Опозицията обяви общонационална стачка в Украйна, барикадира се на площада

30730
Опозицията обяви общонационална стачка в Украйна, барикадира се на площада

В украинската столица Киев започна общонационална стачка. "Започваме общонационална стачка. От тази минута оставаме на Майдана на независимостта", обяви лидерът на националистическата партия "Свобода" и депутат от парламента Оляг Тягнибог, предаде БГНЕС.

Опозицията възнамерява да установи палатков лагер на Площада на Независимостта.

Лидерът на движението "Трета украинска република", бившият вътрешен министър Юрий Люценко заяви, че масовите протестни акции са прераснали в революция. "Нашият план е ясен: това не са митинги, това е революция", каза той. В отговор събралите се на Майдана започнаха да скандират: "Революция".

В същото време президентът Виктор Янукович се намира в резиденцията Межгорие край Киев, където се провежда съвещание на властта, съобщиха правителствени източници. По техни данни, в резиденцията са секретарят на Съвета за сигурност Андрей Клюев, вътрешният министър Виталий Захарченко, председателят на Киевската градска държавна администрация Александър Попов, а също така ръководители на министерства и ведомства.

По неофициални данни утре в страната ще бъде въведено извънредно положение. Не е изключено тази мярка да се ограничи само до столицата Киев.

Лидерите на украинската опозиция – Арсений Яценюк /Баткившчина/, Виталий Кличко /УДАР/ и Оляг Тягнибок /"Свобода"/ - се появиха на Майдана на независимостта начело на многохилядно шествие, което премина по булевардите в центъра на Киев. Те настояваха за оставката на правителството на министър-председателя Микола Азаров. В акцията участват полски политици, сред които лидерът на партията Закон и справедливост Ярослав Качински, бившият председател на Европейския парламент Йежи Бузек, заместник-председателят на Европейския парламент Яцек Протасевич.

Край Паметника на независимостта е изградена трибуна. Заедно със знамето на Украйна се развяват флаговете на САЩ и Великобритания. Металните бариери са премахнати.

От опозиционната партия Баткившчина твърдят, че протестиращите са около 500 000 души. За сравнение, по време на "оранжевата" революция преди 9 години центърът на столицата побираше около 150 000 души, по данни на МВР.

От вътрешното ведомство за момента не потвърждават данните за броя на протестиращите, но говорителят на столичното управление на МВР Сергей Бурлаков заяви, че "полицията няма да се меси в случващото се, въпреки забраната за провеждане на демонстрации в центъра на Киев, издадена по-рано от съда".

От бездействието на правоохранителните органи се възползваха радикалните младежки групи сред протестиращите. Голяма част от тях щурмува отцепения от полицията район около президентството, включително с помощта на булдозер. Местните медии не уточняват дали това са провокатори или активисти на "евромайдана". Те замеряха силите на реда с камъни и димки, съобщава се за най-малко петима ранени полицаи. Малко по-късно те бяха изтласкани от района президентството към улица "Институтска".

В същото време група протестиращи, облечени с якета с емблемите на "Свобода" и Баткившчина, завзеха Дома на профсъюзите. Те разбиха вратите на сградата, проникнаха в нея и счупиха камерите за наблюдение.

Провокатори нахлуха и в зданието на Киевската градска държавна администрация. Това са млади хора, облечени в черно с маски на лицата и оранжеви строителни каски на главите.

По-рано през деня Началникът на полицията в Киев подаде оставка.

Съдът в Киев забрани демонстрациите в центъра на столицата

Окръжният административен съд на Киев забрани провеждането на демонстрации на Площада на Независимостта, Европейския площад и улиците Б...

След събитията през нощта на 30 ноември на площад „Независимост” началникът на киевската полиция Валерий Коряк заяви, че подава оставка. В същото време той бе отстранен от изпълнение на служебните задължения до получаването на резултатите от служебната проверка за действията на полицията при разпръсване на протеста в подкрепа на евроинтеграцията, предаде агенция УНИАН.

Коряк заяви, че подава оставка на днешното заседание на колегията на МВР, в което взе участие министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко. От своя страна в края на заседанието Захарченко отбеляза: „Смятам, че докато не бъде проведено всестранно разследване, ще ви отстраним от изпълнение на задълженията и ще вземем решението за оставката след разследването”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа