Полша ще се допита до САЩ дали да включи Украйна в разследването на падналата ракета

2789
Полша ще се допита до САЩ дали да включи Украйна в разследването на падналата ракета
Снимка: Kancelaria Prezydenta/Twitter

„Няма никаква ясна опасност за Полша в този момент, няма опасност, заплашваща гражданите. Няма никакви индикации, че подобно трагично събитие ще се повтори. Действията на нашите служби и военни са засилени и имаме подкрепата на съюзниците“. Това заяви полският президент Анджей Дуда след проведеното днес заседание на Съвета за национална сигурност.

То бе свикано във Варшава, след като ракета руско производство падна вчера в пограничното на Украйна село Пшеводов (Пшеводув) и отне живота на двама души. Засега разследването сочи натам, че украинска ракета от ПВО-система, опитваща да отблъсне руска, е паднала на полска територия, но властите държат Москва за отговорна.

Захариева: Няма директна заплаха за България след ракетите в Полша

Няма директна заплаха за България. Това заяви председателят на кйомисията по външна политика в Народното събрание Екатерина Захариева п...

Говорим за "висока вероятност", що се отнася до това дали ракетата е украинска, заяви полският президент. "Разследването още не е приключило. То се води от полски и американски експерти".

Дуда каза, че е говорил с президента на САЩ Джо Байдън и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Всичко беше направено според процедурите. Направихме го точка по точка. Благодарение на това сме смятани за страна, която подходи към тази трудна ситуация по разумен и отговорен начин. Радвам се, че съюзниците издържат теста (...) Мога да ви уверя, че солидарността, единството и съвместните действия са пълни“, обобщи той на брифинг, цитиран от полското радио ZET.

„Всички теми бяха изяснени и бе отговорено на всички въпроси. Проведе се много отворена, много честна и много отговорна дискусия. Подходът на всички политически групи бе много отговорен“, каза той за заседанието на Съвета. „Имаше пълно разбиране, че тези въпроси са от изключителна важност за сигурността на нашата страна, за сигурността на полското общество“.

„Представихме нашия метод на действие и погледа ни върху ситуацията. Мисля, че той бе одобрен. Днес в Сейма (б.а. – долната камара на парламента) ще се проведе дебат. Помолих за въздържане и конструктивната атмосфера от Съвета за национална сигурност да се прехвърли в парламента, защото ситуацията е сериозна“, подчерта още Дуда.

Полският президент: Няма индикации за целенасочена атака срещу Полша

„Няма индикации, че това е било целенасочена атака срещу Полша“ – по този начин полският президент Анджей Дуда комент...

Влоджимеж Чажасти – депутат от лявата партия, който участваше в заседанието на Съвета, даде още подробности. Предполага се, че украинска ракета, изстреляна от ПВО-система, за да отблъсне руска атака, е паднала в Полша, но според Чажасти трябва „много твърдо да се подчертае, че войната бе започната от Русия“. „Ако я нямаше руската атака със 100 ракети вчера, този инцидент нямаше да се случи“, заяви той.

По-рано днес президентът Анджей Дуда обяви, че няма индикация за целенасочена атака срещу Полша, а същото потвърди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той посочи, че вероятно падналата ракета е от украинска система за противовъздушна отбрана, но все пак Русия носи „пълната отговорност“, тъй като вчера предприе серия от масирани ракетни атаки срещу украински градове.

Междувременно полицията включи хеликоптер и дронове над с. Пшеводов (Пшеводув), където вчера стана експлозията. Те ще помагат при детайлното разследване. Дуда предупреди гражданите да не се тревожат - това е с цел тяхната сигурност.

По-рано стана ясно, че към него са се включили представители от САЩ след предложение на президента Джо Байдън, украинците също искат достъп.

"Ройтерс": Байдън е казал пред НАТО, че ракета от украинската ПВО е паднала в Полша

Американският президент Джо Байдън е заявил пред партньорите от НАТО и Г-7, че ракетният удар в полското село Пшеводов (Пшеводув), дове...

"Ние сме за съвместно разследване на инцидента с ракетата, която падна в Полша. Готови сме да предоставим доказателства за руската следа, с които разполагаме", написа в Twitter секретарят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данилов. "Очакваме информация от нашите партньори, въз основа на която е направено заключението, че това е ракета за противовъздушна отбрана".

Дуда отвърна днес, че разследването се води от поляците и американците и е нужно "двустранно съгласие", за да има промяна.

Германия пък предложи на Полша засилване на т.нар. Air Policing с помощ от Берлин. Говорител на германското министерство на отбраната, цитиран от DPA, заяви, че ако Варшава приеме, още утре ще бъдат пратени изтребители Eurofighter от Въздушните сили на страната за подкрепа при отбраната на полското небе.

ОЩЕ: Министъра на отбраната: Няма искане за активиране на член 4 на НАТО (ВИДЕО)

Китай с първа реакция след смъртоносната ракета в Полша

Външното министерство на Китай призова за "спокойствие", след като Полша съобщи, че "ракета руско производство" е паднала в село близо ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа