На фона на страшна снимка от Пригожин: Русия изглежда се отказва да обкръжи Бахмут

12949
На фона на страшна снимка от Пригожин: Русия изглежда се отказва да обкръжи Бахмут
Снимка: Getty images

Натрупват се все повече данни, че Русия изглежда се отказва да обкръжи Бахмут и опитва да пробие защитата на града на едно място – от северния фронт!

(КАРТА) След като вчера стана ясно, че украинците вече са спечелили позиция чак при Курдюмивка, тоест на около 15 километра на юг от Бахмут, днес в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия няма отбелязана нито една битка на юг от Бахмут. Всички споменати места на водени сражения са от север. Дори в сутрешния обзор на популярния руски телеграм канал "Рибар" не се споменава дума за нещо позитивно за руснаците от юг. А оттам върви сериозна логистична линия за снабдяване на защитниците на Бахмут - магистралата Т0504 Костянтиновка - Часов Яр - Бахмут.

(КАРТА) На север от Бахмут основните боеве са в Берховка (5 километра северно от града) и Ягодно (2 километра северно от града). "Рибар" твърди, че войници на ЧВК Вагнер се били окопали в центъра на Берховка, която е важен пункт що се отнася до магистралите М03 (Киев - Довжански) и Е-40 (Славянск – Бахмут), но това е абсолютно непотвърдена информация. При Залижанско (10 километра северно) украинците твърдят, че са спрели руска атака. Същото е положението при Дъбово – Василовка (6 километра северно от Бахмут), Орехово – Василовка (11 километра северно от Бахмут) и Федоровка (17 километра северно от града). Изобилства с руски твърдения за бавен напредък от север по-навътре в Бахмут - при местния месокомбинат, но руснаците постоянно говорят такива неща и е ясно, че техни отделни малки щурмови групи влизат и се бият с украинците, което не значи, че установяват твърди позиции.

При Авдеевка и при Угледар (Въгледар, Вухледар) на практика няма абсолютно никаква промяна за пореден ден, а интензивността на боевете е несравнимо по-ниска с тази при Бахмут. Всъщност, от няколко дни сраженията в тези две направления са буквално спорадични.

На този фон, в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) посочва интервю пред Forbes на генерал Кирило Буданов, ръководителя на украинското разузнаване. В него Буданов заявява, че руската офанзива е толкова неефективна, че почти не се забелязва, а руснаците вече пестят снаряди и боеприпаси от други направления, за да имат за Бахмут, Лиман и Угледар. По украинска оценка, руснаците са изразходвали вече 30% от арсенала си от снаряди в Украйна. Буданов каза и, че Русия е внесла тестово снаряди от Иран, както и че готви втора пратка, с 20 000 снаряда. Отделно, руснаците вече атакуват главно с пехота, а не с танкове и артилерия, подчертава Буданов и казва, че 90% от 316 000 мобилизирани в Русия са на фронтовата линия.

Какъв е резултатът – руският олигарх Евгений Пригожин и създател на ЧВК Вагнер публикува в официален свой канал в Телеграм СНИМКА с убити вагнеровци само за ден при Бахмут (ВНИМАНИЕ, не е за хора със слаби нерви и малки деца). Пригожин води истинска война с руското военно министерство под предлог липса на боеприпаси за ЧВК Вагнер, тъй като явно вече е притиснат политически и чувства, че трябва да направи нещо, но днес сутринта смекчи тона и вече обяви, че тръгнал влак с боеприпаси. Украинският топ разузнавач Буданов посочва и, че Кремъл иска производство от 800 танка годишно, но според него това е нереалистично: В снимки: 1000 унищожени руски танка в Украйна, 273 украински

(КАРТА) Бившият военен министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) Игор Гиркин твърди, че при Кремена е украинците постепенно навлизат на запад в гористата местност до града. Видеокадри точно от горите при града показват горящ руски танк. А в украинската сводка се казва, че всички важни позиции – при самата Кремена, Стелмаховка и Билохоривка (10 километра западно от Кремена, при реките Жребец и Северски Донец) се удържат.

(КАРТА) В Харковска област, в направлението към Купянск, със сигурност има руски опит за настъпление. Основно боевете се водят при Хряниковка. Има обаче обстрели и на около 20-тина километра от града - във Фихоловка и Новомлянск.

Интересен факт е, че и тази нощ в Мариупол пак е имало експлозии. Вече от 3 дни там има съобщения за взривове, но не е ясно какво става - видеокадри или снимки се намират трудно, защото градът отдавна е окупиран от руснаците.

Путин е труп: Реакции на руските блогъри, при Бахмут има позитивна новина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа