Путин е труп: Реакции на руските блогъри, при Бахмут има позитивна новина

18828
Путин е труп: Реакции на руските блогъри, при Бахмут има позитивна новина
Снимка: Getty Images

Бла-бла-бла, нищо смислено. Няма официално обявяване на война, няма военно положение, в армията всичко е прекрасно. Нито дума за проблемите и пораженията. Ще накажем предателите само морално. Бла-бла-бла няма смисъл да се слуша. Така бившият военен министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на доживотен затвор на първа инстанция в Хага за свалянето на полет MH17 Игор Стрелков коментира речта на Путин за състоянието на Русия и на прага на 1 година война в Украйна. Стрелков го направи в няколко публикации в канала си в Телеграм, но най-впечатляващата беше ТАЗИ.

Друг популярен руски военен блогър обяви действията на Путин за договора за ядрено разоръжаване СТАРТ-3 като красив политически жест, само че без полза за случващото се на фронта в Украйна. А най-красноречив беше блогърът Анатолий Несмиян, който през 2011 година получи награда "Блогър на годината" от Руския биографически институт: "Путин като политик е труп. Той не е в състояние да оцени ситуацията, да подчертае основните противоречия или да предложи адекватно решение на проблемите".

Още по-важни от всички тези критики бяха думите на ръководителя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин. Той коментира в Телеграм, че не е гледал речта на Путин и не е присъствал на нея, защото имал "работа по обезпечаване на военните действия". Щял обаче да я гледа: Пригожин обвини Шойгу и Герасимов в държавна измяна (ВИДЕО)

На този фон по-важна изглеждаше срещата между секретаря на Руския съвет по сигурност Николай Патрушев и секретаря на комисията по външна политика на Китайската комунистическа партия Ван И в Москва. Патрушев подчерта, че безусловен приоритет на руската външна политика е стратегическото партньорство с Китай. Той настоя, че Запада работи както срещу Русия, така и срещу Китай. Ван И беше по-обран и не излезе от сферата на клишетата – китайско-руските отношения щели да устоят на теста на променящата се международна среда. Днес китаецът ще се срещне и с руския външен министър Сергей Лавров, но е показателно, че засега китайският президент Си Дзинпин не отговаря в конкретика дали и кога ще дойде в Москва, след като Путин отдавна го покани.

В дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) предупреди, че НАТО трябва сериозно да обърне внимание на информацията, че Кремъл се готви да погълне Беларус. Това означава, че НАТО трябва да преосмисли отбраната на целия Източен фланг. Ако Путин успее в това, както и успее да запази Крим и източната част на Херсонска област, в бъдеще това ще е основна заплаха за членките на НАТО. Затова Запада може да създаде условия Украйна да влезе бързо в НАТО, но за тази цел трябва решително да помогне на Киев да изхвърли всички руски сили от международно признатата украинска територия.

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) В сутрешната сводка на украинския щаб прави впечатление, че вече се говори за спечелена битка на позиция при Курдюмивка. Това е селце, което се намира на 15 километра южно от Бахмут и което руснаците превзеха още преди 2 месеца (КАРТА). Информацията подсказва, че е възможно руските сили на южния фланг на Бахмут да са отблъснати много по-далеч, отколкото дори най-смелите украински източници преценяваха досега. Показателно е, че от руска страна не се говори нищо за южния фланг, освен че "продължава позиционният бой в Бахмут" и че украинците подготвяли защитни линии при Часов Яр (10 километра западно от Бахмут).

По-проблематичен продължава да е северният фланг на Бахмут – боевете са при Берховка (5 километра северно от Бахмут) и Ягодно, като руското военно министерство не обелва и дума конкретно по позиции, а популярният руски телеграм канал "Рибар" твърди, че имало боеве в северните и източните покрайнини на Берховка. Това село е ключово за опазване на магистрала М03 Киев – Довжански като логистична линия за снабдяване на защитниците на Бахмут.

Има обаче геолокализирани кадри, подсказващи, че руснаците вече са прекъснали магистрала Е40 от Славянск до Бахмут и то на 14 февруари, но щом това се е случило още тогава и въпреки това украинците не си тръгват от Бахмут над седмица по-късно означава, че пътят не е жизненоважен за логистиката за защитата на града. А "Рибар" добавя, че в северните покрайнини на града текат боеве при завода "Азот" (за производство на цветни метали) и сравнява ситуацията с боевете при "Азовстал".

(КАРТА) От изток на Бахмут руснаците опитват да пробият през гробищата на града, без успех дотук.

При Авдеевка, Маринка и Угледар няма значими промени. Видеокадри от опит за нощна руска атака при Маринка показват загубата на 2 руски БТР-а. А руски военни блогъри твърдят, че украинците успешно са контраатакували при Весело (6 километра североизточно от Авдеевка) и са си върнали някои позиции там.

Отделно, при Угледар е имало успешен удар с HIMARS срещу команден пункт на батальона "Восток" на милициите на т.нар. ДНР. Командирът на батальона и бивш министър на ДНР Александър Ходаковски коментира в Телеграм, че в случая имало късмет, че не всеки от снарядите на HIMARS се е взривил, иначе изобщо нямало да има оцелели.

(КАРТА) В Луганска област също няма сериозни промени – украинците посочват, че удържат при Диброва, на 5 километра южно от Кремена тоест така наречената голяма руска офанзива не успява да стори нищо съществено.

ОЩЕ: Заради Пригожин напрежението в руската армия расте (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа