Кумът на Путин има активи и в България: История за задкулисието в Украйна

14110
Кумът на Путин има активи и в България: История за задкулисието в Украйна
Снимка: Zelenskiy Official / Telegram

Съдът в Лвов съобщи днес (14 април), че е замразил движимо и недвижимо имущество на кума на Путин Виктор Медведчук: 26 коли, 30 парцела и яхта. Арестувани са и акции от уставни капитали на 25 компании, действителни собственици на които са Медведчук или съпругата му.

Вечерта на 12 април се появи информация, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) по време на специална операция е задържала ръководителя на проруската партия "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук, който избяга от домашен арест в края на февруари. Според украинските власти, той се е готвил да избяга в Приднестровието и оттам руските служби (ФСБ) да го поемат и да стигне до Москва.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски предложи замяна на Медведчук за заловени украинци.

Кой е Виктор Медведчук?

Украинските власти обвиняват Виктор Медведчук в държавна измяна и няколко други престъпления. При доказване на вина го очаква доживотна присъда.

Най-шумно е обвинението по член "Подпомагане на дейността на терористични организации". Според следствието той е причастен към доставката на въглища от неконтролирани от Киев райони на Донбас в края на 2014 и началото на 2015 г., в размер на повече от 200 милиона гривни (около 7,6 милиона долара). Политикът не е съгласен с обвинението.

През май 2021 г. на Медведчук е наложен домашен адрес до 10 март, но през февруари 2022 г. той изчезва. Към четирите предишни обвинения на Медведчук е добавено и "бягство от домашен арест". Според Службата за сигурност на Украйна Медведчук се укривал, обличайки се във военна униформа.

Генералната прокуратура на Украйна заяви, че взаимодействието на Медведчук с Москва е подкопавало "икономическата сигурност на държавата през 2014-2015 г.", лишавайки Украйна от възможността да диверсифицира своите източници на енергийни ресурси.

Бързият път към върха на сина на един оунец*

*ОУН е Организация на украинските националисти

Виктор Медведчук е роден през 1954 г. в село Почет в Красноярския край. Тук излежава присъдата си баща му, обвинен от съветските власти във въоръжено въстание, антисъветска пропаганда и агитация, както и участие в контрареволюционната Организация на украинските националисти. Медиите пишат, че през 1944 г. бащата на Медведчук е осъден на 8 години затвор и 4 години лишаване от права, без конфискация на имущество. В средата на 60-те години семейството се завръща в село Корнин, Житомирска област.

През 1971 г. Виктор Медведчук завършва средното училище в Боровск в Киевска област. Според някои сведения след училище той се опитва да постъпи във Висшето полицейско училище, но не успява заради миналото на баща си. Все пак той съумява да влезе в юридическия факултет на Киевския университет, а след завършването му през 1978 г. Медведчук започва работа като адвокат в кантората за правни консултации на Шевченковския район на Киевската градска адвокатска колегия, която в крайна сметка оглавява.

Той дори защитава дисиденти, въпреки че, естествено, е невъзможно да се спечелят такива дела в съветски съд: неговите клиенти, поетите Юрий Литвин и Василий Стус, в крайна сметка са осъдени. Но такива провали не пречат на Медведчук да стане председател на Съюза на юристите на Украйна през 1990 г. На този пост той остава до 2006 г. и оттам влиза в политиката. От 1997 до 2002 г. е народен депутат на Върховната Рада на Украйна и дори става заместник-председател. На президентските избори през 1999 г. Медведчук оглавява предизборния щаб на кандидата Леонид Кучма, което му помага да получи бързо повишение след победата на Кучма на изборите през юни 2002 г. - той става ръководител на президентската администрация.

Скоро Медведчук успява да се издигне още по-високо благодарение на близостта си с руския лидер Владимир Путин. През 2004 г., по съвет на съпругата си Оксана Марченко Медведчук моли Путин да стане кръстник на малката му дъщеря Даря, а съпругата на Дмитрий Медведев – Светлана, да ѝ стане кръстница. Никой не отказва молбата. Оттогава на Медведчук в Украйна звучно е прикрепен неофициалният статут "кум на Путин".

Впоследствие мнозина наричат обществената дейност на Медведчук "проруска". Така например смята първият президент на Украйна Леонид Кравчук, когато през април 2012 г. Виктор Медведчук основава организацията "Украински избор". Организацията се противопоставя на влизането на Украйна в ЕС и за влизането на страната в Митническия евразийски съюз. Кравчук отбелязва, че "това не е украински избор, това е изборът на Русия в Украйна". Но дори след Евромайдана и експулсирането на президента Янукович "Украински избор" не променя позицията си, критикувайки властите за европейския вектор на развитие.

На 15 юни 2016 г. "Украински избор" променя на конгрес името си на "Всеукраинско обществено движение "Украински избор – право на народа". Две години по-късно Медведчук се присъединява към партията "Опозиционна платформа - За живот" и малко по-късно оглавява нейния политически съвет. На парламентарните избори през 2019 г. е избран за депутат. Тогава побеждава партията на президента на страната Володимир Зеленски "Слуга на народа", която печели 43,16% от гласовете. "Опозиционна платформа - За живот" на Медведчук остава на второ място с 13,05% от гласовете, изпреварвайки "Баткивщина" на Юлия Тимошенко и "Европейска солидарност" на Петро Порошенко.

След началото на руската инвазия в Украйна Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна решава да спре дейността на 11 партии, включително "Опозиционна платформа - За живот", за времето на обявеното военно положение. По това време самият Медведчук вече е следствен във връзка с обвинения по няколко наказателни члена.

Ако в Киев Медведчук е наричан проруски политик, то за Москва той е украински националист. Ето как Владимир Путин описва Медведчук през 2017 г.

"Смятам, че Виктор Медведчук е украински националист. Той не харесва това определение, той се смята за патриот на Украйна, но не е тайна, че баща му е бил активен член на ОУН, бил е осъден от съветски съд, лежал е в затвора и е бил заточен в Красноярския край, където Медведчук е роден", припомня Путин.

Въпреки (или заради) проруския имидж на Медведчук се твърди, че той неведнъж е изпълнявал политически поръчки за посредническа помощ в работата с Москва. Дори след 2014 г. самолетът му често сновял между столиците на двете държави. Той дори станал нещо като специален пратеник между президентите Путин и Порошенко. През лятото на 2017 г. президентът на Русия се срещнал с Медведчук в Крим. Според руските журналисти те обсъдили изпълнението на Минските споразумения, размяната на пленници, политическата ситуация в Украйна и взаимодействието между страните.

Бизнесът и политиката го отвеждат на подсъдимата скамейка

В бизнеса Медведчук постига не по-малък успех, отколкото в обществените и политически дейности. Още през 90-те години на миналия век той става един от основателите на Украинската кредитна банка, международното юридическо бюро "БиАйЕм" и индустриалния и финансов концерн "Славутич".

Още тогава той става един от най-големите бизнесмени в страната. Но Медведчук влиза в списъка на украинската версия на списание Forbes едва през 2021 г. като най-богатия дебютант в списъка със състояние от 620 млн. долара. Активите на Медведчук са в горивно-енергийния комплекс, металургията, недвижимите имоти и медиите. Семейството на Медведчук притежава и една от най-скъпите яхти в света - Royal Romance, струваща 200 млн. долара, чрез офшорната компания Fregata Marine Ltd (регистрирана на Маршаловите острови). Яхтата била построена за него през 2015 г.

С големи активи разполага и съпругата на Виктор Медведчук - Оксана Марченко. Бившата телевизионна водеща притежава стотици компании в Русия, България, Кипър, Британските Вирджински острови, Белиз.

В България Марченко, т.е. де факто Медведчук, контролира общо пет компании съгласно данните от Търговския регистър. Общото между всички тях е, че се занимават с недвижими имоти. Става въпрос за "Хр. Атанасиу Канстракшънс енд Дивелопмънтс" ЕООД, "Анаптиксис Дивелопмънт" ЕООД, "Ескафеас Констракшънс" ЕООД, "Политими Ги Пропъртис" ЕООД и "Пърфект Ланд Пропъртис" ЕООД. Първата вече има запор на активи в Украйна. Всички тези компании държат ваканционни имоти по Черноморието ни - в Несебър, Поморие и Царево, а общият им капитал е 36 589 600 лв. Купените имоти са за около 23 хектара. Край Ахелой Медведчук де факто притежава три имота, а друга негова собственост е близо до къмпинг Юг, намиращ се на около 3 км от Лозенец, община Царево. Още през 2020 година украинското издание Bihus пусна справка и карта къде са имотите. Структурата на фирмите минава през Кипър, а през 2018 г. украинският олигарх коментира, че е бил принуден да оформи някакъв бизнес на съпругата си за избягване на американските санкции, наложени спрямо него през 2014 година. И България, и Кипър са членове на ЕС.

Журналистически разследвания сочат също, че Марченко притежава дялове в украински компании, занимаващи се с монополни доставки на електроенергия, производство на феросплави, прехвърляне на нефт и втечнен газ.

Заведените срещу Медведчук наказателни дела са на пресечната точка на политиката и бизнеса, което е характерно за много олигарси, преследвани от властите в постсъветските страни. Едно от ключовите обвинения е свързано с разработването на газовото находище "Глубокое" в Черно море, чиито запаси се оценяват на 8,3 милиона тона нефт и около 1,4 милиарда куб.м газ. През 2012 г. правото да разработва находището получава дружеството "Новi проекти". Украинските медии твърдят, че Медведчук е негов неформален управител. През 2015 г. името на компанията се променя леко по форма, но значително по съдържание. Започва да се нарича "Новые проекты", пререгистрирана е като руска въпреки протестите на Киев, който твърди, че находището е и остава стратегическа ценност и национално богатство на Украйна.

Друг икономически епизод с политически нюанси е историята с доставките на въглища от ДНР и ЛНР през 2014 г. Ръководителят на СБУ Иван Баканов твърди, че те са организирани от Медведчук в съучастие с висшето ръководство на Украйна.

За какво беше арестуван Медведчук?

След официалните съобщения за ареста на Виктор Медведчук се появиха версии, че това се е случило още в самото начало на руската инвазия в Украйна. Например бившият ръководител на Министерството на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко смята, че Медведчук е бил специално държан под арест, за да бъде показан на обществеността "в точния момент" за Киев.

"Въпреки че аз, като служител на реда, имам един важен въпрос: защо няма видео на Медведчук? На снимката той явно изглежда бит и изтощен. Може само да се гадае какво е реалното му състояние, особено като се имат предвид методите на СБУ и забележката на заместник-министъра на вътрешните работи, че от Медведчук трябва да бъдат "изтръгнати показания", пише Захарченко в социалните мрежи, цитиран от News.ru.

Според бившия ръководител на украинското МВР Медведчук сега е интересен за Зеленски само за обмен или за разследване на "разпиляването на донбаските потоци".

Бившият депутат на Върховната Рада Олег Царев също смята, че Медведчук ще бъде подложен на тежки разпити и от него ще бъдат изтръгвани показания. Съветникът на ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна Вадим Денесенко, напротив, в ефира на канала "Рада" припомни, че Медведчук "има огромно количество информация за това кой, на кого и колко пари са били дадени от Русия за създаване на пета колона, за създаване на движение от колаборационисти". След като "показанията бъдат изтръгнати" и съдът бързо произнесе присъда, той вече може да бъде разменен.

Коментирайки възможността за неговата размяна, представителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Медведчук не се явява руски гражданин и няма отношение към "специалната операция" на Русия. Песков нарече задържането на политика "ярка илюстрация на това, което в действителност представлява киевският режим", и добави, че Медведчук оглавява опозиционна партия, която "имаше свой възглед и своя позиция".

В същото време зам.-шефът на Съвета по сигурност на Русия Дмитрий Медведев нарече "отделни изроди" представителите на украинските власти, които искат да "изтръгнат" показания от Медведчук и след това "бързо и справедливо" да го осъдят.

Вчера в руската Дума обявиха готовност да разменят украински пленници за кума на Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие: Какво предстои

Идват ли нови протести на малцинствата в Русия? Нов проектозакон дава индикации

По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

Дуда сравни смъртта на Раиси с гибелта на президента Качински при Смоленск

Естонският премиер: Няколко държави вече са пратили военни инструктори в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа