На думи руснаците затягат обръча около Бахмут, но видеокадри сочат друго

14813
На думи руснаците затягат обръча около Бахмут, но видеокадри сочат друго
Снимка: Getty images

Затяга ли се руският обръч около Бахмут? Според данните на руското военно министерство в канала му в Телеграм, както и на популярния руски телеграм канал "Рибар" за изминалото денонощие може да се направи такова заключение. Само че данните на Генералния щаб на украинската армия за поредна порция отбити руски атаки по най-важните позиции за линията на защита, водена от Бахмут, както и заключенията в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) сочат друго.

Превзехме Озареновка, Зеленополе и Андреевка, атакуваме Курдюмовка, хвали се "Рибар". За всички тези "успехи" обаче дотук има геолокализирани видеокадри само от Озареновка и то какви кадри – как украински дронове бомбардират позиции на руски войници.

Според ISW обаче, дори и всичко казано от руснаците да е вярно, въпросните селца са на югоизток от Бахмут, на разстояние между 5 и 13 километра и от нито една от тези позиции руската армия не може да прекъсне двете най-важни за украинците логистични линии за защита на града – магистралите Т0513 (Бахмут – Северск) и Т0504 (Бахмут – Костянтинивка). Отделно, за да се напредне от някои от позициите, които руснаците казват, че са превзели, трябва да се премине през няколко километра голо поле и под артилерийския огън на укрепените в Бахмут украинци.

Положението в Маринка остава патово – от украинска страна няма информация какво става там, от руска данните са за ожесточени боеве в центъра на градчето, което е важно за украинската позиция в Авдеевка.

За сметка на това дори руските източници (например "Рибар" в обзора си от снощи) сочат, че украинците успешно нанасят удари по Сватово в Луганска област. В сутрешната сводка на украинския щаб е посочено, че при поредния такъв удар са убити най-малко 20 руски войници и са ранени 30. По линията Сватово – Кремена руснаците вече са изградили защитни съоръжения на разстояние от над 50 километра. Руснаците отново казват и, че украинците опитват атаки откъм Куземовка и Площанка, но засега без успех.

За Беларус има данни, че руснаците прехвърлят танкове и ракетни системи "земя-въздух" "Тор". Само че това се прави с цел обучение на войници, а не с цел подготовка за атака откъм Беларус – това е украинската оценка. Причината руснаците да подготвят военни полигони за обучение в Беларус е, че много от опитните им инструктори бяха хвърлени на фронта в Украйна и загинаха, което води до недостиг на важни кадри.

Украйна обаче очаква мащабна руска ракетна атака до дни, най-късно през следващата седмица. Украинските оценки са, че тя няма да е по-мощна от последната засега, защото Русия няма достатъчно резерви от високоточни оръжия, за да усили допълнително натиска.

Интересен щрих от войната е и съобщение на беларуската опозиционна телевизия NEXTA, че кметът на руския град Белгород е напомнил къде са бомбоубежищата в града, при това публикувайки точна карта.

Друга важна новина са сериозните критики сред руските военни блогъри в Телеграм заради решението на руското военно министерство да постави под строг контрол разпределението на стоки с двойна употреба, включително раници, дрехи обувки. Това беше направено, за да се осигурят нуждите на руската армия. Само че оплакванията от липса на сносна екипировка и оборудване за руските войници са факт вече от месеци и имаше много сигнали как на новомобилизирани се казва сами да си купуват лична екипировка. Сега, след това решение на руското военно министерство, това става много трудно.

ОЩЕ: Руски канали почнаха да говорят за нова голяма руска загуба - АЕЦ Запорожие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа