Лондон променя облика си

37553
Лондон променя облика си
Снимка: Getty Images

Лондон е като огромна строителна площадка - там в момента се изграждат над 200 високи сгради. Верен на либералните си традиции, градът сякаш приема без съпротива нашествието на "финансовите акули" от строителния бранш.

На входа на сградата, в която се помещава и институтът New London Architecture (NLA), е изложен макет на новия център на Лондон. На него се различават ослепително бели блокчета до множество по-малки сиви правоъгълни форми в центъра на британската столица. Това, което поразява в този умален модел на бъдещото лондонско сити, е броят на новите сгради в него - 236 нови постройки на 20 и повече етажа! До тези кули от бетон и стъкло край бреговете на Темза съществуващите сгради изглеждат като истински джуджета и променят коренно облика на градския център, пише швейцарският "Нойе цюрхер цайтунг" (НЦЦ).

Обединение на Кипър не се задава

Преди 10 години референдумът за обединението на Кипър пропадна. След което кипърските гърци влязоха в ЕС, а кипърските турци - не. Те ...

Предвестник на този устрем нагоре беше небостъргачът "Шард" на известния архитект Ренци Пиано. Най-високата сграда в Западна Европа, извисяваща се на 310 метра, беше открита преди две години, но и днес повечето помещения в нея стоят празни. Нито един от офисите на 26-те етажа, предназначени само за фирмено ползване, не е отдаден под наем. Заради високата им цена, която стига до рекордните 50 млн. британски лири, пустеят и повечето луксозни апартаменти между 53-ия и 65-ия етаж. В тази връзка мнозина говорят за провал на проекта "Шард", собственост на Катарския държавен инвестиционен фонд. Други подобни примери са още по-самотно изглеждащата и напълно необитавана 50-етажна жилищна сграда "Воксхол тауър", както и неотдавна завършената "Уоки-токи", която (погледнато откъм брега на Темза) скрива от погледа елегантната сграда на архитекта Норман Фостър, известна като "Краставицата", открита през 2004 година.

Прагматичните лондончани

Въпреки тези предвестници на новия строителен бум, преди NLA да огласи резултатите от сегашното си изследване, почти никой в британската столица не обръщаше внимание на това, колко бързо се променя обликът на града - и най-малко градската управа, казва пред НЦЦ президентът на института Питър Мърей. В друга западноевропейска метрополия това би било немислимо, допълва той. В Лондон разрешенията за строителство се издават от местните управи в 32-та района на града. Липсва един централен орган, който да следи какво се случва на територията на целия град. В каква посока и с каква скорост се разрастват отделните райони, решава единствено силата на капитала. От големия пожар през 1666 година насам градът е растял спрямо нуждите - строено е било всичко, което неговите обитатели са смятали за практично и прагматично, без да има общ план, казва Мърей.

Най-голяма пречка пред устрема на строителните предприемачи представляват съпротивата на политиката и протестите на местните хора. Живеещите в съседство могат да водят съдебни дела, ако проектираната сграда води до влошаване на жилищната среда или намалява стойността на техните имоти. Затова много нови небостъргачи са планирани по южния бряг на Темза в бивша промишлена зона, чиято сянка ще пада върху реката, във финансовия център на града и в района Канари Уорф, където трява да изникне цял нов квартал от небостъргачи, пише още НЦЦ.

Малта - островът на свободата

На малтийците, които до 2011-та дори не можеха да се развеждат, вече са разрешени и еднополовите бракове, и осиновяванията на деца от ...

Луксозни жилища вместо офиси

По изчисления на градските власти до 2031 година населението на Лондон ще нарасне от 8,3 на 10 милиона. Това означава, че всяка година градът ще се нуждае от нови жилища за 40 до 50 хиляди души. Днес в града на Темза годишно се изграждат два пъти по-малко нови жилища, което е една от причините за високите цени на имотите. Осемдесет процента от планираното ново високо строителство в Лондон е жилищна площ, която представлява интерес за финансовите инвеститори. Те се опитват да я продават или отдават под наем на новобогаташи от цял свят. В момента обаче луксозните жилища, много от които стоят празни, носят по-малки печалби, отколкото офис-площите, в които се работи. Агенция Блумбърг е изчислила, че през последните три години наемите в два от по-новите небостъргача, отдавани под наем за офиси на фирми ("Уоки токи", "Чийзгрейтър") са нараствали с по-високи темпове, отколкото тези във финансовото сити. Заради благоприятните прогнози се очаква това лято да бъде подновено изграждането на друга емблематична сграда в центъра на Лондон - кулата "Пинакъл", чието строителство беше спряно преди две години. Очаква се сградата с височина 288 метра и 64 етажа да бъде завършена през 2017 година.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com