Коли и кукли за всички: Испания се бори със сексизма при играчките

702
Коли и кукли за всички: Испания се бори със сексизма при играчките
Снимка: pexels.com

Коли за момичета, кукли за момчета и край на розовото и синьото: за лявото правителство на Испания и индустрията с играчки стереотипите за половете, когато става въпрос за най-малките граждани на страната, са приключили, предава АФП.

От 1 декември е в сила етичен кодекс, който насърчава магазините за играчки и производителите да "избягват половите предразсъдъци" при продажбата на играчките, като насоките са съгласувани с Министерството на потребителите.

Toy Planet (Планетата на играчките) - испанска верига, базирана в близост до източния курорт Валенсия, следва тази стратегия през последното десетилетие в рекламите на играчките от собствената си марка.

Когато прелиствате каталога на компанията, на едно от изображенията се вижда момиче с пистолет-играчка, облечено в полицейска жилетка, на друго - момиче, което удря боксова круша, а на трето - момче, което бута детска количка.

"Играчките играят много важна роля за това какви възрастни ставаме. Затова нека не бъдем тези, които създават предразсъдъци от толкова ранна възраст", заяви директорът на Toy Planet Игнасио Гаспар.

"Това е важно, ако искаме да видим бъдеще, в което едно момче може да стане акушер или едно момиче може да стане механик."

Това, което подтиква към промяната през 2012 г., е осъзнаването, че Toy Planet е подложена на атаки в социалните медии заради невъобразимата си реклама.

"Започнахме да използваме образи, които бяха противоположни: момчета, играещи с кукли, момичета, използващи стендове за инструменти", каза Гаспар.

Но промяната не беше лесна.

"Хората казваха, че това ще направи момчетата по-женствени или ще превърне момичетата в момчета", каза той.

Край с розовото и синьото

Като пионер във феминистките инициативи, правителството на премиера Педро Санчес прокара няколко схеми за борба с насилието, основано на пола, както и за насърчаване на равенството и правата на жените.

Съгласно новия етичен кодекс, в рекламите вече не може да се посочва, че дадена играчка е предназначена за определен пол, нито да се обозначава в розово за момичетата и в синьо за момчетата, което се счита за затвърждаване на остарелите роли на половете.

Кодексът, подписан от Испанската асоциация на производителите на детски играчки (AEFJ), която представлява 90 % от индустрията в Испания, бе изготвен за една година, заяви Рафаел Ескудеро от Министерството на потребителите.

Но обхватът му остава ограничен, тъй като не засяга опаковките, уличната реклама или каталозите на магазините за играчки, добави той.

Не са предвидени санкции за тези, които не се съобразяват с изискванията, а само "риск за репутацията". Освен това големите международни марки не са засегнати.

"Това очевидно не е достатъчно, но е необходимо, ако искаме да вървим напред", каза Ескудеро

На Гран Виа, главната търговска улица в Мадрид, където хората пазаруват за Коледа, 62-годишният Хулио Сезар Араужо има ясна идея какво да купи на внуците си.

"За момичетата са кукли и други подобни неща", казва той и добавя: "Но ако имаш момиче, което иска да си играе с коли, ще му купиш кола. Ако иска да си играе с момчешки играчки, може да го направи."

Възпитателна отговорност

48-годишната Натали Родригес, собственик на "Камчатка", която продава "образователни, несексистки, екологични и ненасилствени играчки", смята, че продавачите на играчки имат "образователна отговорност".

"Самите играчки не са сексистки, но това е начинът, по който се възприемат от възрастните, които ги проектират и правят, които ги продават и предлагат на пазара", обяснява Родригес.

"Каталог със снимка на момче, носещо слинг за бебе, е това, към което се стремим."

Родригес казва, че с някои клиенти тя "деликатно ще се опита да разбие глупавите идеи".

"Когато един дядо каже, че не иска готварска печка, защото купува за момче, просто му кажи, че това е безсмислено в страната с най-голям брой международно признати готвачи", казва тя.

Жените в ЕС ще са равни на мъжете след 60 години

С резултат 67,9 от 100 на ЕС ще са необходими поне 60 години, за да постигне пълно равенство между половете, ако продължаваме със сегаш...

Таня Сан Хосе, 41-годишна майка и учителка от северния град Памплона, смята, че е крайно време правителството да се намеси с някакви правила.

"За съжаление все още има играчки за момчета и играчки за момичета, но в нашето поколение се опитваме да променим това", казва тя.

Анхела Муньос, 47 г., смята, че обществото вече се е развило много.

"Мога да купя кукла на сина си, за да има възможност да играе като момичетата", каза тя.

"Така и двата пола ще имат еднакви възможности за игра". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа