Италия планира ваксинация срещу COVID-19 през януари

3858
Италия планира ваксинация срещу COVID-19 през януари
Снимка: iStock

Италия, една от най-тежко засегнатите страни от коронавирусната пандемия, планира да започне мащабна кампания за ваксинация през януари, заяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанца.

Ваксинирането "ще започне в края на януари, когато се надяваме да имаме първите дози", каза Сперанца на среща с фармацевти. "Тази кампания ще бъде без прецедент ... ще изисква извънредно мобилизиране" на ресурси, каза той.

Циркулирал ли е COVID-19 още през миналата есен в Италия?

Италианско изследване, според което новият коронавирус е циркулирал извън Китай по-рано, отколкото се смяташе, предизвика съмнения сред...

Подобно на своите европейски съседи, които се мъчат да се справят с опустошителната втора вълна на пандемията, Италия е регистрирала около 1,3 млн. случая и близо 50 000 жертви, откакто коронавирусът започна смъртоносния си поход в началото на тази година.

Направени са глобални усилия за намиране на лечения и ваксини и по-рано този месец американският фармацевтичен гигант Pfizer и неговият германски партньор BioNTech съобщиха за пробив с ваксина, показваща ефективност над 90%.

Тази седмица компанията подаде заявление за разрешение за спешна употреба в САЩ и няколко други фирми се очаква да я последват, като първите ваксини ще бъдат пуснати евентуално преди края на тази година.

"Ваксините представляват огромен напредък в историята на човечеството", каза Сперанца, защитавайки използването им в страна, в която е налице видима опозиция срещу тяхното въвеждане. "Днес говорим за конкретната възможност, че ... след кратко време ще се разпоредим с този инструмент и това дава мярка за способността на човешките същества да реагират в лицето на толкова голямо предизвикателство", добави той.

Пореден рекорд на заразени за ден в Италия

Италия регистрира рекордните 40 902 нови случая на коронавирус през последното денонощие. Вчера властите съобщиха за 37 978 новозаразен...

Въпреки че вирусът продължава да опустошава световната икономика и да поставя здравните системи под силен натиск, в много страни продължават да съществуват силни антиваксинални настроения, въпреки усилията на властите да успокоят хората за тяхната безопасност и ефективност.

В петък експертната група, създадена да съветва италианското правителство, заяви, че както националният, така и международният надзор върху разработването на ваксини "дават гаранции" за тяхната безопасност.

Анкета на Ipsos за телевизионната верига La7 обаче показа по-рано тази седмица, че 16% от италианците ще откажат наличната ваксина догодина, а 42% ще изчакат да проверят дали тя е ефективна. Само 1/3 от анкетираните твърдят, че определено ще използвзат ваксината веднага щом бъде налична.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Зеленски: Със САЩ вече работим по споразумение в сферата на сигурността (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 23.04 - Военната помощ ще пристигне бързо, увери Байдън

В телефонен разговор: Зеленски благодари на Байдън за помощта за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа