Германия разпуска елитни спецчасти заради скандал с десен екстремизъм в редиците им

2210
Германия разпуска елитни спецчасти заради скандал с десен екстремизъм в редиците им
Снимка: iStock

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нареди частичното разпускане на елитни спецчасти от командоси (KSK), които бяха подложени на нарастваща критика заради десен екстремизъм в редиците си, предава AFP.

KSK беше „частично независима" от командната верига на армията, с „токсична култура на лидерство", коментира Крамп-Каренбаеур пред водещ баварски ежедневник, цитиран от агенцията. Това – съгласно думите й, означава, че елитните части„не може да продължат да съществуват в сегашния си вид“, съобщи агенция Фокус.

Меркел обеща да изведе ЕС по-силен от всякога от кризата с Covid-19

Германия планира да използва предстоящото си 6-месечно председателство на ЕС, за да изведе блока от кризата с коронавируса по-силен от ...

Една от четирите части на силите, за която се твърди, че екстремизмът е най-разпространен, ще бъде напълно разпуснат, обяви министърът на отбраната на Германия.

Командирът на KSK Маркус Кратмайер ще остане на поста си, но звеното няма да участва в учения или международни мисии, докато преструктурирането му не завърши.

Крамп-Каренбауер определи последните открития за KSK - включително за изчезването на 48 000 патрона и 62 килограма експлозиви - като „смущаващи" и „тревожни". Вътрешно разследване сега трябва да определи дали изчезналите боеприпаси са били откраднати, или е имало „замитане под килима“ в счетоводството на звеното.

Елитните спецчасти са натоварени с чувствителни и рискови мисии, като спасителни операции със заложници или антитерористични действия в чужбина.

Все повече германци обръщат гръб на църквата

Рекорден брой вярващи, повече от половин милион, напуснаха двете християнски църкви в Германия миналата година, съобщиха днес католичес...

Но подозренията, че някои членове споделят крайнодесни екстремистки възгледи, шокираха обществеността през последните години, дори когато Германия беше засегната от вълна от крайнодесни атаки, включително срещу мигранти, евреи и политици.

През април 2017 г. на прощално парти на командир на звеното, се твърди, че присъстващите му колеги са хвърляли свински глави, слушали са дясна рок музика и са отправили нацистки поздрав. Крамп-Каренбауер създаде работна група за справяне с проблема през май, а напредъкът й ще бъде оценен през октомври.

Германската военна контраразузнавателна служба (MAD) заяви, че около 600 войници на Бундесвера са заподозрени в десен екстремизъм, 20 от които са от елитните сили. През последните години въоръжените сили на Германия бяха разтърсени от редица разкрития за смущаващи асоциации с милитаристическото минало на Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Пореден крах на принц Хари в съдебния спор за полицейска закрила

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа