Гърция ще иска от кредиторите си отсрочка с две години

3997
Гърция ще иска от кредиторите си отсрочка с две години

Гърция ще поиска още две години от кредиторите си, за да оздрави финансите си, но поема ангажимент да постигне целите си за възстановяване, за да "гарантира" оставането си в еврозоната, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас.

"Искаме още две години за приспособяване на бюджета, което първоначално трябваше да стане до края на 2014 г", заяви премиерът в речта си за общата политика на правителството пред парламента.

Гърция отказа да приеме германски финансови чиновници

Гърция отказа да приеме помощта на германски финансови чиновници, тъй като според Атина това е намеса в суверенитета на страната, съ...

Паралелно с това той представи серия от мерки за икономии, предназначени да наваксат изгубеното време - ускоряване на приватизацията, сливане и затваряне на държавни компании.

"Искаме споразумение с партньорите и кредиторите на държавата, за да внесем поправки в подписания с тях меморандум, защото, за да постигнем целите на меморандума, трябва да внесем поправки в мерките, задълбочаващи рецесията", заяви Самарас.

"Нашият проблем не е да извършим реформи, което без никакво съмнение ще направим, не е да изпълним една цел, която без никакво съмнение ще изпълним, а да сложим край на рецесията", изтъкна гръцкият премиер.

"Ще направим всичко възможно да променим това, което трябва да се промени, да се борим с рецесията и за постигане на целите от страната, за да излезем от кризата, запазвайки страната ни в еврозоната и в ЕС", каза още Самарас.

Още в началото на речта си той подчерта, че "целта на правителството е да гарантира мястото на Гърция в еврозоната срещу тези, които искат да го подкопаят, след като призна, както и министърът на финансите вчера, че наложената програма за възстановяване на икономиката от ЕС и МВФ "в действителност е излязла от релси".

Гърция отстъпи пред международните кредитори

Премиерът на Гърция Андонис Самарас проведе първата си среща с представители на международните кредитори и се опита да ги убеди, че пра...

Редактор: Петър Проданов

 

"Трябва да заменим всички мерки, които създават безработица в държавния и частен сектор", каза още премиерът, изключвайки всички мерки за съкращения в държавния сектор. Гърция пое ангажимент да съкрати 150 000 работни места до края на 2015 г. Но както поискаха ЕС и МРФ, той обяви десетки сливания и закривания на държавни компании, както и ускоряване и разширяване на приватизацията, започвайки с железопътните и електрическите компании, както и "производителните сектори".

 

Самарас обяви още данъчна амнистия за хората, които върнат изнесени в чужбина пари, като заяви, че за страната е наложително да намери нови ликвидни средства. /АФП

Гръцките туроператори са готови да намалят цените

Дълговата криза сериозно удари основния сектор на икономиката на Гърция – туризма. Туристите от Западна Европа все по-често се от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа