Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде са укрепленията в Харков?: Източени ли са милиони по схеми с фирми-фантоми, питат в Украйна

15 май 2024, 15:09 часа • 58588 прочитания

Имало ли е източване на огромни средства при строежа на укрепленията в Харковска област, където в момента руснаците провеждат настъпление и притискат украинските сили? Това пита Мартина Богуславец, председател на украинския Антикорупционен фонд "Межа". 

Чрез договорите, които е сключила Харковската областна администрация за строителството на укрепления на обща стойност 7 милиарда гривни, вероятно стотици милиони са били изплатени на подставени компании, начело на които стоят хора, които дори не подозират, че са станали собственици на фирми, пише тя в своя колонка в "Украинская правда"

Според Богуславец става въпрос за над 30 новосъздадени компании с широк спектър на дейност, за които има всички основания да се смята, че са фиктивни. Новоизпечените им собственици в по-голямата си част са със съдебни дела и непогасени кредити.

"По тази схема с невъоръжено око може да се види как някой в кабинетите на властта ударно регистрира нови фирми, използвайки за целта хора, които по стечение на обстоятелствата може и да не знаят, че са използвани. И този някой продължава да прави пари от кръвта на хората", пише тя като посочва в материала си и конкретни имена на компании.

Още: ВСУ дължат обяснения как са строени укрепленията при Харков: Украински депутат 

Въпросните фирми са започнали "да правят милиони веднага в рамките на няколко месеца след като са били регистрирани" - всичко това е ставало с преки договори без конкурс, добавя тя. 

Отбелязва и, че собствениците на новосъздадените фирми "не приличат на успешни бизнесмени и бизнесдами - те имат десетки съдебни дела (от кражба на уиски до домашно насилие), някои от тях са лишени от родителски права и са имали изпълнителни дела за банкови кредити". Доста от тези "бизнесмени" изглежда дори не знаят, че са милионери, тъй като продължават да работят "на ниви" и във фабрики, уточнява Богуславец.

Припомняме, че след като руснаците започнаха сухопътно настъпление в Харковска област се появиха критики към украинските въоръжени сили защо това е допуснато. Особено внимание в тези дни се обръща именно на изградените там укрепления.

Още: Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб

По този повод обаче украинският о.з. полковник Константин Машовец, поддържащ канал в Телеграм под името Zvиздец Мангусту и служил в украинския генщаб, с основание пита доколко появилите се в интернет пространството диванни "специалисти по инженерни прегради" са наясно наистина какво представляват отбранителните линии, за които толкова говорят?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес