МААЕ обясни как ще работи АЕЦ "Запорожие" след потъването на ВЕЦ "Каховка"

5410
МААЕ обясни как ще работи АЕЦ "Запорожие" след потъването на ВЕЦ "Каховка"
Снимка: Getty images

Язовир Нова Каховка в Херсонска област на Украйна бе сериозно повреден след взрива от нощта между 5 и 6 юни, който предизвика огромно наводнение и ВЕЦ "Каховка" потъна изцяло. Инцидентът, за който Украйна обвини Русия във военно престъпление, предизвика сериозни притеснения за ядрената безопасност в АЕЦ "Запорожие".

Каховският язовир е източник за охлаждане на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Първата реакция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) бе, че експертите ѝ не са установили непосредствен риск за ядрената безопасност в АЕЦ-а.

След взривяването на ВЕЦ "Каховка" - има ли опасност за АЕЦ "Запорожие"

Няма техническа заплаха за АЕЦ "Запорожие" в момента, водата в охлаждащите басейни ще стигне за 4-5 седмици. Това коментира директорът ...

Малко по-късно генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси излезе с официална позиция, която гласи, че разрушаването на ВЕЦ "Каховка" е довело до значително намаляване на нивото на резервоара, използван за подаване на охлаждаща вода към АЕЦ "Запорожие".

Водата е необходима за основната система за охлаждаща вода, която осигурява охлаждане за:

- отвеждане на остатъчната топлина от реакторите (отработено или частично отработено гориво);

- отвеждане на остатъчната топлина от басейните за отработено гориво;

Арестович: За последен път язовирите на Днепър бяха взривени от хитлеристите през 1943 г.

Взривът на Каховската водноелектрическа централа от руснаците в нощта срещу 6 юни сочи, че те са наясно, че не могат да задържат левия ...

- аварийните дизелови генератори (когато работят).

"Липсата на охлаждаща вода в основните водни системи за охлаждане за продължителен период от време би довела до разтопяване на горивото и до неработоспособност на аварийните дизелови генератори. Въпреки това нашата настояща оценка е, че няма непосредствен риск за безопасността на централата", каза Гроси.

"Служителите на МААЕ на площадката бяха информирани, че повредата на язовир "Нова Каховка" в момента води до намаляване на височината на количеството в резервоара с около 5 см/час. Екипът продължава да следи този темп и всички други въпроси на площадката", гласи становището на МААЕ.

Основната линия на охлаждащата вода се подава от резервоара и се изпомпва по каналите в близост до централата, за да стигне до площадката. Според изчисленията - водата по този маршрут трябва да стигне за няколко дни.

Кой взриви язовир "Каховка"? Изглежда са руснаците (ВИДЕА)

Кой е виновен за случилото се с язовир "Каховка"? Предвид невъзможността да бъде направено бързо независимо разследване, може да има ра...

В 8 ч. сутринта водата в резервоара е била на ниво около 16,4 м. Ако спадне под 12,7 м, тогава вече не може да се изпомпва.

Мисията на МААЕ в АЕЦ "Запорожие" съобщи, че хората в централата полагат всички усилия да изпомпват колкото се може повече вода в охлаждащите канали и свързаните с тях системи. Освен това в АЕЦ-а се спират по-малко важните консуматори на вода, за да се намали потреблението.

"Ръководството на АЕЦ-а обсъжда по-нататъшни мерки, които да бъдат приложени", съобщават от МААЕ и успокояват, че съществуват редица алтернативни източници на вода.

Основният е голямото охлаждащо езеро до обекта, което по проект се поддържа над височината на резервоара. Тъй като реакторите бяха спирани доста често, се предполага, че това езеро ще бъде достатъчно, за да осигури вода за охлаждане за няколко месеца. МААЕ ще потвърди това в най-скоро време.

"Поради това е жизненоважно езерото за охлаждане да остане непокътнато. Не трябва да се предприема нищо, което би могло да наруши целостта му", каза Рафаел Гроси. "Призовавам всички страни да гарантират, че нищо няма да бъде направено, за да се наруши това".

Украйна: Поне 16 000 души са изложени на риск от наводнения заради Каховка

Ръководителят на военната областна администрация на Херсон Олександър Прокудин съобщи, че поне 16 000 души са изложени на риск от навод...

Генералният директор на МААЕ ще пътува до АЕЦ "Запорожие" през следващата седмица, защото, по думите му, е от "съществено значение".

ОЩЕ: "Путин ще отговаря пред международните съдилища": Украйна разследва взрива в Нова Каховка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа