Подновиха преговорите за обединение на Кипър

13311
Подновиха преговорите за обединение на Кипър

Президентът на Кипър Ниикос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу подновиха преговорите за обединяване на острова, които бяха прекъснати от близо две години, предаде БГНЕС.

Двамата ръководители пристигнаха малко след 09.30 ч. по Гринуич в представителството на ООН. Представителството се намира на територията на бившото летище на Никозия. Там те бяха посрещнати от представителката на световната организация за Кипър Лиса Батенхайм. Десетки журналисти очакваха двамата политици, но те не направиха никакви изявления. Срещата ще продължи около един час и е посветена главно на ратифицирането на пътната карта, договорена между двамата лидери за определяне на рамката на преговорите. Кипърският президент беше придружаван от от главния преговарящ Андреас Мавроянис, който ще води преговорите, след като досега те се водеха между ръководителите на двете общности на разделения остров.

Това е трета такава среща, откакто Анастасиадис беше избран преди една година. След нея г-жа Батенхайм ще направи официално изявление.

Според говорителя на кипърското правителство Христос Стилианидис след срещата преговарящите от двете страни ще посетят последователно Атина и Анкара. Въпреки видимия оптимизъм, дължащ се отчасти на откриването на подводни залежи на петрол и газ, които биха били експлоатирани по-добре, ако островът е обединен, партията Дико изрази безпокойство. Тя заплаши да напусне правителствената коалиция на Никос Анастасиадис, ако съвместната декларация не гарантира суверенитета на обединен Кипър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа