаряди на Украйна, Белгия също обяви военен пакет (ВИДЕО)

Германия задържа двама предполагаеми членове на „Ислямска държава“

Естония изгони руски дипломат за "намеса във вътрешните работи“

Руски депутат призова руснаците да се готвят Запада да им спре айфоните (ВИДЕО)

"Не се отказвайте, Русия ще бъде свободна": Навалная с призив към хората, които са против Путин

Нужни са военни: Американският сенатор Греъм призова Киев да снижи наборната възраст в Украйна

Германия: За Украйна има по-важни оръжия от "Таурус", ще ѝ дадем боеприпаси

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа