Руски генерал: Постигнахме първоначалните си цели в Украйна

14705
Руски генерал: Постигнахме първоначалните си цели в Украйна
Снимка: Getty Images

Руските въоръжени сили са изпълнили вече първоначалните си задачи от първия етап на военната операция в Украйна. Това обяви генерал-полковник Сергей Рудской, първият заместник-началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

По думите му сега руските сили ще се съсредоточат върху „освобождението“ на Източна Украйна. „Бойните способности на украинските сили са значително намалени, което позволява (...) да се концентрират по-голямата част от усилията върху главната цел - освобождението на Донбас“, каза още Рудской, цитиран от Интерфакс. Рудской твърди и че 93% от територията на Луганск, както и половината на Донецк са под руски контрол.

Руският военен обясни също, че руската армия блокирала Киев, Чернигов, Суми и Николаев. Нито един от тези градове не е превзет, въпреки че преди войната имаше анализи как за 48 часа руската армия щяла да овладее цяла Украйна. Освен това, британското министерство на отбраната излезе с анализ, че украинската армия все по-успешно контраатакува и че руските части лесно могат да бъдат разкъсани и обсадени. По думите на Рудской, са унищожени 39 украински арсенала и хранилища на оръжие т.е. 70% от военната техника на Украйна. Само че Forbes коментира, че Украйна е увеличила танковете си с 43, тъй като е пленила 117 руски танка от началото на войната, а е загубила 74.

Рудской казва и друго - за 1 месец Русия е убила 14 000 украински войници и е ранила 16 000, докато убитите руски военни са 1351 и съответно 3825 са ранени. Според анализ на ООН обаче до 12 март са загинали едва 1300 украински войници. А Украйна казва, че е убила почти 16 000 руски военни, като към 23 март оценката на НАТО за руските военни загуби е за между 7000 и 15 000 души. Особено показателно е как руският вестник "Комсомолская правда" публикува на 20 март информация на руското военно министерство, че убитите руски войници в Украйна са почти 10 000 и я изтри - но не и преди да престои достатъчно, за да бъде кеширана от Google, а след това от медията обясниха, че имало хакерска атака и някой качил невярна информация на сайта ѝ.

Украйна поиска от ЕС да затвори границите си с Русия и Беларус

В петък, 25 март, Украйна поиска от Европейския съюз да затвори границите си с Русия и Беларус, която е съюзник на Москва във войната, ...

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изложба за руснаци: Путин убива мирни хора. Одобрявате ли това? (СНИМКИ) 

Същевременно днес украинската агенция УНИАН припомни думите на руския президент Владимир Путин, казани на срещата на върха на Г-20 в Аржентина през 2018 г. Тогава руският държавен глава обясни коя е причината да се водят войни по света. В краткото видео от брифинга на руския лидер пред журналисти и в присъствието на външния министър Сергей Лавров той поясни, че с военни действия олигархичната власт може по-лесно да продължи политиката си на ограбване на своя народ и на своята държава. "Винаги чрез войната е по-лесно да се прикрият собствените провали в икономическата и социалната политика", заяви категорично тогава руският президент.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Украински генерал: Заменям живота си за този на децата от Мариупол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа