Пуснаха на свобода приближения до Кремъл бивш молдовски президент Игор Додон

2596
Пуснаха на свобода приближения до Кремъл бивш молдовски президент Игор Додон
Снимка: Kremlin.ru

Бившият молдовски президент Игор Додон, обвинен в корупция, държавна измяна, незаконно придобиване на имущество и получаване на партийно финансиране от престъпна организация, беше пуснат на свобода. Това съобщи местната медия ZDG.md, цитирайки решението на Върховния съд на страната.

Магистратите са решили да изменят мярката „домашен арест“ на експрезидента, управлявал от 2016 до 2020 г. Додон беше под съдебен контрол и не му бе позволено да напуска страната. Решението на съда ще влезе в сила тази неделя, на 20 ноември. Все още не са ясни мотивите на съдиите. Разследването ще продължи на 28 ноември.

Бивш молдовски президент: Подготвя се присъединяване на Молдова към Румъния

Политическото ръководство на Молдова иска да въвлече страната във войната между Русия и Украйна и да ликвидира държавността на Републик...

Припомняме, че приближеният до Кремъл бивш президент беше арестуван през май след обиск в дома му. Бе заподозрян заради записи от негова среща през 2019 г. с местния олигарх Владимир Плахотнюк - бивш партиен лидер и един от най-богатите хора в Молдова, който е разследван за престъпна дейност. Според данните на антикорупционните прокурори има улики, че Додон може да е получил пари от Плахотнюк за нуждите на Партията на социалистите, на която е почетен председател.

"Според обвиненията срещу Игор Додон, той е обвинен в това, че е насърчавал интересите на Владимир Плахотнюк и Сергей Яралов, които са създали и ръководили престъпна организация и са имали интерес да контролират политическите, социалните и икономическите процеси в Република Молдова, както и да избегнат наказателна отговорност в Руската федерация“, се припомня в съобщението на съда.

Додон е поискал и приел от тях пари в размер от 600 000 до 1 000 000 долара. Посочената сума е била поискана от него за плащане на текущите разходи на политическата партия "Partidul Socialistilor din R. Moldova" (PSRM), включително за плащане на заплатите на служителите на същата партия", се посочва още в документа.

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Конституционният съд на Молдова на заседание в неделя временно отстрани от длъжност президента Игор Додон. За временно изпълняващ длъжн...

Игор Додон заяви пред съда, че е невинен, а случаят бил „100% политически, с фалшиви свидетели“.

Припомняме, че през май генералният прокурор Думитру Робу нареди да започне наказателно преследване срещу Додон заради видеозапис, изтекъл в публичното пространство през юни 2019 г. Той е направен със скрита камера в офиса на тогавашния лидер на Демократическата партия – олигарха Владимир Плахотнюк, за когото се твърди, че е контролирал парламента и правителството на Молдова. На записа се вижда как Плахотнюк, който се е занимавал активно със събиране на компромати срещу политици, се опитва да предаде на Додон черен плик, в който се предполага, че е имало пари. Въпреки че пликът не е взет, опозиционните партии обвиниха Додон в корупция.

Няколко дни по-късно телевизионните канали, контролирани от Плахотнюк, излъчиха виодеозаписа, като обвиниха Додон в предателство към родината. Само след няколко дни олигархът изгуби властта и избяга в Маями след разговор с посланика на САЩ в Кишинев Дерек Хоган. На власт в Молдова дойде коалицията на Партията на социалистите и алианса „Акум“. Тогава прокуратурата за борба с корупцията започна проверка на видеозаписа с Додон и заключи, че не е налице престъпление, а съдът отказа да повдигне наказателно дело срещу него.

По-късно обаче Апелативният съд в Кишинев отмени решението. Според Додон - с тези свои действия властите се опитват да отклонят вниманието на гражданите от своите провали в управлението на страната и стремително влошаващата се икономическа ситуация. Той заяви, че няма намерение да бяга и е готов на битка с опонентите.

Молдова остана без ток заради руските ракетни удари над Украйна

На територията на Молдова се наблюдават сериозни проблеми с електрозахранването заради масираните ракетни удари, които Русия нанесе дне...

Додон е критикуван заради проруските си позиции, макар че самият той твърди, че е "промолдовски" политик и смята, че страната не трябва да се сближава нито с Москва, нито със Запада. През май той обяви, че Молдова "няма нужда от НАТО", за да се пази от евентуална руска агресия, и че предоставянето на военна помощ на страната "ще превърне войниците и хората ни в пушечно месо".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com