ВИДЕО: Руснаци бягат от Клещеевка, но още има боеве. Руски депутат уличи лъжата в армията

12032
ВИДЕО: Руснаци бягат от Клещеевка, но още има боеве. Руски депутат уличи лъжата в армията
Снимка: Getty images

След като украинските сили освободиха Андреевка (на 10 км югоизточно от Бахмут в Донецка област), съвсем скоро се очаква да си върнат контрола и над Клещеевка (на 7 км югозападно от Бахмут). Такъв извод може да се направи от серия публикувани видеокадри от войските на Украйна, на един от които се вижда как десетки руски войници се изтеглят от Клещеевка.

Вчера беларуските доброволци от полк „Кастус Калиновски“, които се бият на страната на Украйна, публикуваха видео как преминават през селото.

Само че малко по-късно, вечерта на 15 септември, предупредиха в „Телеграм“: „Предходното видео беше публикувано погрешка. Битките за Клещеевка все още продължават! Извиняваме се на всички, които празнуваха пълното освобождаване на селището час по-рано. Чакаме потвърждение от Генералния щаб за окончателното връщане на контрола“.

В сутрешната си сводка от 16 септември Генералният щаб на украинските сили не съобщава за освобождаването на Клещеевка. Казва се само, че офанзивните операции край селището са били „успешни“. Добавя се също, че руснаците не успели да пробият защитата на Ягодно и Богдановка, също в бахмутското направление.

(КАРТА) Също така стана ясно, че близо до Роздоливка, северно от Бахмут, зоната под украински контрол всъщност е по-голяма, отколкото се смяташе първоначално. Това се вижда от нови публикувани кадри, анализира един от най-изкъсо следящите войната профили в Twitter - NOELReports.

Още: Украинската контраофанзива буксува. Готов ли е Западът, ако тя се провали?

Руско потвърждение за напредъка на украинците

Руският пропагандист Семьон Пегов, поддържащ канала WarGonzo, призна, че Андреевка вече е под контрола на Въоръжените сили на Украйна. Позицията на руските войски била зад жп линиите.

"По-голямата част от Клещеевка също е зад украинските въоръжени сили. В същото време руските войски контраатакуват в североизточната част", пише още Пегов.

Руския „Телеграм“ канал „Рибар“ пише само, че на източния фланг на Бахмут ВСУ опитвали да „разширят зоната си на контрол“ край двете селища. Твърди се, че руските войски нанесли масирани удари по атакуващите групи на украинците и не им позволили да преминат през жп линията.

„Рибар“ пише още, че битките северно от Опитно, в сектора на Авдеевка в Донецка област, придобили „позиционен характер“. ВСУ обаче продължават да трупат значителен брой войски там и се готвят да подновят атаките.

Още: Румъния ще сваля руски дронове по границата си с Украйна

Успехи в Запорожието

Междувременно украинският генерален щаб съобщи, че ВСУ са продължили настъпателните операции и в западната част на Запорожка област, като са нанесли значителни загуби на руската жива сила и техника в района на Върбово (18 км югоизточно от Орехов). Става въпрос за линията Орехов-Токмак-Мелитопол.

Съобщението гласи, че руските сили били принудени да отстъпят от позициите си. ВСУ имат частичен успех и при Новопрокоповка.

"Рибар" пише, че в този район руснаците удържали отбраната и не позволявали на украинските сили да напреднат значително. WarGonzo съобщава и за контраатаки на руските войски, който обаче, очевидно, не са били успешни.

Руски депутат: Културата на лъжата пречи на победата ни

Междувременно депутатът от Държавната дума (парламента на Русия) и бивш зам.-командир на Южния военен окръг - генерал-лейтенант Андрей Гурульов - се оплака от лъжите в руската армия.

На 15 септември Гурульов публикува съобщение в "Телеграм", в което до голяма степен повтаря известни руски предизвикателства на фронта, но добавя и няколко забележителни акцента. Оплаква се, че културата на лъжата в руската армия е основният проблем, който пречи на победата на Москва в Украйна, и твърди, че фалшивите доклади водят до лошо вземане на решения на много нива.

Гурульов също така заявява, че украинската противовъздушна отбрана на фронта е ефективна срещу руските хеликоптери и им пречи да използват досегашните високоефективни противотанкови ракети. Генералът повтаря общите оплаквания относно способността на Украйна да нанася удари с дронове в тила и относно недостатъчните руски възможности за противодействие. Съобщението му е и сред основните акценти в днешния обзор на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Белгия ще участва в обучението на украинци за работа с F-16

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа