Гръцкият парламент гласува новото кредитно споразумение

5434
Гръцкият парламент гласува новото кредитно споразумение
Приемането му няма реална алтернатива

 Гръцките депутати ще гласуват на пленарно заседание днес проектозакона за ново кредитно споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд, предвиждащо орязване на заплатите и пенсиите и съкращения на държавни служители в замяна за нов пакет кредити на обща стойност 130 милиарда евро, съобщиха осведомителните агенции.

Анализаторите прогнозират, че изключително непопулярният пакет ще бъде приет в парламента.

На теория премиерът Лукас Пападимос разполага с голямо мнозинство, което би трябвало да осигури достатъчна подкрепа за проектозакона, посочва Ройтерс.

Политическата ситуация обаче е нестабилна и някои депутати казаха, че ще гласуват "против".

Шестима членове на кабинета на Пападимос подадоха оставки в четвъртък и петък заради несъгласие с изискваните от ЕС и МВФ мерки, допълва БТА.

Вчера лидерите на двете партии, които подкрепят коалиционното правителство на Гърция - социалистът Георгиос Папандреу и консерваторът Андонис Самарас, призоваха депутатите си да подкрепят проектозакона, заявявайки, че приемането му няма реална алтернатива, защото в противен случай страната ще бъде тласната към банкрут.

"Ако не се осмелим днес, ще преживеем катастрофа," каза Папандреу.

Лидерът на гръцките консерватори на свой ред посочи, че "това кредитно споразумение ще предостави на страната възможността и времето да стъпи отново на крака".

Самарас предупреди, че всеки, който се противопостави на споразумението, "няма да бъде кандидат на следващите избори".

Банкрут в Гърция би причинил на обществото в страната много по- големи трудности, отколкото тези, които ще създаде кредитното споразумение, заяви гръцкият министър-председател Лукас Пападимос в телевизионно обръщение към нацията, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Някои казват, че банкрут е по- добре от икономическата програма, която включва болезнени мерки. Тези твърдения са грешни. Който казва това, или жестоко греши, или се занимава с опасна демагогия, коментира Пападимос, допълвайки, че „банкрутът може да доведе страната до катастрофа. Той би създал условия за неконтролируем икономически хаос и социална експлозия”.

Синдикатите се обявиха срещу новите мерки и за тази вечер е планирана голяма протестна демонстрация пред сградата на парламента в Атина. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа