НАТО започва ядрени учения с американски бомбардировачи, Русия отвръща

9420
НАТО започва ядрени учения с американски бомбардировачи, Русия отвръща
Снимка: istock

НАТО започва планирани ядрени учения, които ще продължат до 30 октомври, съобщиха от военния алианс, цитирани от "Reuters". Целта на ежегодното ядрено учение "Steadfast Noon" е да осигури ефективност на съдържанието в алианса и в него ще се включат до 60 самолета от различни типове, включително бойни самолети четвърто и пето поколение, както и самолети за наблюдение и самолети цистерни. Те ще участват в тренировъчни полети над Белгия, която е и страната домакин, както и над Северно море и Великобритания, за да отработят използването на американски ядрени бомби, разположени в Европа. 

Както и през предходните години, така и на тазгодишното учение ще участват американски бомбардировачи B-52, които ще летят от военновъздушна база в Северна Дакота.

Иначе "Steadfast Noon" се организира всяка година от различен съюзник от НАТО. Новата стратегическа концепция на Алианса, приета от съюзническите лидери на срещата на върха в Мадрид през юни, изяснява, че "основната цел на ядрения капацитет на НАТО е да запази мира и да възпре агресията":

"Това учение помага да се гарантира, че ядрената възпираща сила на алианса остава сигурна, защитена и ефективна. Докато съществуват ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз, защото целта ни е по-безопасен свят за всички. Ние се стремим да създадем среда за сигурност в свят без ядрени оръжия", заяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску.

ОЩЕ: Борел: Ядрена атака срещу Украйна няма да доведе до ответен ядрен отговор

Във вторник ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере, че алиансът ще продължи с ученията си въпреки напрегнатата международна ситуация.

Отменянето на ученията заради войната в Украйна би изпратило "много погрешен сигнал", заяви той пред репортери, като заяви, че военната сила на НАТО е най-добрият начин да се предотврати по-нататъшна ескалация на напрежението.

Русия не остава по-назад

Ядрените учения, които не включват бомби с жива сила, се провеждат на фона на повишеното напрежение, след като Русия многократно заплаши с ядрени удари в Украйна след големите военни неуспехи на бойното поле там.

"Steadfast Noon" вероятно ще съвпадне със собствените годишни ядрени учения на Москва, наречени "Grom", които обикновено се провеждат в края на октомври и в които Русия тества своите бомбардировачи, подводници и ракети, способни да носят ядрени оръжия.

НАТО подчертава, че сегашните учения нямат общо с руските ядрени учения.

"За първи път след Карибската криза ние сме изправени пред пряка заплаха от ядрен удар, която остава, докато всичко върви както е сега", каза Байдън на среща на демократите в Ню Йорк.

Русия затвори седем района на Баренцово море за ученията, съобщават руски медии. През следващите седмици руските военни ще проведат учения на стратегическите ядрени сили за втори път от началото на годината.

Според САЩ това учение, което обикновено включва всички компоненти на ядрената триада, ще се проведе преди края на октомври и ще продължи няколко дни. Те "ще включват изстрелване на ракети и разполагане на стратегически оръжия", каза координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Според CNN във Вашингтон смятат за "безотговорно" решението за провеждане на учения по време на войната и след преките ядрени заплахи, от Дмитрий Медведев и Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа