Повече пари за ранени и убити, отколкото за заплати на армията: Авантюрата на Путин в Украйна (ВИДЕО)

9429
Повече пари за ранени и убити, отколкото за заплати на армията: Авантюрата на Путин в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин е похарчил почти толкова за финансиране на руската армия за войната в Украйна, колкото е дал за обезщетение на убити и ранени руски войници. Това се казва в специализиран материал на украинското издание на Forbes.

Според анализа, Руската федерация е похарчила 167,3 млрд. долара дотук заради решението на Путин да нападне Украйна. Предвид, че краят на войната не се вижда, тепърва руснаците ще има да дават пари за смърт.

Общо 46,6 млрд. долара са похарчени досега от руския държавен бюджет за компенсации за ранени и убити руски войници в Украйна. 25,6 млрд. долара са дадени като обезщетения за убити, 21 млрд. долара са дадени заради ранени. За сравнение, за самата армия – обезпечението ѝ, са похарчени най-много – 51,3 млрд. долара. Само за заплати са отишли 35,1 млрд. долара, тоест по-малко, отколкото да се дават компенсации за убити и ранени. А загубата на руска военна техника дотук се изчислява на 34 млрд. долара.

На този фон популярният руски телеграм канал "Рибар" пусна дълга публикация как още няма равностойност на заплащането между срочно служещи руски войници и мобилизирани. "В няколко военни части в южната част на страната по необясними причини спряха да изплащат обезщетения за жилища под наем", пише в публикацията.

Техника за и на война

Въпреки това, според британското разузнаване Русия вероятно успява да задели резерв от далекобойни ракети, изстрелвани от самолети и ще го използва за удари по украинската енергийна инфраструктура през идващата зима. Това е реална опасност, предупреждават британците.

На този фон Киев се договори да получи 100 тактически дрона от ново поколение от германската компания Quantum Systems. А по украинския коридор в Черно море тръгват два търговски кораба (Resilient Africa и Aroyat) с 20 000 тона украинска пшеница, предназначена за африкански държави.

ОЩЕ: Руски генерал с анализ кои са козовете на украинците за победа (ВИДЕО)

Развитието на военните действия в Украйна

Продължават да се появяват нови и нови видеокадри и снимки, които показват напредък на украинската армия при Бахмут. Украинците са настъпили от юг към Роздоловка (13 километра североизточно от Бахмут), както и в северната част на Клещеевка (6 километра юг-югозапад от Бахмут) – геолокализирани кадри, показващи напредъка, може да бъдат намерени в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

За да бъде укрепена руската отбрана в Запорожието обаче изглежда са прехвърлени части на 83-та бригада на руските ВВС – това отбелязва ISW на база снимки в Телеграм. Войници на 83-та бригада бяха ангажирани със защитата на Клещеевка, която обаче вече почти изцяло е в украински ръце, след като Андреевка беше превзета от украинската армия. Вървят боеве и за превземането на Курдюмовка и скоро може да се очаква цялата линия Клещеевка – Курдюмовка (6-12 километра южно от Бахмут) да падне, което ще отвори нови възможности на украинците да продължат към обкръжаване на самия Бахмут. Руснаците добре осъзнават това - според сводката на украинския генщаб за изминалото денонощие те са опитали 13 пъти неуспешно с пехотни атаки да обърнат ситуацията специално в Клещеевка, неуспешни руски атаки е имало и в Андреевка, и в Курдюмовка.

Показателно е видео от Трета щурмова бригада на украинската армия – според обяснението към него то показва руски войници от 72-ра бригада на руските ВВС, които се предават в Андреевка, но биват обстрелвани от другарите си с артилерия

Геолокализирани кадри от видео на руския пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) подсказват, че украинците вече напредват западно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Отделно има кадри, показващи украински атаки западно от Върбово (18 километра югоизточно от Орехов). А руското военно министерство съобщава, че през изминалата седмица отблъснало 18 украински атаки по линията Работино - Върбово. Всичко това кара експертите от ISW да заключат, че украинската армия работи да пробие руската защитна линия северозападно от Върбово на север до Солодка Балка (20 километра южно от Орехов). Руснаците не контролират изцяло позициите по тази линия, заключват от ISW. Американските експерти сочат, че западно от Върбово има украински пробив, но липсата на тежка украинска военна техника означава, че украинската армия тепърва разширява и укрепва пробива.

Що се отнася до "руската надежда" - направлението към Купянск и линията Сватово – Кремена, руското военно министерство твърди, че през изминалата седмица руската армия подобрила тактическите си позиции. Но големи промени няма – няма никакви хвалби от руски източници с видеа на по-значим успех.

ВИДЕО: Руснаци бягат от Клещеевка, но още има боеве. Руски депутат уличи лъжата в армията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа