Литва и Полша обезпокоени от сближаването между ЕС и Русия

4640
Литва и Полша обезпокоени от сближаването между ЕС и Русия
Снимка: Thinkstock

Литва и Полша изразиха безпокойство във връзка с признаците за сближаване между ЕС и Москва, съобщи Франс прес, цитирана от Mediapool.

Тази тревога е изразена в съвместно писмо на литовския и полския външен министър, Линас Линкевичус и Витолд Вашчиковски, адресирано до европейския дипломат номер едно Федерика Могерини и до европейската комисарка по търговията Сесилия Малмстрьом.

Линкевичус и Вашчиковски посочват, че са изненадани и обезпокоени от наскорошните "окуражителни знаци", които според тях ЕС е отправил към Москва в областта на търговията.

Турция задържа 27 руски кораба

Турция е задържала 27 руски кораба в пристанищата на страната, съобщава Habertürk. Изданието уточнява, че това е направено в отгов...

Писмото отразява безпокойството в Източна Европа, че Западът може да смекчи натиска върху Кремъл по въпроса за Украйна и да се опита да поднови диалога по търговските въпроси с Москва в замяна на помощта на Русия в Сирия, отбелязва Франс прес.

Двамата министри визират неотдавнашните призиви на някои европейски лидери за по-тясно работа между ЕС и Евразийския икономически съюз, зад чието създаване стои Русия.

Според двамата външни министри отправянето на оптимистични и насърчаващи знаци към Москва рискува да подкопае преговорите с Русия, чиято чел е да се преодолее противопоставянето на Русия на споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна. Според външните министри на Литва и на Полша установяването на по-тесни икономически връзки с Москва трябва да се придружава от условия, касаещи Украйна. В тези условия трябва да бъде включено и искане за спазване на споразуменията от Минск за уреждане на украинската криза, възстановяване на териториалната цялост на Украйна и отмяната от страна на Русия на търговските ограничения спрямо ЕС.

Неотдавна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи по-тясно сътрудничество между ЕС и Евразийския икономически съюз, ръководен от Москва.

Турция си затворила възможността за конструктивен диалог с Русия

Риториката на Турция, последвала след инцидента със сваления руски бомбардировач, е затворила възможността за конструктивен диалог с Ру...

Очаква се Европейският съюз да удължи тази седмица с 6 месеца санкциите срещу Русия, въведени през 2014 г. заради действията й в Украйна. Наказателните мерки са насочени срещу банковия сектор, петролната промишленост и военната индустрия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа