"Катастрофа": Руски войници пак зоват за помощ. Сменен ли е пореден генерал? (ВИДЕА)

14650
"Катастрофа": Руски войници пак зоват за помощ. Сменен ли е пореден генерал? (ВИДЕА)
Снимка: Getty Images

Проблемите за руската армия, сражаваща се за Владимир Путин в Украйна, нямат край. Появи се поредно видео, в което части от нея бият тревога и казват, че не разполагат с нужните муниции, нито могат да евакуират ранените. Става въпрос за първи батальон на 488-и гвардейски мотострелкови полк (атакувал област Харков през март 2022 г.), който се обърна директно към военния министър Сергей Шойгу и към началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за помощ.

„Ситуацията, меко казано, е катастрофална. Бойците са принудени да останат на позиции за 2-3 седмици без доставка на провизии, вода и боеприпаси. Междувременно ни обещаха да ни сменят на всеки 10 дни. Положението с лекарствата е дори по-лошо – липсват основни превръзки. Ранените, превързани с турникети, трябва да чакат за евакуация в продължение на 2-3 дни, но тя никога не идва. Ръководството на полка, включително Борзов, е наясно с тази ситуация“, заявяват военните.

Сменен ли е командващият руснаците при Бахмут?

На този фон - инструктор от руското щурмово подразделение "Щурм Z" изказа предположение, че министерството на отбраната е отстранило генерал-лейтенант Андрей Сичевой от командването на направлението Бахмут поради лошото му представяне и по-конкретно - заради провеждането на неподготвени и неподдържани контраатаки южно в района на Клещеевка и Андреевка.

Настоящата официална длъжност на Сичевой в руската армия не е известна. Преди това той командваше руската Западна група войски в Харковска област до уволнението си в началото на септември 2022 г., а това твърдение от 1 октомври е първата спекулация, че Сичевой има роля във военните операции в Украйна от септември 2022 г. Известната руска ултранационалистическа медия "Царьград" твърдеше през август 2023 г., че Сичевой отказва всички журналистически молби за коментар, което показва, че е запазил официална позиция и може би е възнамерявал да я съхрани в тайна, анализират в днешния си обзор експертите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Руснаците контраатакуват в окопите на юг. Убили ли са 300 украинци при Бахмут? (ВИДЕО)

ЧВК "Вагнер" може да има нов живот

Интересни новини има и за частната военна компания "Вагнер", която е разфрагментирана след смъртта на Евгений Пригожин. Изтъкнати участници в руското информационно пространство продължават да спекулират с евентуалното бъдеще на групата в рамките на Росгвардия. Свързаният с Кремъл "Телеграм" канал "Рибар" твърди на 2 октомври, че Съветът на командирите на "Вагнер" и специално командирът Антон Елизаров (повиквателен знак "Лотос") са постигнали споразумение с Росгвардия, според което персоналът на ЧВК трябва да подпише индивидуални и групови споразумения, за да се присъедини преди 1 януари 2024 г. Добавя се, че груповите споразумения служат като гаранция, че "Вагнер" няма да бъде "разкъсана" и че персоналът ѝ ще може да запази своите символи и повиквателни знаци, докато служи в Росгвардия.

"Рибар" пише още, че макар да не е ясно къде Росгвардия ще разположи хората от "Вагнер" в Украйна, вероятно това няма да е в района на Бахмут. Твърди се, че именно там действа бившият персонал на "Вагнер", подписал договори с руското министерство на отбраната - под ръководството на бившия представител на ЧВК и настоящ служител на МО Андрей Трошев. Информацията на "Телеграм" канала гласи още, че бъдещето на операциите на "Вагнер" в Африка и Близкия изток също не е ясно, тъй като според съобщенията Росгвардия е одобрила само използването на самолети на "Вагнер" за операции във войната в Украйна, а новият лидер - синът на Евгений Пригожин - Павел, се е съсредоточил само върху бизнеса на "Вагнер" в Русия.

Още: Синът на Пригожин наследява активите му и контрола над Вагнер?

На фронта

На фронтовата линия няма особено големи промени. На 2 октомври украинските сили са напреднали незначително в граничната зона между Донецка и Запорожка област на фона на продължаващите контраофанзивни операции в западната част на Запорожието и край Бахмут. Геолокализирани кадри (с препратки от ISW), публикувани вчера, сочат, че ВСУ напредват северозападно от Новомайорско (на 18 км югоизточно от Велика Новоселка).

Украинският генерален щаб съобщи, че ВСУ продължават настъпателните операции в посока Мелитопол (Западна Запорожка област) и Бахмут. Специално внимание в сутрешната сводка от 3 октомври се обръща на зоната на отговорност на Таврийските сили в направлението Авдеевка. "Противникът се опита да си върне загубените позиции в района на Авдеевка в Донецка област, но не успя. Освен това нашите защитници успешно отблъснаха вражеските атаки в източната част на степния район на Донецка област. Противникът извърши 10 неуспешни нападения в районите на Мариинка и Новомихайловка в Донецка област", гласи информацията.

От Авдеевка се появиха и кадри след неуспешната руска атака, на които се вижда само повредената им техника.

ISW актуализира и оценката си от 1 октомври, според която украинските сили са загубили позиции в окопна система югозападно от Работино (на 13 км южно от Орехов) в западната част на Запорожието в резултат на руски контраатаки между 13 и 30 септември. Геолокализирани кадри, публикувани на 2 октомври, и сателитни снимки обаче показват, че украинците вероятно са заели отново тези позиции някъде между 12 и 17 септември и в момента ги държат.

(КАРТА) Междувременно ВСУ са прочистили и вече контролират целия район в близост до железопътните линии източно от Клещеевка, в близост до Бахмут. На някои места те вече са успели да преминат железопътните релси и да напреднат няколкостотин метра на изток. "Рибар" обаче оспорва това и казва, че атаките там били отблъснати от руснаците. Добавя, че най-тежките боеве са по линията Работино - Върбово в Запорожка област и че руските сили спрели украинско нападение към Новопрокоповка.

Според руския пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) в Угледарския сектор руснаците контраатакували при Приютно и се опитвали да вземат инициативата. Той казва за опита за напредък при Авдеевка, но не споменава нищо за поражението на руснаците. Неуспешен е бил и опитът им при Макеевка, Луганска област.

Нова масирана атака с дронове

Междувременно стана ясно, че руските сили са предприели ново мащабно нападение с дронове срещу Украйна. Изстреляли са 31 безпилотни самолети "Шахед" през изминалата нощ, като от тях украинската ПВО е свалила 29, съобщиха Военновъздушните сили на Украйна.

От Крим е била изстреляна и една крилата ракета "Искандер-М", която също е била свалена.

Щети обаче има в Днепропетровска област – именно там е унищожена ракетата, както и 13 дрона, но падналите отломки са причинили пожари и щети в няколко района. Ръководителят на местната администрация Серхий Лисак съобщава, че има поражения по частно предприятие, гараж и кола – пламнал е пожар. Отделно, отломки са паднали по индустриален обект в Павлоград. Пожарът е бил потушен, казва той, цитиран от УНИАН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа