Руска буря от ракети и дронове връхлетя Украйна (ВИДЕО)

14076
Руска буря от ракети и дронове връхлетя Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Общо 43 ракети и 27 дрона изстреля Руската федерация по цели в Украйна през тази нощ. Според актуалната информация на украинския генщаб са свалени 30 ракети и всичките дронове – те са били клас "Шахед". Сред свалените ракети са 17 "Калибър", които се изстрелват от кораби, както 13 крилати ракети Х-101 и Х-555. Има и 3 изстреляни ракети "Кинжал", но както и при предния случай с такива ракети, украинците не казват какво се е случило с тях. Отделно, по украински позиции на активния фронт са изстреляни 68 ракети и снаряда от системи за залпов огън.

Руски удари бяха нанесени по Киев, Одеса (украинското оперативно командване "Юг" твърди, че няма поражения от руския обстрел в южните части на Украйна, като са свалени конкретно 2 ракети "Калибър" и 8 дрона "Шахед 136" над Николаев), Виница (за този град имаше предупреждение, че е цел на ракета "Кинжал"), Хмелницка област (тук цел е било военното летище на Староконстантиновка, има счупени врати, прозорци и повредени покриви на частни жилища според местната администрация - СНИМКИ. В руски телеграм канали се появи информация за унищожени 12 изтребители-бомбардировачи Су-24, които стрелят с ракети Storm Shadow. Говорителят на украинските ВВС Андрий Юсов обаче коментира, че украинската военна авиация е реагирала навреме и е избегнала обстрела. Косвено потвърждение на това е успешна украинска атака срещу два моста по-късно през днешния ден - изглежда като мисия на авиация: Нови украински атаки срещу мостове в окупираните от Русия територии (СНИМКИ и ВИДЕО), Ивано-Франковск, дори и по Лвов. Според актуалната информация от украинския генщаб, ударите са нанесени на две вълни – при първата са изстреляни 14 ракети "Калибър" и 3 "Кинжал", като украинците съобщават за 12 свалени "Калибър", а при втората са свалени 5 от 6 изстреляни ракети "Калибър" и 13 от 20 изстреляни крилати ракети Х-101 и Х-555, както и всичките 27 дрона клас "Шахед". Всичко това се случи навръх професионалния празник на украинските ВВС.

ОЩЕ: Поредният руски ракетен обстрел показа намалената бойна мощ на Путиновия режим

Изрично говорителят на украинското разузнаване Андрий Юсов още през нощта отрече, че е имало изстрелване на ракети по цели в Украйна от беларуска територия. Той изрично заяви, че такива съобщения се разпространяват нарочно, с цел Беларус да бъде въвлечена във войната.

Със сигурност обстрел е имало по завода "Мотор Сич", в Запорожието. Това е предприятие за производство на хеликоптерни и самолетни двигатели. Заводът беше национализиран през ноември, 2022 година, като причина за национализацията беше обвинение срещу собственика, че работи с Русия и осигурява двигатели за руска военна техника. Освен това, има удар по център за кръводаряване в Харковска област, близо до Купянск, който е цел на руското настъпление от Луганска област – информацията беше разпространена от украинския президент Володимир Зеленски. Интересното е, че до момента на публикуване на този материал руското военно министерство не е обелило и дума за руските въздушни удари през изминалата нощ:

Развитие на военните действия в Украйна

Още през вчерашния ден стана ясно, че има раздвижване по източния бряг на река Днепър от страна на украинците, които и там постепенно заемат по-добри позиции, както и съобщение от руското военно министерство за окончателно превземане на Новоселовка, Луганска област, на 14 километра северозападно от Сватово (КАРТА): Войната в Украйна: Данни за украински успехи и руска победа (ВИДЕО)

Изрично политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юрген Рьопке, който прилага и КАРТА, коментира, че макар вече седмици наред руснаците да бомбардират, украинските позиции на източния бряг на Днепър при Олешки и Антоновския мост се разширяват. Тази информация присъства и в публикация на един от най-активно следящи войната украински профили в Twitter (КАРТА):

Едно от най-впечатляващите и ужасни събития през изминалото денонощие е удар в окупирания от руснаците Донецк. Поразен е местният университет по икономически и търговски науки:

Какво друго се случи като военни операции по целия фронт в Украйна през изминалите 24 часа - НАУЧЕТЕ: Обзор за войната в Украйна: Тактически украински операции (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Взривове в окупираната Луганска област: Руски военни бази ли са поразени, или склад с гориво? (ВИДЕО)

Външният министър на Германия на неочаквано посещение в Киев (СНИМКА)

Украйна: Руските загуби при Харков до момента, разтягане на фронта и ново оръжие за Киев (ВИДЕО)

Два поредни дни: Две влакови катастрофи в Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мълния рани 10 души в Дрезден, някои са с опасност за живота

Полша разби руска шпионска група

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа