Обзор за войната в Украйна: Тактически украински операции (ВИДЕО)

7474
Обзор за войната в Украйна: Тактически украински операции (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Извън вече описания масиран руски удар с ракети и дронове, на фронта в Украйна като цяло има по-малки промени на позиции, но някои от тях са доста ключови: Руска буря от ракети и дронове връхлетя Украйна (ВИДЕО)

Какви са конкретните промени, които Actualno.com вече описа: Войната в Украйна: Данни за украински успехи и руска победа (ВИДЕО). Извън тях, ето какво ново се случи:

Общ поглед към фронта в Украйна

(КАРТА) В Запорожието и на границата със западната част на Донецка област има украински напредък. Украинците приближават Върбово, което се намира на запад-северозапад от Работино (направлението Орехов – Токмак – Мелитопол), а зам.-украинският министър Анна Маляр твърди, че има пробив в първата защитна линия на руснаците. Редица руски военни телеграм канали също говорят, че украинците не се отказват и настъпват в района на Работино (10-12 километра южно от Орехов) – пример е каналът "Операция Z", ТУК!

Руските съобщения за украинските атаки в Запорожието доста често гласят, че става въпрос за малки украински групи, до размер на рота. Това подсказва, че украинците вероятно подготвят почвата за бъдеща по-мащабна атака с бронирана техника – предвид огромните руски минни полета е ясно, че първо трябва да бъдат осигурени проходи за такова настъпление. Полският генерал Роман Полко, който коментира украинската контраофанзива пред полското издание PAP, също каза следното – говорим за тактически операции, не за мащабна контраофанзива на голям фронт. Генерал Полко също изрази мнение относно възможната загуба на част от територията от Украйна: "Най-лошото нещо, което Западът може да направи, е да принуди Киев да направи компромис, който ще бъде, че Украйна ще загуби част от своите територии. Тогава това би означавало отлагане на конфликта с 5-10 години, защото Русия, която няма да бъде победена в резултат на това, ще има териториални придобивки и мотивация да атакува отново в бъдеще. Това не може да бъде допуснато."

Същевременно, в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично има коментар, че в последно време (говори се за седмици) украинските офанзивни операции по фланговете на Бахмут са се забавили. Причината – към града са изпратени допълнителни руски подкрепления, главно от части на руските ВВС (елементи от 98-ми полк, 11-та бригада, 106-та дивизия, 31-ва бригада (на южния фланг на Бахмут) – всичките на руските ВВС, дори 364-та бригада на "Спецназ"). Всички тези подкрепления иначе биха могли да бъдат използвани в направлението към Купянск, където руснаците определено са много активни и натискат в последно време. Отделно, има силни руски бомбардировки и артилерийски огън – коментари за това от украински военни излязоха в The Wall Street Journal.

При Авдеевка изглежда има лек руски напредък що се отнася до Красногоровка, на 22 километра югозападно от самата Авдеевка:

Извън вече посоченото по-горе развитие на нещата при Новоселовка, има данни за неуспешна руска атака при Кармазиновка (13 километра югозападно от Сватово), на западния бряг на река Жребец. Изрично има руско твърдение, че няма достатъчно противотанкови оръжия. За този район има руски твърдения в Телеграм, че е направена украинска контраатака, както и че такива има при Надя (15 километра източно от Сватово) и Новоегоровка (16 километра югозападно от Сватово).

При Кремена има геолокализирани данни за украински напредък – става въпрос за Верхнокамянско, на 18 километра южно от Кремена. Говорителят на руското военно министерство Александър Савчук заяви, че са отблъснати украински атаки в горския резерват "Серебрянка", при Торско (15 километра западно от Кремена) и при Билохоровка (34 километра южно от Кремена).

Снощи имаше съобщения за взривове при Тула и Калуга. Информацията е, че те се дължат на работата на ПВО.

ОЩЕ: Руски военни блогъри избухнаха заради унижението с поредния руски военен кораб (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа