FT: Русия се отказва от исканията за "денацификация" и "демилитаризация" на Украйна

21006
FT: Русия се отказва от исканията за "денацификация" и "демилитаризация" на Украйна
Снимка: iStock

На преговорите за прекратяване на огъня в Украйна Русия е готова да се откаже от ключовите изисквания, които постави при започването на войната, съобщава Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с обсъждането на евентуално споразумение.

По думите им в проектодокумента за примирието не се споменават нито "денацификация", нито "демилитаризация" - целите, които руският президент Владимир Путин обяви в телевизионното си обръщение на 24 февруари.

Също така, според източници на FT, в проектоспоразумението липсват каквито и да било гаранции за статута на руския език.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Путин след бележка от Зеленски: Ще ги унищожа

Русия, по данни на FT, продължава да настоява Украйна да се откаже от присъединяване към НАТО и разполагане на чужди военни бази. В същото време Москва се съгласява да позволи на Киев да получи гаранции за сигурност от трети страни (което е равносилно на военен съюз), както и да следва пътя на присъединяване към ЕС.

Що се отнася до статута на Крим и Донбас, този въпрос се планира да бъде решен на преки преговори между Путин и украинския президент Володимир Зеленски, пише FT.

Нов кръг от преговори между руската и украинската делегации ще се проведе днес, 29 март, в Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който нееднократно предлага платформа за срещата Путин-Зеленски, но всеки път получава отказ от Кремъл, планира да се срещне с всяка от страните поотделно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кличко се обърна към България

Западните дипломати се опасяват, че продължаващите месец преговори отново ще се провалят, въпреки че военната кампания на Кремъл в Украйна буксува, първоначалната тактика за опит за бързо обкръжаване на големите градове се провали и беше заменена от бомбардировки, които увеличават броя на цивилните жертви.

Путин не изглежда готов да направи компромис, заявил пред Reuters високопоставен американски служител. Освен това според The Times Путин отговорил "Ще ги размажа", когато Абрамович му предал при какви условия Украйна е готова на мир.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба в края на миналата седмица също констатира липсата на консенсус. „Позицията на Украйна е ясна: прекратяване на огъня, гаранции за сигурност, никакви компромиси с териториалната цялост. Но Русия се придържа към ултиматумите“, пише той в Twitter.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Първа СНИМКА на Абрамович след предполагаемото натравяне

По оценки на НАТО от началото на войната в Украйна са загинали между 7000 и 15 000 руски войници. Общият брой на загубите, включително ранените и пленените, може да достигне 30 000 до 40 000, казва висш служител на алианса пред The Washington Post.

Началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Сергей Рудской на брифинг на 25 март заяви, че през месеца на военните действия са убити 1351 руски военнослужещи и 3825 са ранени. Той оцени загубите на украинската страна на 14 000 души.

По-рано украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че на преговорите трябва да се решат хуманитарните въпроси трябва, а „програмата-максимум“ е прекратяване на огъня.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кой и защо се опита да "отрови" Абрамович

Той каза още, че Украйна няма да се откаже от суверенитет, хора и територии и ако Русия отново постави ултиматуми, преговорите няма да имат резултат.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Преговорните делегации на Украйна и Русия пристигнаха в Истанбул

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа