Полша ускорява обучението на украинците за "Леопард", нови данни за доставката от Испания

2585
Полша ускорява обучението на украинците за "Леопард", нови данни за доставката от Испания
Снимка: Getty Images

Полша се стреми да намали времето за обучение на украинските войници за използване на бойните танкове Leopard 2 до пет седмици.

В село Свиетошов в Западна Полша, близо до границата с Германия, се намира един от трите центъра за обучение на "Леопард" в Европа - другите са в Германия и Швейцария. Полските военни отказват да потвърдят къде ще се обучават украинските войници, но според военни експерти най-вероятното място е именно Свиетошов. Не са изключени и други места, казва Якуб Павловски - военен експерт и заместник-главен редактор на Defence24.pl.

Полша: Не водим преговори за изпращане на F-16 в Украйна

Полша не води преговори за изпращане на изтребители F-16 в Украйна, заяви заместник-министър на отбраната, ден след като САЩ изключиха ...

През януари се сформира коалиция от западни поддръжници на Украйна за предоставяне на Киев на германските танкове "Леопард", а на 20 януари украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че войските ще бъдат обучавани в Полша.

В центъра, оборудван със симулатори, могат да се обучават едновременно 14 екипажа от по четирима души. Обучението на Leopard досега е отнемало около 10 седмици, но те могат да бъдат намалени до пет, казват инструкторите, цитирани от "Ройтерс". Това е съществено важно, защото Русия, изглежда, готви нова офанзива за пролетта.

ОЩЕ: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март, твърди Bloomberg

"Ако ускорим обучението, като увеличим броя на инструкторите, работното време и удължим уикендите, можем да обучим целия екипаж за пет седмици", заяви във вторник пред "Ройтерс" майор Мачей Банашински - командир на полския център за обучение на "Леопард".

Мицотакис: Гърция няма да достави танкове "Леопард" на Украйна

Гърция няма да достави танкове "Леопард" на Украйна заради напрежението с Турция. Това съобщи днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ...

"Танковете "Леопард" са танкове от трето поколение. Тяхната мобилност на разнообразен терен е по-добра в сравнение с руските танкове", казва Лукаш Сетни, старши инструктор на Leopard. "Един (руски танк) е като да имаш нов Fiat 26p, а не употребяван Mercedes. По-лесно и по-удобно е да управляваш стар Мерцедес, отколкото нов Fiat 126р".

Банашински заяви, че полски инструктори провеждат курсове за обучение на екипажи на танкове и на шофьори на Leopard. "Освен това сега провеждаме курсове за механици за въоръжението, шасито и оборудването, съпровождащи Leopard", каза той.

Единственият танк, който Украйна досега е използвала срещу руската инвазия, е Т-72, наследен от бившия Съветски съюз. Полските инструктори на "Леопард" заявиха, че не е трудно да се премине от експлоатация на бойни танкове от старо към ново поколение.

Междувременно Испания планира да снабди Украйна с 4 до 6 танка „Леопард“, според местното издание El Pais. Украинският външен министър Дмитро Кулеба разчита и на френските Leclerc. По думите му – танковата коалиция от съюзници на Киев вече се състои от 12 членове. Норвегия, Канада, Германия и още страни обявиха готовност да доставят „Леопард“, американците ще дадат на Украйна танкове „Ейбрамс“, но може би чак към края на 2023 г., а британците – Challenger 2.

Предлагат 5 милиона рубли на първия руски войник, унищожил или пленил западен танк в Украйна

Руска компания предлага пет милиона рубли или 72 000 долара в брой на първия войник, който унищожи или плени произведен на Запад танк в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com