Нов кредит на МВФ за Босна и Херцеговина

4066
Нов кредит на МВФ за Босна и Херцеговина

Международният валутен фонд и властите на Босна и Херцеговина постигнаха принципна договореност за отпускането на страната на нов кредит от около 500 милиона долара за срок от две години.

Съобщението е агенция "Новости", която цитира представителя на МВФ Костас Христу.

Очаква се през септември Съветът на управляващите на МВФ да потвърди споразумението.

Делегация на МВФ посети страната от 11 до 20 юли и обсъди с властите икономическа програма, която би могла да получи подкрепа от страна на фонда. Босненските власти ще трябва да приложат реформи за подкрепа на фискалната дисциплина и стабилността на финансовия сектор.

"Икономиката на Босна и Херцеговина успешно издържа началното въздействие на глобалната финансова криза и сега е изправена пред нови рискове. Оздравяването, което започна през 2010 г., прекъсна заради отрицателното влияние на кризата в еврозоната върху износа от страната и върху притока на капитали", цитира агенция СРНА заключението на делегацията на МВФ.

Дългосрочната прогноза на МВФ за нулев икономически ръст на Босна и Херцеговина през 2012 г. може да се окаже твърде оптимистична, изтъкват експертите на фонда.

Препоръката им е Босна и Херцеговина да затегне координацията на икономическата политика на държавно равнище, да поддържа бюджетната дисциплина, да запази стабилността на финансовия сектори и да подобри деловата среда.

Редактор: Петър Проданов

МВФ: Еврозоната е в опасност

Еврозоната е в критична опасност. Но Съюзът е в състояние да си върне доверието, ако вземе спешни мерки под формата на вид еврооблига...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа