Меркел: Нямах власт да повлияя на Путин, войната не беше изненада

4802
Меркел: Нямах власт да повлияя на Путин, войната не беше изненада
Снимка: Getty Images

Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити политиката си спрямо Русия, предхождаща февруарската инвазия на Владимир Путин в Украйна. В интервю за Spiegel тя заяви, че в края на мандата си била изчерпала властта, нужна за да се повлияе на руския президент.

Меркел разкри, че се е опитала да свика „европейски формат на разговори“ с Путин и с френския президент Еманюел Макрон през лятото на 2021 г. – след срещата на руския държавен глава с Джо Байдън. "Но нямах властта да постигна своето", каза тя. "Наистина всички знаеха: през есента тя ще си отиде".

Къде сбърка Меркел?

Наскоро бившата канцлерка Ангела Меркел се появи на две публични събития - срещна се с новия председател на ХДС Фридрих Мерц при открив...

След четири мандата като канцлер Меркел напусна поста през декември 2021 г. Последно посети Москва през август миналата година. „Усещането беше много ясно – по отношение на властовата политика – ти си свършена“, констатира тя, тълкувайки отношението на руснаците спрямо нея. „За Путин само властта е от значение“.

Знаменателно е, че за последната им среща  Путин е довел със себе си външния министър Сергей Лавров. Преди това двамата с Меркел са се срещали на четири очи, отбелязва тя.

Относно инвазията на Русия в Украйна, предшествано от седмици на масирано военно струпване по границите - мнозина твърдят, че Меркел и други лидери на ЕС е трябвало да възприемат по-твърд подход към Кремъл още тогава. Експертът по външна политика в нейната Християндемократическа партия (ХДС) - депутатът Родерих Кийзеветер, е сред тези, които казват, че тя е знаела, че Путин се опитва да раздели и отслаби Европа, но е смятала, че "меката сила" е правилният подход. Преди инвазията Кийзеветер твърдеше, че Германия е твърде зависима от руския газ.

В интервюто за Spiegel Меркел заяви, че нейната позиция по отношение на Украйна по време на мирните преговори в Минск е дала на Киев време да се защити по-добре от руската армия. В беларуската столица беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и по време на нейната война в Донбас. Но ключовите точки, включително разоръжаването и международното наблюдение, не бяха изпълнени.

Грешките на Меркел: Защо Германия не видя опасността от Путин?

В интервю за общественоправната медийна мрежа АРД политоложката проф. Даниела Шварцер коментира опасната енергийна зависимост от Русия,...

Затова бившият канцлер смята, че нахлуването на Путин в Украйна не може да се определи като изненада. „Не беше изненада. Споразуменията от Минск бяха потъпкани“, каза тя.

Ангела Меркел заяви още, че не съжалява, че е напуснала поста си през декември. Причината е, че е смятала, че нейното правителство не е успяло да постигне напредък не само относно кризата в Украйна, но и по конфликтите в Молдова, Грузия, Сирия и Либия, в които участва Русия.

ОЩЕ: Основни руски източници си противоречат как върви войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа