НАТО: Няма данни за целенасочена атака срещу Полша, но Русия носи пълната отговорност

4550
НАТО: Няма данни за целенасочена атака срещу Полша, но Русия носи пълната отговорност
Снимка: Getty Images

Няма индикации за „целенасочена атака“ срещу Полша, няма данни и че Русия планира военна офанзива срещу съюзниците от НАТО. Само че Москва носи „пълната отговорност“ за инцидента от вторник, при който ракета руско производство падна в село Пшеводов (Пшеводув) и доведе до смъртта на двама души. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Смъртоносната ракета в Полша: Какво се знае до момента?

След като ракета падна в полското село Пшеводов (Пшеводув) и доведе до смъртта на двама души във вторник, целият свят е отпра...

Той даде брифинг след спешната среща на Алианса заради случилото се в пограничния на Украйна полски район. Столтенберг каза, че по време на заседанието не се е обсъждало активиране на Член 4 от Договора за НАТО. Думите му бяха потвърдени и от полския премиер Матеуш Моравецки, който обяви в Twitter, че повечето събрани доказателства за случилото се досега сочат към това да не се активира член 4.

ОЩЕ: Полша обмисля активирането на член 4 от Договора за НАТО. Какво означава това?

„Вчерашната експлозия стана, след като Русия извърши масова ракетна атака срещу Украйна. От началото на незаконната война на Русия НАТО усили източния фланг, продължаваме да следим ситуацията там. Разследването продължава и трябва да изчакаме резултатите от него. Но няма индикация, че е резултат от целенасочена атака срещу територия на НАТО. Няма индикация, че Русия подготвя военна атака срещу НАТО“, заяви Столтенберг.

„Анализът ни показа, че вероятно причината е украинска система за противовъздушна отбрана, която е защитавала украинската територия от ракетите на Русия“, заяви генералният секретар на Алианса. "Но това не е грешка на Украйна, Русия носи пълна отговорност, тъй като продължава незаконната си война срещу Украйна".

За това се заговори още вчера, а днес източници на "Асошиейтед прес" от САЩ са заявили, че вероятно украинска ПВО е причината за свалената в Полша ракета. Според източник на "Ройтерс" от НАТО - точно това е казал и президентът Джо Байдън пред Алианса и Г-7.

Полският президент: Няма индикации за целенасочена атака срещу Полша

„Няма индикации, че това е било целенасочена атака срещу Полша“ – по този начин полският президент Анджей Дуда комент...

От НАТО изказаха съболезнования към близките на жертвите и силна солидарност към Полша. "Ще продължим да подкрепяме Украйна в нейната самозащита. Русия трябва да спре тази безсмислена война", категоричен е Столтенберг.

Той е провел разговори с полския президент Анджей Дуда и с американския държавен глава Джо Байдън. "Говорих с тях снощи, трябва да останем спокойни и да се координираме. Ще следим ситуацията изкъсо и ще се консултираме. НАТО е обединен и ще направим всичко, което е възможно, за да защитим съюзниците", добави Столтенберг.

"НАТО увеличи сериозно присъствието си на източния фланг от началото на инвазията – повече сухопътни войски и повече въздушна и военноморска мощ. Повишихме и способностите си да следим изкъсо какво се случва на границата между страните членки на НАТО и Украйна. Постоянно правим оценки какво трябва да добавим, за да засилим допълнително източния фланг", каза той.

"Войната в Украйна, водена от Владимир Путин, продължава да създава опасни ситуации. Русия продължава с ракетните удари по Украйна", каза генералният секретар и призова за нови системи за ПВО за Украйна.

"Ще има среща днес в контактната група за Украйна, за да координираме подкрепата си. Основният ни фокус е върху противовъздушната отбрана, особено след началото на безразсъдните атаки на Русия", каза той и призова съюзниците за NASAMS, HAWK и други ПВО-системи за Киев. "Мобилизираме допълнителна помощ, особено когато става въпрос за ПВО, предоставяме и системи за борба с дронове", допълни Столтенберг.

Китай с първа реакция след смъртоносната ракета в Полша

Външното министерство на Китай призова за "спокойствие", след като Полша съобщи, че "ракета руско производство" е паднала в село близо ...

Той призова Китай да осъди войната на Русия в Украйна. "Китай дори повтаря наратива на Русия и не подкрепя международните санкции. Това е грешка", добави той.

ОЩЕ: Не всички страни от Г-20 осъдиха войната на Русия в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com