Какво се случи с Крим след анексирането?

65475
Какво се случи с Крим след анексирането?
Снимка: Getty Images

По-високи пенсии, безплатни медицински услуги и по-високи заплати за държавните чиновници- така Москва възнагради жителите на анексирания Крим. Но туристите, които са от жизненоважно значение за препитанието на жителите на полуострова, намаляват. А Крим все повече заприличва на Русия.

Миналата година близо шест милиона души посетиха полуострова, като 65% от тях бяха гости от Украйна, а 26%- от Русия. По предварителни данни на кримското министерство на туризма, през първата половина на тази година са пристигнали 35% по-малко туристи, отколкото през миналата 2013 година. Намалял е притокът предимно на посетители от Украйна. И това е само една от многото драматични промени на полуострова.

Преди референдума през пролетта руският президент Владимир Путин обещаваше на местните жители едно светло бъдеще. Сега той се опитва да ги успокои с парични инжекции. Въпреки това, населението е разделено. Някои се надяват на по-нататъшни инвестиции от страна на Москва, а други критикуват връзката си с Русия и все повече усещат нейната твърдост.

С анексирането на Крим, за много хора се сбъдна мечтата да живеят в Русия. Но какво им носи това? Те възлагат големи надежди на Москва, която трябва да инвестира много пари в Крим. Част от предприемачите, които приемат туристи през летния сезон, вярват, че "в рамките на две години" бизнесът им отново ще потръгне.
Много от жителите на Крим печелят парите си с това, че предлагат на туристите изгодни условия за почивка. Но през това лято не пристигат почти никакви гости. Кримчани възлагат големи надежди и на моста, който трябва да свързва град Керч с руската континентална част. Разходите за мащабния проект ще бъдат с приблизителен размер от 3,2 до 4,3 милиона евро и вероятно ще се увеличат.

Като цяло, анексирането на Крим излиза много скъпо на Русия. За тази и за следващите три години за полуострова са планирани годишни бюджетни субсидии за над един милиард евро- повече, отколкото за всеки друг регион. В допълнение, за 2014 г. от Москва ще бъдат отпуснати приблизително 2,1 милиарда евро за пенсии, за преструктуриране на правителствените агенции и изграждането на пътища.

Тези цифри впечатляват жителите. Те приветстват безплатните лекарства, по-високите пенсии и по-доброто възнаграждение на длъжностните лица. Украйна никога не е харчила толкова много пари.

А фактът, че тези мерки ще отслабят руската икономика в дългосрочен план, не се споменава по телевизията.
Същевременно обаче цените в Крим са скочили рязко. Служителите в частни предприятия могат да усетят най-рязко промените, защото техните заплати не могат да бъдат повишени с указ от Кремъл. Като цяло, на частния сектор му предстоят несигурни времена. Големите компании, които оперират на международно ниво, ще претърпят сериозни загуби. Защото в света Крим се счита за окупирана територия и компаниите се страхуват от санкции, в случай че решат да инвестират там.

Die Welt

Крим с амбиция да стане специална икономическа зона

Правителството на Крим планира до края на юли да представи законопроект за създаване на специална икономическа зона, предава ИТАР-ТАСС,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа