X
 
 

Кухните са пълни с уреди-убийци

7680 22
Кухните са пълни с уреди-убийци
Снимка: iStock/Guliver
Опасност дебне от всеки ъгъл в кухнята, като дългото време, прекарано в това помещение дори може да бъде смъртоносно за домакините, пишат руски сайтове.

Съвременните кухни са пълни с всякакъв вид оборудване - като се започне от кафемашина, мине се през печка, микровълнова фурна, мултикукър, мелачка за кафе, пералня, хлебопекарна, и още много и различни електроуреди, които улесняват живота на домакинята. Но с всички тези предимства на цивилизацията, хората лесно забравят и за вредите за човешкото здраве, причинени от електроуредите. Все по-често домакините се оплакват от главоболие, болки в кръста, безсъние, че дори и различни форми на рак. Според различни изследвания вина за това може да бъде търсена от непрекъснато работещите роботи вкъщи.

На първо място по опасност за здравето се посочва климатикът, което може да регулира температурата в дома, като лятото го охлажда, а през зимата го топли. Експертите, обаче, препоръчват минималното безопасно разстояние между живущите и машината да бъде метър и половина, като така човек се излага на минимално ниво на радиация. Забранява се стоенето под климатик. А най-добре е помещението да се отоплява или охлажда с помощта на уреда, но докато е празно. Всеобщо известен факт е и че филтърът на климатика трябва да се чисти редовно, иначе става инкубатор на зарази.

20% ръст на битовите пожари заради проблемни уреди

В разгара на отоплителния сезон всяка година расте и броят на битовите пожари. Тази година проблемът е изключително сериозен, тъй като ...

На второ място в класацията уреди-убийци се нарежда микровълновата фурна. При нея не се препоръчва да се готвят или затоплят храни в пластмаса, тъй като под въздействието на висока температура тя излъчва вредни за здравето химикали. Освен това излагането на микровълнова фурна значително намалява качеството на семенната течност при мъжете. За да се намали вредното влияние от уреда, експертите препоръчват да се стои далече от него, докато той работи.

На трето място се нареждат компютърът, телевизора и всякакви електронни устройства с дисплей. Според експертите дори най-новите модели лаптопи все още създават малко електромагнитно поле, което се отразява негативно на здравето. В никакъв случай не трябва да се слага лаптоп в скута, тъй като може да се получи изгаряне. Не се препоръчва и поставянето на много компютри в работно помещение, а почивката на очите и гърба на всеки 15 минути работа с устройството е задължителна. И в никакъв случай компютърна техника не трябва да се слага в спални помещения.

В днешно време човек не може да си представи да живее без пералня и съдомиялна машини. Обаче радиацията от тях е толкова висока, че безопасното разстояние, на което трябва да стои човек, е минимум един метър. Освен това не трябва да се къпете, докато едно от тези устройства работи, тъй като можете да получите токов удар, или пък изгаряне заради нарушения баланс на подаваната вода.

Хладилникът също вреди на здравето, тъй като двигателите на хладилниците създават силно излъчване. И за него не се препоръчва да се слага в спални помещения.

За вредата от мобилните телефони се говори от много години насам. Именно мобилният телефон нанася най-голяма вреда на здравето, тъй като е постоянно около човек, а някои дори заспиват с него. Въздействието на телефона силно влияе на човешката нервна система. Също така хората, често седящи в социалните мрежи, страдат от безсъние.

Семейство осъди „Енерго-Про” за изгорели ел. уреди

Шуменско семейство спечели дело срещу „Енерго-Про” за обезщетение за изгорели електроуреди след авария. Решението на магис...

Електрическите печки и чайници също са потенциално опасни - на разстояние 50 см от тези устройства се създава много силно електромагнитно поле. И при тях препоръките са да се стои на минимум метър, докато работят.

Няма дом без прахосмукачка - уредът не създава проблеми, ако работи до половин час дневно. Ако, обаче, е включен и работи повече от 2-3 часа, има опасност да облъчи с радиация своя стопанин.

В класацията на уредите-убийци попада дори баналната ютия, която според класацията, създава много силно магнитно поле. Препоръките тук са да се държи на минимум 25 сантиметра от тялото.

И на последно място - неподозирано, но и енергоспестяващите крушки могат да бъдат убийци - те създават ултравиолетово лъчение, което намалява зрителната острота и води до загуба на клетките на ретината.

В класацията, обаче, не се отговаря на въпроси на читатели като например колко трябва да е голяма кухнята, за да може да се стои на метър от всеки работещ уред, или пък как светът не свети нощем от работещите денонощно перални, хладилници и други уреди.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Интересна статия. Ем по тая логика да зарязваме всичко и да ходим на село при овцете. Там няма да има електроника и облъчване. Много малоумно! Милиони години еволюция и накрая да зарежем всичко. И това че климатикът излъчвал и тои радиация умрях от смях. От каде питам аз излъчва от пластмасите и едната единственна платчица или от питите в него. Смешно е. 😆
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Русия умира, няма кой да пребере труповете! При пут.ин всичко е на 6 с мъртъвците. Моргите почват да преминават на “самообслужване”. https ://www .pravda.ru/news/districts/1408807-morg/
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Айдееее идиотите пак са се развихрили. Под статия за кухненски електроуреди!! Талибанщината не прощава.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тази слуз 10 се нарича Циклоп, психично болен мутант, хейтър, с ментални проблеми !
  : 0 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ГОВНОЯД 8, никого не можеш да излъжеш, колкото и рубли да са ти броили! Платени сте само руските троляци - истинския българин мрази двойния си окупатор русия напълно безплатно и от все сърце! ГОВНОЯД се използва /както пише Виктор Суворов/ от КГБ/ФСБ! Това е професионален термин, с който руските господари /тези, на които ГОВНОЯДИТЕ лижат гъза/ наричат проституиращите по цял свят в полза на русия/ виж още ›› ссср! Българите ви наричаме ЛАЙНЯРИ, а Хр. Ботев ги нарича Фекалии - "Защо Ботев видя българските русофили като фекалии от дръгливото магаре Русия?" - http ://ivo.bg/2015/06/02/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%BB/
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Публикувано от Виктор Суворов: „Строго секретно КАА/08.113 Москва, 2.04.1947 г., - Инструкция НК/003 47: В сградата на посолството да не се приемат местни ин-форматори и лица защитаващи на своя глава интересите на Русия, без наше нареждане, наричани кодово говноеди. Срещите да се организират от наши специални служ¬би на публични места. Посолството приема информации чрез специалните служби.“
  : 3 !
 • ciklop50 9.2 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  Из сайта броди ПСИХАР, той Циклоп се зове, доказан темерут - Гьон сурат, хейтър-помияр, психо ИДИОТ, със зоологическа омраза !
  : 12 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  От ден на ден наемните русофобни лайкучки стават все по-глупави. За да изработят шепа жълти стотинки пишат такива глупости, че и сто психиатрии няма да стигнат за озаптяването им.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  извади си уя на руския посранник от човката, че не ти се разбира какво грачиш
  : 1 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  руската кухня е най-смъртоносната - няма нищо за ядене
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Добре, че преди години е нямало такива уреди убийци, че както са нямали интернет и copy-paste публикации, сигурно и ние нямаше да съществуваме. Ако искате да сте в безопасност, препоръчвам ви мангал за готвене и " печка циганска любов" за отопление. Жалко, че с отоплението може да я закъсаме, 'щото има опити горенето на дърва да се обяви за престипно деяние, но всеки да се спасява поединично. Няма виж още ›› аз да ви оправям всички!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  циклопе, а тебе кой те оправи - руския посранник ли
  : 2 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Горенето на стари дограми и стари мебели ще е престъпление. Боклуци (всякакви) ще имат право да се горят само ако са внос от ЕС, но от определени вносители и изгорени от определени ползватели. Всичко останало ще се счита за престъпно. Ако не сте между избраните, жалко. На печелившите честито!
  : 18 !
 • Анонимен 6.3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тази слуз 6.2 се нарича Циклоп, психично болен мутант, хейтър, с ментални проблеми !
  : 3 !
 • Анонимен 6.4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Добре, че не е педераст като 6.3!
  : 12 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Паралели – Русия произвежда корупция и алкохолици, а ЕС е = на много труд, опит и технологии Паразитната империя на Путин е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира Даваме ли си реално сметка какво е ЕС, каква е всяка държава поотделно, с традициите, опита, технологиите, какво произвежда, твори и в същия момент какво представлява Русия и руската икономика в сравн виж още ›› ение с ЕС или с някоя от държавите в съюза. Русия е с територия 17 милиона кв. км. Разполага с огромен ресурс от нефт, газ, полезни изкопаеми, злато, диаманти, гори… Но на глава от населението брутният вътрешен продукт е под 15 000 $. За сравнение – в Норвегия е над 110 000 $. В Дания и Швеция е към 60 000. В Германия – 50 000. Франция е с територия 551 000 кв.км. или 30 пъти по-малка от Русия. Брутния вътрешен продукт на Франция е 2,5 трилиона долара. На Русия – 1,8 трилиона. Но Франция произвежда Пежо, Рено, Ситроен, произвежда и 6 044 900 000 л. вино годишно или по 42 л. вино на всеки поданик на Руската федерация. Хиляди малки и големи изби, милиони декари лозя, ферми, 400 вида сирена и всяко от тях е уникално по свой начин. Франция произвежда и самолети, ракети, кораби (вкл. бойни, които Русия купува), ядрена програма и арсенал. Какво произвежда Русия?! Брутният вътрешен продукт на Германия е 3,5 трилиона долара. Два пъти по-голям от руския. А Германия не разполага нито с нефт, нито с газ, нито злато и диаманти. Но призвежда и то здраво – Мерцедес, БВМ, Порше, Опел, Фолксваген, Сименс, Байер, Бош, Лийбхер…Списъкът е сякаш безкраен. Хиляди малки и големи пивоварни, стотици видове бира. Дори стоките във веригата „Берьозка” са made in Germany. Когато работех в Щутгарт установих, че до първата кафе – пауза в 9 ч. извършвам такъв обем работа, колкото за цял работен ден в България. Ами Италия?! Дори и тя има по-голям брутен вътрешен продукт от Русия…Ферари, Мазерати, Ламбурджини, Фиат, Ивеко, мода, селско стопанство, Берета… Столетия традиции, опит, развитие на технологии и труд, много труд – това е ЕС. Да отдадеш сърцето си на това, което вършиш, твориш, работиш за да те има, за да си най-добър. Никаква толерантност към корупция и престъпност. Какво произвежда Русия?! Швеция, която е с население 9 милиона има брутен вътрешен продукт 490 милиарда долара с територия 37 пъти по-малка и с население 15 пъти по-малко от цялата Руска федерация. Произвежда страхотни коли, камиони, дори изтребители… Да кажеш, че е имала колонии, че има благоприятен климат?! Какво произвежда Русия?! Произвежда корупция. В някои случай рушветът там достига до 90 % стойността на поръчката. Километър руски газопровод е пет пъти по-скъп отколкото в Европа. Обявиха, че Южен поток ще струва 3 милиарда, после станаха 4 милиарда. Наскоро порастнаха на 9,5 милиарда. Приятелите на Путин продължават да усвояват пари, и да ги изсипват в морето, въпреки че проектът е спрян от ЕС. За олимпиадата в Сочи построиха 48 километров път на стойност 9,5 милиарда долара или 200 милиона долара на километър. Най-гадното е, че Русия изнася корупция, така както изнася насилие и престъпност. Това е същността на тази паразитна империя, която е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира. Неслучайно Русия е на първо място в света по брой на алкохолици, потребява 21% от цялото световно производство на хероин, заема трето място в света по брой на наркоманите, като на първо място е Афганистан, на второ – Иран. Децата и младежите харчат годишно 2,5 милиарда долара за наркотици, за последните 10 години от картата на Русия са изчезнали 13740 села и 214 града. В рейтинга за възприемане на корупцията Русия е на 154 място наред с Таджикистан, Папуа Нова Гвинея, Конго и Камбоджа. 1,5 % от населението владее 50 % от националните богатства. Това произвежда Русия!!!Ха наздраве за рублофилистиците с лосион за вани “БОЯРЩИК“!!!Глътка-труп,глътка-труп!!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Всичко руско е боклук! Поредено усиране на ватниците: Руският космически кораб "Орел" се оказа прекалено тежък, за да излети до Луната - https ://faktor.bg/bg/articles/poreden-proval-ruskiyat-kosmicheski-korab-orel-se-okaza-prekaleno-tezhak-za-da- izleti-do-lunata
  : 1 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Уууупсссь, Циклопчо пак пише глупости - в руските кухни няма кьорав домакински уред. Само в по-богатите руски кухни има самовар, но това е рядко.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  най-много рушняци измират от руски мелачки за кафе - ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА виж още ›› ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
Нагоре