Меркел е готова да облече зеленото сако

4612
Меркел е готова да облече зеленото сако
Снимка: Getty Images / Guliver

В четвъртък Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел и Зелените ще започнат преговори за съставянето на коалиционно правителство. Прецедент, който има шансове да доведе до черно-зелена коалиция.

Зеленото сако на Меркел е добре познато в цяла Европа. Но днес то може да стане символ на следващото германско правителство. На 10 октомври ХДС и сестринската й партия, Християнсоциалния съюз (ХСС), ще започнат преговори за формиране на коалиция със Зелените. Това е исторически момент, който говори много за промените в германската политика.

Преди 20 години подобни разговори щяха да бъдат невъзможни. Тогава Зелените бяха считани за ексцентрици и асоциални типове на ръба на крайната левица. Те бяха партия от хора, с които не можеш да се разбереш, способни да влязат в Бундестага без вратовръзки, да вдигат врява по време на парламентарна сесия. И още по-зле. През 1984 година, след като депутат на Зелените бе обиден, Йошка Фишер се нахвърли срещу почитаемия заместник-председател на ХСС в парламента Рихард Стюклен с думите „С ваше разрешение, господин председател, вие сте тъпак!”

Оттогава обаче нещата много са се променили. Същият Йошка Фишер стана министър на външните работи в правителствата на Шрьодер (1998-2005), а Зелените подкрепиха политическата програма за 2010 година. И ако все още носят рядко вратовръзки, то поне депутатите на партията вече не предизвикват скандали в парламента. Партията е горда със своя канцлер на провинцията Баден-Вюртемберг – умерения Винфрид Кретшман, и направи от „стабилността” на Германия един от стълбовете на своята програма. В крайна сметка Зелените влязоха в нормалната игра на германската политика. От своя страна, ХДС е значително по-малко консервативна в социалната си политика и моралните ценности отколкото преди 20 години. Меркел центрира партията върху семейството и околната среда.

„Естественият” интерес на ХДС

За ХДС интересът от преговорите е очевиден. Първо, по този начин над социалдемократите, с които Меркел също води разговори, ще надвисне Дамоклев меч. Те все още се дърпат и проявяват алчност, искайки шест министерства, повишаване на данъците и минимална заплата.

Като ги заплашва с алтернативата, Меркел се надява бързо да им влее здрав разум. А ако това не стане, ХСД и ХСС ще бъдат очаровани да управляват със Зелените, които имат подкрепата на 8% от електората.

Интересът на Зелените

Какви ще бъдат обаче ползите за Зелените от тази коалиция? Това например, че най-накрая, че влязат в правителството, ще участват в управлението и ще покажат независимостта си от „естествения си съюзник” – социалдемократите.

Препятствието ХСС

Баварската партия ХСС обаче въобще не е ентусиазирана от идеята за алианс с бившите другари на Йошка Фишер. Затова баварската формация прави всичко възможно, за да блокира преговорите. Един от нейните лидери заговори за „картел на педофилите” заради скандала, който застигна Зелените по време на предизборната кампания във връзка с разкритията, че през 80-те години на 20 век в партията са членували педофили.

Тези изявления предизвикаха смут сред Зелените. Меркел обаче е решила да облече отново зеленото си сако, а ХСС ще трябва, както винаги, да се съобразява.

Трибюн

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа